Υπόθεση Παυλίδη: Απαλλαγή ή Εκλογές ήταν το μήνυμα

Εκτύπωση

Υπόθεση Παυλίδη: Απαλλαγή ή Εκλογές ήταν το μήνυμα

Με 146 ψήφους υπέρ και 144 κατά δεν έγινε δεκτή η πρόταση παραπομπής

5/4/09

Το κουκούλωμα του σκανδάλου Παυλίδη ολοκληρώθηκε τα μεσάνυχτα στη Βουλή, αλλά από την ψηφοφορία βγήκαν πολλαπλά λαβωμένοι τόσο η Ν.Δ. όσο και ο πρώην υπουργός. Ο κ. Παυλίδης γλίτωσε το Ειδικό Δικαστήριο. (146 ψήφοι υπέρ και 144 κατά). Την ίδια στιγμή, πέντε βουλευτές επέλεξαν «λευκό» ψηφοδέλτια και άλλοι τρεις προτίμησαν να δηλώσουν «παρών». 

Η δικογραφία για την υπόθεση Παυλίδη μπορεί να έκλεισε με τη χθεσινή ψηφοφορία, ωστόσο το πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση παραμένει. Γι΄ αυτό και ο πρώην υπουργός εξακολουθεί να δέχεται πιέσεις να εγκαταλείψει τη βουλευτική του έδρα.

Σε κάθε περίπτωση, έξι τουλάχιστον διαρροές προέρχονται από βουλευτές της Ν.Δ., οι οποίοι δεν στήριξαν την «απαλλαγή» Παυλίδη και αντιτάχθηκαν στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας και στη «γραμμή» που είχαν χαράξει από το κυβερνητικό επιτελείο.
Άλλοι δύο βουλευτές που ψήφισαν «λευκό» ή «παρών», προέρχονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά το ΠΑΣΟΚ, το αποτέλεσμα δημιουργεί «μείζον πολιτικό ζήτημα», όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Κινήματος κ. Γ. Παπακωσταντίνου, ο οποίος κατηγόρησε την κυβερνητική πλειοψηφία ότι «κουκούλωσε» το σκάνδαλο.

Η δικογραφία κατά του πρώην υπουργού για τη σκανδαλώδη υπόθεση των άγονων γραμμών στην ακτοπλοΐα κλείνει μετά το χθεσινό αποτέλεσμα (για την παραπομπή απαιτούνταν 151 ψήφοι), ενώ με τη λήξη της τρέχουσας περιόδου της Βουλής, στο τέλος Ιουνίου, παραγράφεται και κάθε συναφές αδίκημα. Το αποτέλεσμα της κάλπης, ωστόσο, όπως αναγνώριζαν αρκετοί βουλευτές, αποτελεί μια σαφή πολιτική αποδοκιμασία για τον κ. Παυλίδη, ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο συνεχίζουν τις πιέσεις για την παραίτησή του, ενώ ο ίδιος, αποχωρώντας μετά την ψηφοφορία από τη Βουλή, απέφυγε να αποσαφηνίσει τη στάση του.
Συνάδελφοι του, πάντως, τόνιζαν ότι ο πρώην υπουργός δεν έχει πλέον κανένα λόγο για να παραιτηθεί, καθώς έχει απεμπλακεί από κάθε δικαστική εκκρεμότητα και μπορεί να επιδείξει πιο σθεναρή στάση απέναντι στις εσωκομματικές πιέσεις. Το μήνυμα ότι «δεν υπάρχει ζήτημα» για τον κ. Παυλίδη μετά το αποτέλεσμα στη Βουλή προσπαθούσαν να περάσουν τη νύχτα και επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης, με στόχο να αποφορτίσουν το κλίμα και να βγάλουν τη Ν.Δ. από το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο παραμένει.

«Το χειρότερο...»  

Την ίδια ώρα κυβερνητικοί παράγοντες παραδέχονταν ότι από τη κάλπες της Βουλής «βγήκε το χειρότερο από τα σενάρια της μη παραπομπής Παυλίδη». Κι αυτό, όχι μόνον γιατί πλειοψήφησαν όσοι επέλεξαν παραπομπή και η κυβέρνηση χρεώνεται πολιτικά το «κουκούλωμα» του σκανδάλου, αλλά επειδή καταγράφονται και έξι διαρροές γαλάζιων βουλευτών που έριξαν «λευκό» ή «παρών». Κομματικά στελέχη προσπαθούσαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, λέγοντας ότι οι βουλευτές ψήφισαν κατά συνείδηση και εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη στάση του κ. Παυλίδη.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ουδείς στη Ν.Δ. αμφιβάλλει ότι οι συγκεκριμένοι βουλευτές επεδίωξαν συνειδητά να βρεθούν «εκτός γραμμής», στέλνοντας μήνυμα και στο Μαξίμου.
Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση κινήθηκε τη νύχτα με στόχο να υποβαθμίσει τις έξι διαρροές, υποστηρίζοντας ότι δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα. «Η Βουλή ψήφισε. Οι βουλευτές έκαναν το καθήκον τους, σεβόμενοι τη λειτουργία των βουλευτών, όπως και τη λειτουργία της Βουλής», σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ευάγγ. Αντώναρος.
Το ένα από τα λευκά ψηφοδέλτια ανήκει στον βουλευτή της Ν.Δ, στην Αργολίδα Γιάννη Μανώλη ο οποίος, λίγη ώρα αφού είχε ψηφίσει, πήγε στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών και τους γνωστοποίησε ότι στην κάλπη έριξε «λευκό». Μάλιστα για να το επιβεβαιώσει έσπευσε να τους επιδείξει και το άλλο ψηφοδέλτιο. Λίγο πριν από την έναρξη της διαδικασίας ο Γιώργος Καρατζαφέρης συγκέντρωσε επιδεικτικά σ΄ ένα έδρανο τους φακέλους στους οποίους μέσα έβαλε σταυροδοτημένα υπέρ της παραπομπής του πρώην υπουργού τα ψηφοδέλτια των βουλευτών του ΛΑΟΣ

Τον απάλλαξαν και τώρα τρέχουν να τον «παραιτήσουν»!

ΛΥΤΡΩΣΗ ΜΕΣΑ από την παραίτηση του Αρ. Παυλίδη αναζητεί πλέον η Ν.Δ. και συνεχίζει τις ασφυκτικές πιέσεις στον πρώην υπουργό για να παραδώσει τη βουλευτική έδρα του. Επιτελικά στελέχη της Ρηγίλλης αναγνώριζαν τη νύχτα ότι η σκανδαλώδης υπόθεση έχει ανοίξει βαθιές πληγές σε κυβέρνηση και κόμμα, οι οποίες θα παραμείνουν ανοικτές όσο ο κ. Παυλίδης εξακολουθεί να αποτελεί το στήριγμα της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Οι ίδιες πηγές, μετά την πολιτική αποδοκιμασία από τη Βουλή, τόνιζαν ότι ο πρώην υπουργός «δεν έχει καμία πολιτική κάλυψη». Και ανέμεναν κινήσεις από την πλευρά του μέσα στις επόμενες ώρες που θα μπορούσαν να δώσουν πολιτική ανάσα στη Ν.Δ. Είναι προφανές ότι σε Μαξίμου και Ρηγίλλης έχουν καταλήξει ότι η παραίτηση Παυλίδη αποτελεί πλέον μονόδρομο, ώστε να έχει κάποιο άλλοθι το κυβερνών κόμμα, το οποίο και μέσω του πορίσματος της πλειοψηφίας στην Προανακριτική Επιτροπή ευνοούσε την απαλλαγή του πρώην υπουργού.
Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Παυλίδη έχει εξελιχθεί σε παγίδα για τη Ν.Δ., όπως αναγνωρίζουν βουλευτές του κόμματος που ομολογούν δημοσίως ότι αποφάσισαν να αντιταχθούν στην παραπομπή του μόνο και μόνο γιατί φοβήθηκαν ότι θα μπορούσε να βρεθεί προ πολιτικού αδιεξόδου η κυβέρνηση.
Ενδεικτική του κλίματος αυτού ήταν η χθεσινή «εξομολόγηση» του κ. Αργ. Ντινόπουλου που ζήτησε... άφεση αμαρτιών από τους ψηφοφόρους του γιατί «απάλλαξε» τον πρώην υπουργό. «Το κάνω μόνο και μόνο επειδή, αν ψήφιζα υπέρ της παραπομπής, μπορεί να μπαίναμε σε κάποια περιπέτεια, με πιθανές τις πρόωρες εκλογές...
Αισθάνομαι την πολιτική μου συνείδηση να είναι ένοχη!..», είπε (στον «Αθήνα 9.84») ο βουλευτής της Β΄ Αθήνας.

Συσκότιση

Η κυβερνητική πλειοψηφία χρησιμοποίησε το βολικό δίλημμα απαλλαγή ή εκλογές, οχυρώθηκε πίσω από τα λευκά ψηφοδέλτια και δεν ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για την υπόθεση Παυλίδη- έρευνα που θα μπορούσε να καταδικάσει, αλλά και να αθωώσει τον πρώην υπουργό Αιγαίου.
Το «όχι» των βουλευτών της Ν.Δ. στη χθεσινή ψηφοφορία δεν καθαρίζει την υπόθεση Παυλίδη στα μάτια της κοινωνίας.
Αντίθετα, συσκοτίζει την αλήθεια και περνά το μήνυμα ότι εάν είσαι πολιτικός της εκάστοτε πλειοψηφίας - και όχι απλός πολίτης -, βρίσκεσαι στο απυρόβλητο της Δικαιοσύνης.
Ακόμη κι αν υπάρχουν σοβαρότατες ενδείξεις για περίεργες συναλλαγές- «πάρτι καταθέσεων» τις χαρακτήρισε στέλεχος της Ν.Δ. που μετείχε στην Προανακριτική. Δυστυχώς, η χθεσινή απαλλαγή Παυλίδη ενισχύει την εντύπωση που έχει ο κόσμος ότι η πολιτική δεν αφορά την κοινωνία και τα κοινά αλλά μια κλειστή ομάδα- βουλευτών, υπουργών, παρατρεχάμενων και διαφόρων διαπλεκόμενων ομοτράπεζων- η οποία ενδιαφέρεται μόνο για τα δικά της συμφέροντα.

 

Πηγή: Τα Νέα


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία