Εκδήλωση τιμής για τον πρωτοπόρο σοσιαλιστή Σταύρο Καλλέργη

Εκτύπωση

Εκδήλωση τιμής για τον πρωτοπόρο σοσιαλιστή
Σταύρο Καλλέργη


Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαϊου, στο σπίτι του Σταύρου Καλλέργη, στη θέση Μπραχίμο Περάματος, η τιμητική εκδήλωση για τον πρωτεργάτη της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο τέως Βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ κ. Μίμης Ανδρουλάκης, οι Βουλευτές κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και κ. Ηλίας Λαμπίρης, αυτοδιοικητικοί  παράγοντες, συνδικαλιστικοί φορείς και άλλοι Κρήτες που θέλησαν να τιμήσουν τον Σταύρο Καλλέργη,  από όλους τους Νομούς της Κρήτης.

Της Ελπίδας Δημακοπούλου

 Ιδιαίτερα τιμώμενο πρόσωπο ήταν και ο 95χρονος πλέον γιος του Αγωνιστή, ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, μεταφραστής, δάσκαλος δραματικής τέχνης, συνδικαλιστής και τέως βουλευτής, Λυκούργος Καλλέργης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζένη Καλλέργη.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του αγωνιστή της εργατικής τάξης ενώ ακολούθησαν ομιλίες για το συνδικαλιστικό του έργο, τα σημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και για τις διεκδικήσεις που παλεύουν να κατακτήσουν.


                    Πρώτη θέση των επισήμων                                             Αναμνηστική φωτό των επισήμων

Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ. Λυκούργο Καλλέργη, Ήθοποιό & υιό του τιμώμενου αγωνιστή, Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Κουράκη και Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Μίμη ΑνδρουλάκηΓια την ιστορία να πούμε, ότι πριν από 116 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη
ο ηθοποιός κ. Λυκούργος Καλλέργης 95 ετών σήμερα
εκδήλωση της Εργατικής Πρωτομαγιάς στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην οποία ο Σταύρος Καλλέργης ήταν ο πρωταγωνιστής και κύριος ομιλητής. Παράλληλα ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου και εκδότης της εφημερίδας «Σοσιαλιστής» από τον Ιούνιο του 1890.

Στη συγκέντρωση της πρώτης γιορτής της Πρωτομαγιάς συγκεντρώθηκαν περίπου 2.000 άτομα τη στιγμή που η Αθήνα και ο Πειραιάς μαζί, έφταναν τους 150.000 κατοίκους. Σκοπός εκείνης της συγκέντρωσης ήταν η υπογραφή ψηφίσματος το οποίο θα δινόταν στη Βουλή. Τα αιτήματα του ψηφίσματος αφορούσαν, το κλείσιμο των καταστημάτων την Κυριακή, ώστε οι πολίτες να μπορούν να ξεκουράζονται, η οκτάωρη εργασία, η καθιέρωση της συνταξιοδότησης.

Τα συγκεκριμένα αιτήματα, όπως όλοι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων επισημαίνουν συνεχώς, θέτονται σήμερα υπό αμφισβήτηση και σιγά σιγά καταρρέουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ενεργοποίηση για διεκδίκηση των ίδιων θεσμοθετημένων με πολύ αγώνα κατακτήσεων. 
 

 

 

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απύθυνε ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργης Παπαδάκης στην Εκδήλωση μνήμης  και τιμής  στον "ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΛΛΕΡΓΗ"
Ο Νομάρχης είπε τα εξής:

"Εκ μέρους της Νομαρχίας Ρεθύμνου σας καλωσορίζω στην καθιερωμένη πλέον, από το 2006, εκδήλωση μνήμης και τιμής στον πρωτοπόρο κοινωνικό αγωνιστή, Σταύρο Καλλέργη, που διοργανώνεται από τη Νομαρχία, το Δήμο Γεροποτάμου, το Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου  και το Ίδρυμα Κοινωνικών και Ιστορικών Ερευνών "Σταύρος Καλλέργης".

Με αφορμή την 1η ημέρα του Μάη, συγκεντρωθήκαμε και φέτος εδώ, στο Μπραχίμο, στο σπίτι, όπου μεγάλωσε ο οργανωτής της Εργατικής Πρωτομαγιάς και συντοπίτης μας, Σταύρος Καλλέργης.

Ο άνθρωπος που έχει καταστεί συνώνυμο της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Ο άνθρωπος με τις σπάνιες κοινωνικές ευαισθησίες, με τα υψηλά και δημοκρατικά ιδεώδη, στα οποία αφιέρωσε τη ζωή του και εξαιτίας των οποίων κυνηγήθηκε και διώχτηκε αμείλικτα.

Η προσφορά του στον κοινωνικό στίβο και η συμβολή του στην κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, τυγχάνουν της καθολικής αναγνώρισης και παραμένουν αναλλοίωτες στο πέρασμα των χρόνων. Το όραμα, η παρρησία του και το πάθος του για δικαιοσύνη και κοινωνική ισότητα "οδήγησαν" και δικαίωσαν τους αγώνες των εργαζομένων για την  προστασία των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της εργατικής τάξης, αλλά και για την εδραίωση της δημοκρατίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης εν γένει.

Περισσότερες όμως, πτυχές της μεγάλης αυτής προσωπικότητας του Ρεθεμνιώτη Αγωνιστή, θα φωτίσει με τον πάντα ιδιαίτερο και χαρακτηριστικό λόγο του ένας άλλος αγωνιστής της Δημοκρατίας, που πήρε μέρος στην Αντιδικτατορική Αντίσταση και διώχτηκε από τη Χούντα.

Ο Βουλευτής και Συγγραφέας, αλλά και γέννημα - θρέμμα της Κρήτης, Μίμης Ανδρουλάκης. Του οποίου η παρουσία στη σημερινή εκδήλωση αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και τον ευχαριστούμε για αυτό.  

Ολοκληρώνοντας θα ήθελα να εκφράσω την ικανοποίησή μου, που στις φετινές εκδηλώσεις για τον Σταύρο Καλλέργη, συμμετέχουν και οι μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Γεροποτάμου.

Είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να μην ξεχνούν την ιστορία του τόπου τους και τους αγώνες, που οι πρόγονοί τους έδωσαν για να απολαμβάνουμε όλοι μας τη δημοκρατία, την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη.

Η ιστορική μνήμη είναι ο μόνος τρόπος της έμπρακτης αναγνώρισης του Αγώνα του Σταύρου Καλλέργη και όλων των συναγωνιστών του, μεταξύ των οποίων και οι συντοπίτες μας Λούης Τίκας και Καλλιρρρόη Πάρεν - Σιγανού.

Το μήνυμα που έστειλαν προς όλες τις κατευθύνσεις ότι τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν χαρίζεται, αλλά κατακτάται με επιμονή, μόχθο και θυσίες παραμένει διαχρονικό και μας εμπνέει σε κάθε δύσκολη στιγμή.

Σας ευχαριστώ"

Ακολούθως της παρουσίας τους εκεί, χαιρετισμούς έστειλαν προς τα Μ.Μ.Ε. επίσης σχετικά με την εκδήλωση, η Βουλευτής της Ν.Δ. κ. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ηλίας Λαμπίρης.

 


 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 27 Μάι 2018

Αρθρογραφία