Καρκίνος του μαστού..Μια υπόθεση που αφορά όλους μας!

Εκτύπωση

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ

(Μια υπόθεση που αφορά όλους μας)


Γράφει ο Κων/νος Ξυδάκης *

 

Ο καρκίνος του μαστού (Breast Cancer) είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στο γυναικείο πληθυσμό και ακολουθεί στην όγδοη θέση ο καρκίνος των ωοθηκών, σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές μελέτες (Cancer Journal for Clinicians, 2008). Όμως σήμερα, είναι δυνατό να διαγνωσθεί η προδιάθεση και για τις δύο αυτές μορφές καρκίνου.

 

Συχνότητα περιστατικών

καρκίνου στις γυναίκες

Στήθος

26%

Πνεύμονας

14%

Έντερο & Ορθό

10%

Μήτρα

6%

Λέμφωμα Non-Hodgin?s

4%

Θυρεοειδής Αδένας

4%

Δερματικό Μελάνωμα

4%

Ωοθήκες

4%

Νεφρός και Ουροδόχος Κύστη

3%

Λευχαιμία

3%

Λοιπές μορφές καρκίνου

23%

 

Η διάγνωση του καρκίνου του μαστού βασίζεται σε απλές ιατρικές πρακτικές όπως η ψηλάφηση, αλλά και σε σύγχρονες απεικονιστικές μεθόδους όπως η μαστογραφία και ο υπέρηχος (U/S), που ανιχνεύουν τους «ύποπτους» σχηματισμούς, οι οποίοι, μετά από ιστοχημικό έλεγχο της βιοψίας που λαμβάνεται από τον ασθενή μπορούν να χαρακτηριστούν ως καρκινικοί. Όμως, η ανίχνευση των ιστικών βλαβών αυτών συνιστά την ύπαρξη τουλάχιστον προκαρκινικού σταδίου

Σήμερα, η εξέλιξη της βιοτεχνολογίας και της μοριακής διαγνωστικής δίνει τη δυνατότητα να ανιχνευθεί στο DNA η προδιάθεση για πιθανή εκδήλωση καρκίνου του

μαστού και ωοθηκών, με μια απλή αιμοληψία και ανάλυση.

BRCA1-2 DNA Mutation Test

Εάν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας παρουσίασε:

?      καρκίνο του μαστού σε ηλικία μικρότερη των 40 ετών

?      καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών, συγχρόνως

?      τη νόσο πριν την εμμηνόπαυση και στους δυο μαστούς

καθώς και στις περιπτώσεις όπου:

?      δύο τουλάχιστον γυναίκες της οικογένειας έχουν στο παρελθόν εμφανίσει καρκίνο του μαστού γύρω στα 50.

?      Εμφανίστηκε η νόσος σε άνδρα της οικογένειας

συνιστάται ο έλεγχος με το BRCA1-2 DNA Mutation Test

Τα γονίδια brca1 και brca2 προκαλούν καρκίνο του μαστού και των ωοθηκών;

Κάθε άνθρωπος έχει τα γονίδια brca1 και brca2 τα οποία προστατεύουν τον οργανισμό από την δημιουργία καρκίνου. Όμως, αυτά τα γονίδια μπορεί να κληρονομηθούν σε μεταλλαγμένες μορφές (αλλαγές στην αλληλουχία τους) που προδιαθέτουν για την εμφάνιση της νόσου. Αυτό σημαίνει πως η ύπαρξη τέτοιων μεταλλαγών ανεβάζει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου στο φορέα κατά 80-90%. Με την αξιοποίηση της μοριακής διαγνωστικής στο εργαστήριο της HeraLab είναι δυνατός ο έλεγχος του γενομικού (γενετικού) σας υλικού για τις πιο διαδεδομένες μεταλλαγές των γονιδίων αυτών στις μεσογειακές χώρες.

Σε περίπτωση που το test αυτό είναι θετικό, σημαίνει ότι θα εμφανίσω καρκίνο του μαστού;

Εάν η εξέταση αποβεί θετική για μεταλλαγές στο DNA, το άτομο κατατάσσεται στην ομάδα υψηλού κινδύνου (High Risk) για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών. Γνωρίζοντας το αποτέλεσμα, η κάθε γυναίκα έχει η δυνατότητα να υιοθετήσει τον κατάλληλο τρόπο ζωής, ώστε να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Στη συνέχεια,  σε συνεργασία με τον ιατρό της, θα πρέπει να επιλέξει τα επόμενα βήματα σε διαγνωστικό και θεραπευτικό επίπεδο ώστε να αποτραπεί η εμφάνιση καρκίνου.


Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό, σημαίνει ότι δε θα νοσήσω ποτέ;

Σε περίπτωση αρνητικού αποτελέσματος, οι πιθανότητες να νοσήσει η γυναίκα μειώνονται αλλά δεν εξαφανίζονται, αφού υπάρχει πάντα η πιθανότητα πρόκλησης της νόσου από εξωγενείς παράγοντες που αγγίζουν το 80% (μόνο το 10-20% των περιπτώσεων οφείλονται σε κληρονομικούς παράγοντες)

Στο εργαστήριο της HeraLab (Πιστοποιημένο κατά ISO 9001:2000) γίνεται ο γενετικός έλεγχος των πιο συνηθισμένων μεταλλαγών των brca1 & 2 που εμφανίζονται στις μεσογειακές χώρες αλλά και ο πλήρης έλεγχος της αλληλουχίας τους, αν αυτό ζητηθεί. Η απόφαση για την διενέργεια του τεστ πρέπει να είναι αποτέλεσμα πλήρους και διεξοδικής ενημέρωσης των ενδιαφερομένων ατόμων μαζί με το γιατρό τους.

 

*Κων/νος Ξυδάκης

Βιοτεχνολόγος, PhD,HeraLab

Ειδικές Υπηρεσίες Ανάλυσης Γενομικού Υλικού

Ατλαντίδος 37, Τ.Κ.: 71305 Ηράκλειο Κρήτης

Tηλ: 2810-262159 Κιν 1: 6937 006370 Kιν 2: 6977 200383
email:
heralab@otenet.gr http:www.heralab.gr

           

 

 

 

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία