Το έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Εκτύπωση

Το έργο του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε στις 29 Απριλίου στο Δ? ΚΑΠΗ η Παθολόγος και εθελόντρια στο Ιατρείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Ιωαννίδου Ελένη μας ενημέρωσε για τη λειτουργία αυτού του ιατρείου. Η λειτουργία του είναι μια εθελοντική προσπάθεια γιατρών, νοσηλευτών και των εργαζομένων στις κοινωνικές δομές του Δήμου Ρεθύμνου και φιλοξενείται στο χώρο του Δ? ΚΑΠΗ τον οποίο έχει παραχωρήσει ο Δήμος από τον Ιούλιο του 2008. Το ιατρείο είναι ανοιχτό προς το παρόν κάθε Τετάρτη από τις έξι μέχρι τις οκτώ το απόγευμα, ενώ υποστηρίζεται και από ένα μεγάλο δίκτυο ειδικών γιατρών που είναι κυρίως ιδιώτες αλλά και γιατροί του Νοσοκομείου στους οποίους παραπέμπονται ασθενείς όταν υπάρχει ανάγκη.

Το τεράστιο κενό που υπάρχει στην ιατροφαρμακευτική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών που καταφεύγουν στο ιατρείο, είναι αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που καταδεικνύουν οι εθελοντές γιατροί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών που επισκέπτονται το ιατρείο είναι παράνομοι μετανάστες οι οποίοι δεν καλύπτονται από το Νόμο. Σύμφωνα με το Νόμο του κράτους οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να δέχονται την ιατρική περίθαλψη σε περίπτωση που το πρόβλημά τους είναι επείγον όχι όμως και σε περίπτωση χρόνιου προβλήματος, όπως είναι οι καρδιοπάθειες και ο ζαχαρώδης διαβήτης. Σύμφωνα όμως με την κ. Ιωαννίδου η προσφορά των υπηρεσιών τους σε αυτούς τους ανθρώπους είναι θέμα στοιχειώδους ανθρωπισμού. Εξ? αιτίας του φόβου λοιπόν να προσεγγίσουν το σύστημα υγείας αλλά και λόγω οικονομικής δυσχέρειας, οι παράνομοι μετανάστες που σε άλλη περίπτωση δεν μπορούσαν να έχουν ούτε την φαρμακευτική ούτε την ιατρική φροντίδα, μπορούν μέσω της λειτουργίας του ιατρείου κοινωνικής αλληλεγγύης να παρακολουθούν τα χρόνια προβλήματα της υγείας τους.

Οι εθελοντές γιατροί όπως επισήμανε η κ. Ιωαννίδου έχουν αντιμετωπίσει ακόμη και περιπτώσεις ψώρας και φυματίωσης ενώ έχουν εμβολιάσει στο εννιάμηνο της λειτουργίας τους 62 παιδιά εκ των οποίων το 70% ήταν ή πλήρως ανεμβολίαστα ή ατελώς εμβολιασμένα. Εκτός από αλλοδαπούς το συγκεκριμένο ιατρείο απευθύνεται και σε ανασφάλιστους πολίτες οι οποίοι είναι και αλλοδαποί και Έλληνες.

Η οικονομική στήριξη φαίνεται να είναι άμεση για τη συνέχιση αυτής της σημαντικής προσφοράς καθώς μέχρι στιγμής το ιατρείο λειτουργεί μόνο από τις δωρεές.  

Ε.Δ.

  


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία