Πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση "Ζωνιανά"

Εκτύπωση

Πρώτη ημέρα της δίκης για την υπόθεση "Ζωνιανά"


Με αναγνώσεις και τυπικές διαδικασίες ως ήταν άλλωστε αναμενόμενο κύλησε η πρώτη ημέρα της πολύκροτης δίκης.

του Λόνη Γεωργιάδη

Η χθεσινή συνεδρίαση του δικαστηρίου περιορίστηκε στην απαγγελία του μακροσκελέστατου κατηγορητηρίου από τον εισαγγελέα της έδρας, κ. Παναγιώτη Μπρακουμάτσο, και την εκφώνηση των κατηγορουμένων, των μαρτύρων κ.λπ. από τον πρόεδρο του δικαστηρίου κ. Ιωάννη Μπαλιτσάρη.
Ακολούθως διεκόπη για να συνεχιστεί τη Δευτέρα η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης των Ζωνιανών, που άρχισε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, χθες το πρωί, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά, το οποίο με υπουργική απόφαση συνεδριάζει για λόγους ασφαλείας στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθήνας.

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν 42 άτομα για 56 κατηγορίες, στην πλειονότητά τους κάτοικοι Ζωνιανών και άλλων περιοχών του Ρεθύμνου, που αντιμετωπίζουν σωρεία κατηγοριών, όπως απόπειρες ανθρωποκτονίας, ληστείες, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών κ.ά.

Στη δίκη παρίστανται πάνω από 20 δικηγόροι μερικοί εξ αυτών γνωστά ονόματα του Ποινιού δικαίου όπως αυτά των κ.κ. Λυκουρέζου, Κούγια, Τσοβόλα κλπ, ενώ αναμένεται να καταθέσουν περισσότεροι από 150 μάρτυρες κατηγορητηρίου και 200 μάρτυρες υπεράσπισης.

Στο μεταξύ, δεν έμεινε ασχολίαστο ότι ο ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, ο κ. Δημήτρης Τσοβόλας έκανε λόγο για υπερβολές και παρατυπίες κατά τη διάρκεια της προδικασίας.

Σύμφωνα με το βούλευμα εφετών Κρήτης, στο δικαστήριο συνεξετάζονται 8 δικογραφίες, που σχηματίστηκαν μετά από ανάκριση που διενήργησε ειδικός εφέτης ανακριτής Κρήτης, ο οποίος ορίστηκε μετά την αιματηρή συμπλοκή κατοίκων των Ζωνιανών, με 49 αστυνομικούς, που έκαναν επιχείρηση στο χωριό, στις 5 Νοεμβρίου του 2007.

Θυμίζουμε και πάλι ότι στη συμπλοκή τραυματίστηκε πολύ σοβαρά ο ειδικός φρουρός Ευστάθιος Λαζαρίδης, ο οποίος ακόμη επικοινωνεί με το περιβάλλον μόνο με τα μάτια.
Η επιχείρηση της αστυνομίας είχε οργανωθεί μετά τη σύλληψη στις 30 Οκτωβρίου 2007 νεαρού κατοίκου Ζωνιανών, για κατοχή και πώληση ναρκωτικών.


ο Πρόεδρος της
Κοινότητας Ζωνιανών
κ. Κώστας Παρασύρης
Ο κοινοτάρχης Ζωνιανών, Κώστας Παρασύρης, ευχήθηκε περαστικά στον ειδικό φρουρό, και καταδίκασε εκ μέρους όλου του χωριού την επίθεση σε βάρος του. «Ευχόμαστε να σταθεί όρθιος ο Στάθης και να γυρίσει στην οικογένειά του», είπε.

Σε δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο πατέ
ο πατέρας του 29χρονου
Χρήστου Λαζαρίδη
ρας του 29χρονου ειδικού φρουρού κ. Λαζαρίδης, αναφέρθηκε στο δράμα που περνά η οικογένεια για την αποκατάσταση της υγείας του, εδώ και 18 μήνες, τόνισε ότι θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι «κάνουν κουμάντο στα Ζωνιανά και στην Κρήτη», ενώ, όπως είπε, «εάν δεν αποδώσουν δικαιοσύνη οι δικαστές, θα αποδώσει ο Θεός» συμπλήρωσε δε, ότι "«... δεν ξέρω πώς θα αντιδράσω αν δεν απο  δοθούν ευθύνες για τον σοβαρό τραυματισμό του γιου μου. Το παιδί μου ποιος το τραυμάτισε; Ο Θεός;»,

Χθες έγινε η ανάγνωση του κατηγορητηρίου. Οπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, το δικαστήριο θα συνεδριάζει Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία