Ένταση στο Νομαρχιακό για το ΧΥΤΑ Αμαρίου

Εκτύπωση

Ένταση στο Νομαρχιακό για το ΧΥΤΑ Αμαρίου

Δεν έλειψαν τελικά οι αναμενόμενες εντάσεις στο Νομαρχιακό Συμβούλιο της 28ης Απριλίου στην ημερήσια διάταξη του οποίου συμπεριλαμβανόταν το θέμα συνθηκών λειτουργίας του ΧΥΤΑ Αμαρίου μετά από αίτηση του Νομαρχιακού Συμβούλου κ. Κωνσταντίνου Μαθιουδάκη και με αφορμή την έκθεση αυτοψίας του κλιμακίου ελέγχου περιβάλλοντος και το πρόστιμο που επιβλήθηκε στην Αμάρι Α.Ε..

Της Ελπίδας Δημακοπούλου

Η ένταση δημιουργήθηκε όταν ο Αντιδήμαρχος Συβρίτου κ. Ζαχαρίας Ακουμιανάκης εκδήλωσε τη δυσαρέσκεια του για τα όσα είχε πει στην αρχή της συνεδρίασης ο κ. Μαθιουδάκης σχετικά με την άσχημη κατάσταση που διαπίστωσε ο ίδιος στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, μετά από έναν προσωπικό έλεγχο που είχε διενεργήσει στην περιοχή. Η τάξη επανήλθε μετά από επέμβαση του Νομάρχη και των ψυχραιμότερων.

Τα όσα διαπιστώθηκαν στην προ δύο μηνών αιφνιδιαστική αυτοψία, που είχε διενεργήσει το κλιμάκιο της Νομαρχίας, παρέθεσε αρχικά ο Πρόεδρός του κ. Νίκος Παπαδαντωνάκης σύμφωνα με τα οποία, να υπενθυμίσουμε ότι, μεταξύ άλλων, είχε διαπιστωθεί άμεσος κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών στους ανθρώπους και στην πανίδα της περιοχής. Επιπλέον ο κος Παπαδαντωνάκης αναφέρθηκε στην ανυπαρξία αρχείων στα γραφεία του ΧΥΤΑ, όπως οφείλεται να υπάρχουν σύμφωνα με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και στην ανυπαρξία αδειών του βιολογικού για τη διάθεση και ανάλυση των λυμάτων. Κατά το τέλος του συμβουλίου ο κος Παπαδαντωνάκης πρόβαλε και τις φωτογραφίες που είχε πάρει το κλιμάκιο από την επίσκεψή του στην περιοχή του ΧΥΤΑ, ως αποδεικτικά των όσων αντίκρισαν εκεί. 

Τη βοήθεια της Πολιτείας στην προσπάθεια για τη βέλτιστη λειτουργία του ΧΥΤΑ και όχι την επιβολή αυστηρών προστίμων ζήτησαν από την πλευρά τους ο Πρόεδρος της Αμάρι Α.Ε. κ. Νίκος Κραουνάκης, ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης και ο Δήμαρχος Κουρητών κ. Στέφανος Σημαντήρας, οι οποίοι παρευρέθησαν στο συμβούλιο. Σύμφωνα με τον κ. Πετρακάκη, από το Νόμο οριζόταν ότι ο ΧΥΤΑ Μαρουλά θα σταματούσε να δέχεται τα απορρίμματα από τη στιγμή που ο ΧΥΤΑ Αμαρίου θα ήταν καθ? όλα έτοιμος να τα δεχθεί ως νέος χώρος ταφής. Με δικαστική απόφαση όμως, ο ΧΥΤΑ του Μαρουλά έκλεισε εσπευσμένα με αποτέλεσμα να αποτελεί μονόδρομο η εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ του Αμαρίου του οποίου οι επεκτάσεις ήταν ακόμη ημιτελείς, αφού δεν είχε αρχίσει να λειτουργεί καν ο βιολογικός του καθαρισμός.

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Γιώργος Παπαδάκης θέλοντας να τοποθετηθεί σχετικά με το πρόστιμο των 40.000 ευρώ που βαραίνει την εταιρία Αμάρι Α.Ε. είπε ότι από τη στιγμή που έχουν λάβει γνώση της έκθεσης και του προστίμου και έχουν ενεργοποιηθεί διάφορες υπηρεσίες όπως η Διεύθυνση ΠΕ. ΧΩ. της Περιφέρειας Κρήτης, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Εισαγγελέας Ρεθύμνου , θα πρέπει να γίνουν τα νόμιμα. Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο περιστατικό του ομολόγου του στη Θεσσαλονίκη κ. Ψωμιάδη, ο οποίος στην προσπάθειά του να μειώσει κάποιο πρόστιμο παρόμοιας περιβαλλοντικής περίπτωσης, δικάστηκε σε ένα χρόνο φυλάκιση με τριετή αναστολή. 

Το μέγιστο μέλημα βεβαίως, στο οποίο συγκλίνουν όλοι, αυτή τη στιγμή, είναι η εύρεση νέου χώρου εναπόθεσης και επεξεργασίας των απορριμμάτων μιας και σε ενάμιση χρόνο από τώρα ο ΧΥΤΑ Αμαρίου δεν θα μπορεί να δεχθεί άλλα απορρίμματα. Άυτό είναι και το σημείο που η "ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ" εντόπισε στο από 28 Απριλίου 2009 σχετικό δημοσίευμά της και που είχαμε τονίσει ότι χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
 Γι΄ αυτό και σαν πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, μιας και τα αποτελέσματα του Περιφερειακού Σχεδιασμού θα αργήσουν, όλοι στρέφουν την προσοχή τους στην μελέτη που έχει αναθέσει η ΤΕΔΚ στον κ. Παρασκευόπουλο η οποία έχει ως αντικείμενο νέα χωροθέτηση ΧΥΤΑ στο Νομό Ρεθύμνου που θα προτείνεται ως εναλλακτική περίπτωση μετά τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Αμαρίου.

 


        


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία