ΧΥΤΑ Αμαρίου. Μια Ευρωπαϊκή μονάδα

Εκτύπωση


ΧΥΤΑ Αμαρίου. Μια Ευρωπαϊκή μονάδα

Ο ΧΥΤΑ Αμαρίου απάντησε στις καταγγελίες αποκαθιστώντας  την αλήθεια δίνοντας τη δική του εικόνα.

Της Ελπίδας Δημακοπούλου

Σε «επιτόπια αυτοψία» κλήθηκαν στις 28 Απριλίου τα τοπικά Μ.Μ.Ε από την διαχειρίστρια εταιρία του ΧΥΤΑ Αμαρίου, «Αμάρι Α.Ε». Παρόντες ήταν οι 2 Δήμαρχοι της περιοχής (Συβρίτου & Κουρητών), ο Δήμαρχος Λάμπης κ. Ταταράκης και οι συναρμόδιοι φορείς, οι οποίοι μίλησαν λεπτομερώς στους δημοσιογράφους προς αποκατάσταση της αλήθειας, μετά από καταγγελίες κτηνοτρόφων της περιοχής όπου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ και ακολούθως του προστίμου των 40.000 ευρώ που επιβλήθηκε από το αρμόδιο τμήμα της Νομαρχίας στην εταιρία.

Θυμίζουμε ότι το πρόστιμο επιβλήθηκε για κακή διαχείριση των στερεών αποβλήτων και επιβάρυνση του περιβάλλοντος το οποίο όμως αυτή τη στιγμή τελεί υπό ένσταση και αίτηση αναστολής.
 

Στη συνέντευξη τύπου με την οποία ξεκίνησε η ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης, ο Δήμαρχος Κουρητών κ. Στέφανος Σημαντήρας και ο Πρόεδρος της εταιρίας Αμάρι Α.Ε. κ. Νίκος Κραουνάκης, μίλησαν σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας του ΧΥΤΑ, τα στάδια επεξεργασίας των απορριμμάτων από τη στιγμή που φτάνουν στο σημείο και το έργο της επέκτασής του που αποτελείται από τον χώρο όπου ξεφορτώνονται τα απορρίμματα το λεγόμενο κύτταρο, τα φρεάτια,  το βιολογικό και τις λιμνοδεξαμενές.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης στο ΧΥΤΑ διαπιστώθηκε η φιλοπεριβαλλοντική πλευρά του έργου και η προσπάθεια της μείωσης στο ελάχιστο της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τον όγκο των απορριμμάτων όλου του Νομού Ρεθύμνου μέσω της προσεγμένης επεξεργασίας τους.

Για "τακτοποίηση" της περιοχής, όμως ενόψει της επίσκεψης η οποία «θυμίζει στρατιωτική επιθεώρηση» έκανε λόγο μετά το τέλος της ξενάγησης ο επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Συβρίτου, κ. Γιώργος Μανογιαννάκης, ενώ κατηγόρησε και την Αμάρι Α.Ε. ότι σαν εταιρία που ξεκίνησε παράνομα τη λειτουργία της ενδιαφέρεται ελάχιστα για την προστασία του περιβάλλοντος.

Οπωσδήποτε, όπως επισήμανε και ο κ. Σημαντήρας, ο ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι μονόδρομος για το Νομό Ρεθύμνου και όλοι προσπαθούν για την καλύτερη λειτουργία του την οποία δεν θα πρέπει να εμποδίζουν διάφορες σκοπιμότητες  οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

Το ανησυχητικό, όπως είπε και ο κ. Πετρακάκης και η Τεχνική Προϊσταμένη της Περιφέρειας και υπεύθυνη για το ΧΥΤΑ κα Μαριάνθη Ανδρουλάκη, είναι ότι ήδη έχει καλυφθεί περίπου ο μισός απορροφητικός χώρος του «κυττάρου», πράγμα που σημαίνει ότι σε ενάμιση σχεδόν χρόνο θα έχει καλυφθεί ολοκληρωτικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να δεχθεί άλλες ποσότητες απορριμμάτων. Επομένως θα πρέπει μέχρι τότε να έχει βρεθεί η λύση για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του ΧΥΤΑ.

Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή που σαν  «Ρ.Α.» θέλουμε να επισημάνουμε είναι να ενεργοποιηθούν τάχιστα οι διαδικασίες εξεύρεσης λύσης από τους αρμόδιους φορείς και ειδικά στην περίπτωση που θα πρέπει να δημιουργηθεί νέο κύτταρο σε κάποια άλλη περιοχή, δηλαδή νέος ΧΥΤΑ που θα δέχεται τα απορρίμματα του Νομού.

από αριστερά ο δημοσιογράφος &
εκδότης της Ρ.Α. κ. Κασιμάτης,
ο Πρόεδρος κ.Κραουνάκης
& ο Δήμαρχος κ.Σημαντήρας

Όπως είπε ο Πρόεδρος της εταιρίας στον  εκδότη της Ρ.Α. Βασίλη Κασιμάτη ο ΧΥΤΑ Αμαρίου  ενδέχεται με τις απαιτούμενες παρεμβάσεις να δημιουργήσει επέκταση στο συγκρότημα της ΑΜΑΡΙ Α.Ε. με σκοπό να προκύψει νέο «κύτταρο» απορρόφησης απορριμμάτων.

Επιβάλλεται λοιπόν ταχεία οργάνωση για μελέτη και στρατηγική προκειμένου να βρεθεί η «εδώ και τώρα» αναγκαία λύση διοχέτευσης των απορριμμάτων πριν αρχίσουν τα σοβαρά προβλήματα συσσώρευσης τους και βρεθούμε όλοι ξαφνικά προ τετελεσμένου γεγονότων και κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τους τεράστιους σωρούς σκουπιδιών.

Το διάστημα του ενάμιση έτους που απομένει είναι ήδη πολύ λίγο για μελέτες και γραφειοκρατίες και με πιο απλά λόγια η Νομαρχία πρέπει να λάβει το ρόλο της και να μεριμνήσει ούτως ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες κινήσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος που θα προκύψει όταν το ήδη υπάρχον απορροφητικό «κύτταρο» γεμίσει.

Ο ΧΥΤΑ Αμαρίου είναι μια μονάδα η οποία δέχεται να λύμματα 11 εκ των 13 Δήμων του Νομού Ρεθύμνου. Προβλήματα τυόν μπορεί να υπήρξαν αλλά το βέβαιο είναι ότι αποτελεί τη μόνο λύση για το Νομό αυτή τη στιγμή εξυπηρετώντας χιλιάδες Ρεθυμνιώτες. Σε κάθε περίπτωση πρέπει η πολιτεία να στρέψει το βλέμμα της στον ΧΥΤΑ και τα όποια προβλήματά του, αναδεικνύοντας πνεύμα συνεργασίας και προόδου.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία