Ξαναζωντανεύουν οι μνήμες από την «υπόθεση Ζωνιανά»

Εκτύπωση
Ξαναζωντα-νεύουν οι μνήμες από την «υπόθεση Ζωνιανά»
Η δίκη ξεκινά σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες

Τρίτη, 28.04.09

Η ΡΕΘΕΜΝΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ απέστειλε τον ανταποκριτή μας Λόνη Γεωργιάδη στο Εφετείο Αθηνών ο οποίος θα καταγράφει καθ όλη τη διάρκεια της δίκης τα τεκταινόμενα σε μια προσπάθεια να απεικονιστεί με πλήρη αντικειμενικότητα και με σαφήνεια η εξέλιξη της ακροαματικής διαδικασίας.

Θα παραμείνουμε έως το τέλος καθόσον η αμιγώς Ρεθυμνιώτικη αυτή υπόθεση κρίνουμε ότι χρήζει της ανάλογης αντιμετώπισης και της εν στενό παρακολούθησης.

Το παρασκήνιο και αυτά που θα λέγονται εκτός της δικαστικής αίθουσας θα σας  μεταφέρουμε σχεδόν καθημερινά αποδίδοντας ακριβή εικόνα του τι γίνεται μέσα και έξω από την «αίθουσα»! 
Μείνετε συντονισμένοι καθημερινά για την ημερήσια αναφορά μας με πλήρες ρεπορτάζ και φωτογραφικό υλικό.

Του Λόνη Γεωργιάδη

Σε ασφυκτικό κλοιό και με σκληρά μέτρα ασφαλείας ξεκινά σήμερα η ακροαματική διαδικασία για την πολύκροτη υπόθεση για τα Ζωνιανά. Η δίκη όπως είχαμε πει σε προηγούμενο δημοσίευμα στη Ρ.Α., θα λάβει χώρα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Εφετείου Αθηνών λόγω του μεγάλου αριθμού παραγόντων της δίκης, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα ξεπερνούν τους τριακοσίους, συμπεριλαμβανομένων, εκτός των 45 περίπου κατηγορουμένων, μαρτύρων κατηγορίας και υπεράσπισης, δικηγόρων, συγγενών, αλλά και εκπροσώπων των ΜΜΕ.

 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ:

Η δικαστική έρευνα για την υπόθεση κράτησε έναν χρόνο και η ογκώδης δικογραφία αριθμεί εκατοντάδες έγγραφα, καταθέσεις και εκθέσεις. Με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, απορρίπτονται όλα τα αιτήματα αποφυλάκισης των κατηγορουμένων και η συνέχιση της κράτησής τους παρατείνεται για ακόμα ένα εξάμηνο.

 

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ:
Η αντίστροφη μέτρηση για την «άλωση» των Ζωνιανών αρχίζει στις 5 Νοεμβρίου του 2007, όταν η Αστυνομία Ρεθύμνου συλλαμβάνει έναν από τους δύο νεαρούς τους οποίους καταδίωκε για κατοχή ναρκωτικών ουσιών. Για τη σύλληψη του δεύτερου υπόπτου συνεχίζεται η καταδίωξη με τη συμμετοχή σαράντα ανδρών των ΕΚΑΜ και δώδεκα τζιπ με επικεφαλής δύο αστυνομικούς υποδιευθυντές και εισαγγελέα.

Οι εικόνες που ακολουθούν είναι πρωτόγνωρες για τους κατοίκους των Ζωνιανών. Πρωτόγνωρες είναι εξίσου και οι πρωτοφανείς για τα δεδομένα του χωριού έρευνες της Αστυνομίας, οι οποίες διήρκεσαν περίπου δύο μήνες ενώ συμμετείχαν περισσότεροι από εκατό άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων.

Όλα ξεκίνησαν όταν περίπου είκοσι άτομα ακροβολίστηκαν στις πλαγιές, λίγα μέτρα έξω από το χωριό, τα οποία άρχισαν να πυροβολούν με καλάσνικοφ και άλλα όπλα εναντίον των αστυνομικών. Από τους πυροβολισμούς τραυματίζονται τρεις ειδικοί φρουροί, μεταξύ των οποίων ο 28χρονος Στάθης Λαζαρίδης, του οποίου η κατάσταση της υγείας παραμένει μέχρι και σήμερα σοβαρή.

Στο Αρχηγείο της Αστυνομίας σημαίνει συναγερμός και αποφασίζεται «εισβολή» στο χωριό. Οι αστυνομικοί «χτενίζουν» ολόκληρη τη περιοχή, με την παρουσία εισαγγελέα, ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί κατοίκων των Ζωνιανών αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου.

Μέχρι και τα τέλη του Δεκεμβρίου του 2007 η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη 77 ατόμων για ναρκωτικά και όπλα, εκ των οποίων τα 20 ήταν από τα Ζωνιανά, ενώ τα υπόλοιπα από την ευρύτερη περιοχή του Μυλοποτάμου, της Μεσσαράς, του Ηρακλείου και των Χανίων.
Μετά και τις 138 έρευνες σε σπίτια και καταστήματα εντοπίστηκαν 142 όπλα διάφορων τύπων, 5 χειροβομβίδες, αμμωνιοδυναμίτιδα, «κουλούρες» φιτίλι, μαχαίρια, σπαθιά, ξιφολόγχες, 234 κιλά χασίς, 337 δενδρύλλια, 300 σπόροι κάνναβης, 2.599 γραμμάρια κοκαΐνης και 106 κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, τα περισσότερα από τα οποία ήταν καμένα. 

Ας ευχηθούμε να κυλήσουν όλα ομαλά και κυρίως να μην δοθούν δικαιώματα από πλευράς των Ρεθυμνιωτών ώστε οι Αθηναϊκές φυλλάδες να «ξεσηκωθούν» και πάλι να διασύρουν το Ρέθυμνο για αρκετό διάστημα, όπως και πριν ενάμισυ χρόνο.

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία