Κανένα πρόβλημα για την Ελλάδα από την γρίπη των χοίρων.

Εκτύπωση

ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΧΟΙΡΩΝ
Ενημερωτική συνάντηση, με αφορμή τις πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα της Γρίπης των Χοίρων των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία.

Οι Διευθυντές Δημόσιας Υγείας και Κτηνιατρικής της Νομαρχίας, κ. Γιάννης Χαχαριδάκης και κα Λίνα Παπανικολάου, αντίστοιχα, ενημέρωσαν τον Νομάρχη, κ. Γιώργη Παπαδάκη και το Γενικό Γραμματέα της Νομαρχίας, κ. Συμεών Γιαννάκη, για το αποτέλεσμα της πρόσφατης έκτακτης συνεδρίασης των εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Αντικείμενο της συνεδρίασης ήταν οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα των ανθρωπίνων περιστατικών με γρίπη των χοίρων σε περιοχές του Μεξικού και νοτίων Πολιτειών των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, πρόκειται για ένα καινούριο στέλεχος του ιού της γρίπης του χοίρου, τύπου Α (Η1Ν1), που μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Τα μέχρι σήμερα ανθρώπινα περιστατικά αφορούν περιορισμένους γεωγραφικά πληθυσμούς στις δύο παραπάνω χώρες. Η κλινικο-εργαστηριακή και επιδημιολογική διερεύνηση συνεχίζεται. Το Κέντρο Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης παρακολουθούν το θέμα, ευρίσκονται σε συνεχή και άμεση επικοινωνία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, -στελέχη του οποίου έχουν μεταβεί στο Μεξικό για αξιολόγηση της κατάστασης-, με το Ευρωπαϊκό και Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Ελέγχου Επιζωοτιών.

Ας σημειωθεί ότι το ευρωπαϊκό -και αντίστοιχα ελληνικό- στέλεχος γρίπης του χοίρου Η1Ν1, που έχει απομονωθεί από το 1973 στην Ευρώπη, δεν έχει σχέση με το καινούριο αυτό στέλεχος της Αμερικής, δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο και δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα για την ευρωπαϊκή και ελληνική χοιροτροφία.

Πρέπει να τονιστεί ότι για την Ευρώπη και ιδιαίτερα για την Ελλάδα, στην παρούσα φάση, δεν υπάρχει πρόβλημα. Το θέμα παρακολουθείται συστηματικά και επί 24ώρου βάσεως από τους συναρμόδιους φορείς των δύο υπουργείων, το Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και το Ινστιτούτο Παστέρ.

Το συντονισμό της επιχειρησιακής ομάδας έχουν εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο πρόεδρος του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. Ι. Πιερρουτσάκος και εκ μέρους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο καθηγητής Σπ. Κυριάκης, πρόεδρος του ΕΘΙΑΓΕ.


Συναγερμός έχει σημάνει σε όλο τον κόσμο αναφορικά με τη γρίπη των χοίρων. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις ΗΠΑ, περισσότερα από 100 θύματα στο Μεξικό. Εντοπίστηκε κρούσμα γρίπης σε ασθενή στην Ισπανία. Σε ετοιμότητα οι ελληνικές αρχές με προληπτικά μέτρα στο Ελ. Βενιζέλος. Οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ θα συνέλθουν εκτάκτως πιθανότατα την Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους.


"Αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της γρίπης των χοίρων."
Στους 103 έχει ανέλθει πλέον ο αριθμός των νεκρών από τη γρίπη των χοίρων στο Μεξικό. 400 άνθρωποι βρίσκονται στο νοσοκομείο από τα συνολικά 1.600 ύποπτα κρούσματα. Εκατομμύρια Μεξικανοί παρέμειναν στα σπίτια τους ή κυκλοφορούσαν με χειρουργικές μάσκες, ιδίως στην πρωτεύουσα, όπου η κυβέρνηση ματαίωσε κάθε δημόσια εκδήλωση, έκλεισε τα μουσεία, τα μπαρ, ενώ δύο ποδοσφαιρικοί αγώνες διεξήχθησαν κεκλεισμένων των θυρών, σε μία προσπάθεια να περιορίσει τη διάδοση του ιού.

Οι ΗΠΑ κήρυξαν τη χώρα σε "κατάσταση έκτακτης υγειονομικής ανάγκης" λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων της γρίπης των χοίρων σε πολίτες της χώρας και ανακοίνωσαν όταν θα διεξάγονται έλεγχοι σε ταξιδιώτες που θα παρουσιάζονται στα σύνορα, προερχόμενοι από χώρες που πλήττονται από τον ιό, σύμφωνα με την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στην Ισπανία
Το πρώτο κρούσμα γρίπης των χοίρων επιβεβαιώθηκε σε ασθενή στην Ισπανία και ερευνώνται οι περιπτώσεις 17 ασθενών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Η υπουργός Υγείας Τρινιντάντ Χιμένες διευκρίνισε πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος είχε διαμείνει στο Μεξικό. "Επιβεβαιώθηκε ότι τα τεστ του ασθενούς της Αλμένσα (νοτιοανατολική Ισπανία) για γρίπη των χοίρων είναι θετικά", δήλωσε η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου. Πρόκειται για το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της γρίπης των χοίρων στην Ευρώπη, ενώ ο αριθμός των ύποπτων κρουσμάτων στην Ισπανία αυξήθηκε το πρωί περίπου στα είκοσι.

Σε επιφυλακή οι ελληνικές αρχές
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, τονίζοντας ότι έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και πως υπάρχουν διαθέσιμα τα απαραίτητα αντι-ιικά φάρμακα. Στο υπουργείο Υγείας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ενώ στην ειδική τηλεφωνική γραμμή επικοινωνίας 210-5212.054 και 210-5222.339 καλούνται να απευθύνονται οι πολίτες σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.

"Η ασθένεια δεν μεταδίδεται μέσω του φαγητού" τόνισε στον Flash 96 ο καθηγητής κτηνιατρικής Σπύρος Κυριάκης, ο οποίος εξέφρασε ανησυχία για το περιβάλλον από την αναγκαστική θανάτωση χιλιάδων ζώων. "Η κινητοποίηση και η επαγρύπνηση ελαχιστοποιούν τους κινδύνους δεν υπάρχει κανένας λόγος για προληπτική αγωγή" σημείωσε η καθηγήτρια δημόσιας υγείας Τζένη Κρεμαστινού.

Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ
Οι υπουργοί Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνέλθουν εκτάκτως πιθανότατα την Πέμπτη για να εξετάσουν τους κινδύνους που προέρχονται από την γρίπη των χοίρων, ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία της Ένωσης. Η σύσκεψη αυτή θα πραγματοποιηθεί "το συντομότερο δυνατόν, πιθανότατα το απόγευμα της Πέμπτης 30 Απριλίου", αναφέρεται σε ανακοίνωση της τσεχικής προεδρίας, τη στιγμή που η Ισπανία ανακοίνωσε τον εντοπισμό του πρώτου ανθρώπινου κρούσματος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Η επίτροπος της ΕΕ για την Υγεία Αντρούλα Βασιλείου κάλεσε τους Ευρωπαίους να αποφεύγουν τις μη απαραίτητες μετακινήσεις στις ζώνες που έχουν πληγεί από τη γρίπη των χοίρων, κυρίως το Μεξικό και ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ. "Προσωπικά θα προσπαθούσα να αποφύγω τα μη ουσιώδη ταξίδια στις περιοχές που αναφέρεται ότι είναι στο επίκεντρο του προβλήματος για να ελαχιστοποιήσω τον προσωπικό κίνδυνο και για να μειώσω τον εν δυνάμει κίνδυνο να διαδώσω τη νόσο σε άλλους ανθρώπους", αναφέρει η επίτροπος Αντρούλα Βασιλείου σε ηχογραφημένη δήλωσή της που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ένας Βρετανός, ο οποίος μαζί με την οικογένειά του έλαβε αγωγή με αντιγριπικά φάρμακα μετά από την επιστροφή του από το Μεξικό και επειδή εμφάνισε ύποπτα συμπτώματα γρίπης, δεν έχει μολυνθεί από το στέλεχος H1N1 της γρίπης των χοίρων, ανακοίνωσε ο ίδιος. Ο Κρις Κλαρκ, επιχειρηματίας από το Νορθάμπτονσιρ της κεντρικής Αγγλίας, είπε ότι τα αποτελέσματα των εξετάσεων στις οποίες υποβλήθηκε στη βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας, βγήκαν αρνητικά τόσο για τον ίδιο όσο και για την οικογένειά του.

Νοτιοανατολική Ευρώπη
Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, για τη γρίπη των χοίρων, που ήδη έχει στερήσει τη ζωή σε 103 άτομα. Οι υγειονομικές αρχές των χωρών της ΝΑ Ευρώπης λαμβάνουν προληπτικά μέτρα και ενημερώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στη Ρουμανία, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Μεξικό και εάν τελικά ταξιδέψουν εκεί, να λάβουν όλα τα μέτρα προστασίας (μεταξύ των οποίων η χρήση μάσκας και η αποφυγή δημοσίων χώρων). Στα διεθνή αεροδρόμια της χώρας θα υπάρχουν σημεία ελέγχου των ατόμων που έχουν πυρετό ή φέρουν άλλα σημάδια, παρόμοια με αυτά της γρίπης των χοίρων.

Στη Σερβία, ο υπουργός Υγείας, κ. Τόμιτσα Μιλοσάβλιεβιτς, ανακοίνωσε πως όσοι ταξίδεψαν στο Μεξικό και τις ΗΠΑ, πρόσφατα, πρέπει να τεθούν σε καθεστώς παρακολούθησης της υγείας τους για προληπτικούς λόγους.

Στην Κροατία, ο υπουργός Υγείας, κ. Ντάρκο Μιλίνοβιτς, επισήμανε- μεταξύ άλλων- ότι δεν υπάρχει λόγος για πανικό στη χώρα και πρόσθεσε πως, ήδη, οι αρμόδιες αρχές του υπουργείου έχουν επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή ?Ενωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για το θέμα.

Στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, δεν έχουν ληφθεί ειδικά μέτρα. Ωστόσο, οι αρχές βρίσκονται σε επαφές με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να λάβουν σωστή ενημέρωση για τη γρίπη των χοίρων και την αντιμετώπισή της, μετέδωσαν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Στη Βουλγαρία, οι υγειονομικές αρχές διαβεβαίωσαν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος από την επιδημία της γρίπης των χοίρων. Μάλιστα, τόνισαν πως η χώρα αντιμετωπίζει τον ίδιο βαθμό κινδύνου, όπως κάθε άλλη χώρα.

Στην ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "ΜΙΑ", ο υπουργός Υγείας, κ. Μπούγιαρ Οσμάνι, κάλεσε τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι, διότι, όπως είπε, "δεν υπάρχει λόγος πανικού", αφού δεν υπήρξε κανένα κρούσμα στους πολίτες της χώρας.

Η Ινδονησία απαγόρευσε όλες τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος
Η Ινδονησία απαγόρευσε τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος, ενώ παράλληλα αύξησε τους ελέγχους σε όλα τα σημεία εισόδου για τους ταξιδιώτες που εμφανίζουν συμπτώματα γρίπης, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της γρίπης των χοίρων, ανακοίνωσε υπουργός της κυβέρνησης. "Οι εισαγωγές χοιρινού κρέατος θα διακοπούν προσωρινά μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση με τη γρίπη των χοίρων ή μέχρι οι συνθήκες να γίνουν ασφαλείς", είπε ο Αμπουριζάλ Μπάκρι, ο υπουργός αρμόδιος για τη δημόσια υγεία. Η Ινδονησία είχε καταγράψει τους περισσότερους θανάτους από τη γρίπη των πτηνών από κάθε άλλη χώρα.

Αυστραλοί εκτιμούν ότι μία ήπιας μορφής πανδημία θα στοίχιζε τη ζωή σε 1,4 ανθρώπους
Ακόμη και μία ήπιας μορφής πανδημία γρίπης θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 1,4 εκατομμύριο ανθρώπους και να κοστίσει 330 δισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγή παγκοσμίως, εκτιμούν αυστραλοί οικονομολόγοι. Αντίθετα, μία μαζική πανδημία θα μπορούσε να στοιχίσει τη ζωή σε 142 εκατομμύρια ανθρώπους και να κοστίσει 4,4 τρισεκατομμύρια δολάρια σε χαμένη παραγωγή.

Μία πανδημία οποιασδήποτε κλίμακας θα μπορούσε να οδηγήσει σε "επανεξέταση του κινδύνου μίας χώρας καθώς οι επενδυτές παρατηρούν την αντίδραση των κυβερνήσεων", αναφέρουν οι οικονομολόγοι του Αυστραλιανού Εθνικού Πανεπιστημίου Γουόρικ Μακίμπιν και Αλεξάντρα Σιντορένκο, σε μελέτη τους, την οποία διενήργησαν το 2006 για λογαριασμό της ιδιωτικής "δεξαμενής σκέψης", Lowy Institute, η οποία εδρεύει στο Σίδνει.« επιστροφή στη κατηγορία Διεθνή

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία