Που πήγε το Mάστερ πλαν;

Εκτύπωση

Μάστερ πλαν;

Στην προεκλογική περίοδο ο υποψήφιος, τότε, δήμαρχος Ρεθύμνου, χρησιμοποιούσε πολύ συχνά, με ιδιαίτερο στόμφο, δίνοντας τους περίσσεια βαρύτητα, και θεωρώντας τις ως την υπέρτατη αποκάλυψη, το ζευγάρι από δυο ξενικές και ελληνικοποιημένες λεξούλες.


του Νίκου
Νίνου*

Μάστερ πλαν!

Τις χρησιμοποιούσε, και τις προέβαλλε συνεχώς σαν την θεία επιφώτιση, για την λύση όλων των προβλημάτων.

Εμείς δεν μειώνουμε ούτε υποβαθμίζουμε τούτη την άποψη και συχνοχρήση από τον τότε υποψήφιο, νυν δήμαρχο Ρεθύμνου.

Απεναντίας, σαν τον Διογένη με το φανάρι της αναζήτησης, ψάχνουμε να τις βρούμε, όπου εκείνες έχουν απορριφθεί και λησμονηθεί!

Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, πολλούς μήνες τώρα, σχεδόν αφότου κάθισε στην δημαρχιακή καρέκλα, τις έχει πεταμένες σε κάποια γωνιά της εγκατάλειψης, διότι τώρα είναι ενοχλητικές και βαριδικές.

Έχουν την συνήθη μοίρα της όμορφης φιλενάδας, της εποχής των υποσχέσεων, που γίνεται πρόβλημα και ενόχληση όταν προβάλλει η απαίτηση της "παντρειάς"!

Το μάστερ πλαν, δηλαδή το στρατηγικό σχέδιο στόχων, είναι χρήσιμη-απαραίτητη μελέτη, και αποτελεί την σταθερή τροχιά, πάνω στην οποία, οφείλει να κυλίσει όλο το πλέγμα των δράσεων μας στην συνέχεια.

Ένα μάστερ πλαν κτίζεται πάνω σε ένα υπάρχον προγραμματικό σχέδιο, και χαράσσει δρόμους και διαδρομές, με τους οποίους φτάνουμε στους οραματικούς στόχους του προγραμματικού τούτου σχεδίου.

Όταν όμως δεν υπάρχει προγραμματικό σχέδιο, τότε σε ποιο θεμέλιο θα κτισθεί αυτή η μαστερπλανική ανωδομή!

Η «νέα αντίληψη» κομποριμονούσε προεκλογικά, και «σήκωνε» την σημαία της χρονικής άνεσης, διαβεβαιώνοντας (λεκτικά!), για το άρτιο, πλήρες, και καλομελετημένο προγραμματικό της σχέδιο.

Ένα (διατυμπανιζόμενο) σχέδιο, στο οποίο γυάλιζε και το οποίο επεκάλυπτε η αναφορά στο μάστερ πλαν.

Και επεσήμαινε την αντίθεση με τους αντιπάλους της, οι οποίοι έτσι καθυστερημένα που μπήκαν στην προεκλογική κονίστρα, δεν μπορούσαν, (ήταν χρονικά αδύνατο!), να έχουν ούτε σχέδιο, ούτε πρόγραμμα, ούτε "μάστερ πλαν".

Εμείς τους είχαμε απαντήσει, ότι έχουμε και σχέδιο, και προτάσεις, και προγραμματικούς στόχους, τα οποία υπήρχαν στον σκληρό δίσκο της εμπειρίας μας.

Η συνέχεια, από την 1η του Γενάρη του 2007, απέδειξε μια σαφή πραγματικότητα:

       Η «νέα αντίληψη» ξέχασε τα μάστερ πλαν, πελαγοδρόμησε και πελαγοδρομεί χωρίς δημοτική πυξίδα, ψάχνεται διαρκώς, ανοίγει όποιες πόρτες βλέπει μπροστά της χωρίς στόχους και προγραμματικές δράσεις, πρεμουριάζεται να περπατήσει αποφάσεις χωρίς μελέτες και ολόπλευρους προβληματισμούς, κάνει συνεχή λάθη, αποδεικνύεται αδύναμη να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της απέναντι στα προβλήματα της πόλης.

      Εμείς συνεχώς της υποδεικνύουμε τις διορθωτικές κινήσεις (όπου τις ακολούθησε προέκυψε ουσιαστική βελτίωση των θεμάτων), και έχουμε αποδείξει, επανειλημμένα, ότι και σχεδιασμό είχαμε και οραματικούς στόχους είχαμε και πρόγραμμα δράσης είχαμε.

Σήμερα δυό χρόνια και κάτι μήνες με δημοτική αρχή την «νέα αντίληψη», έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα και η δημοτική αρχή δεν τολμά, καν να βγει να μιλήσει στον ετήσιο απολογισμό τον οποίο εκ του Νόμου είναι υποχρεωμένη να κάνει!

Ούτε τον Ιούνη του 2008, ούτε τον Γενάρη του 2009, όπως ο Νόμος ορίζει, η δημοτική αρχή, δεν τόλμησε να βγει για τον υποχρεωτικό, ετήσιο απολογισμό της!

Όμως πέραν της ανυπαρξίας απολογισμού, αυτή η δημοτική αρχή, έχει ανυπαρξία και προγραμματισμού!

Δεν ακούσαμε, ούτε διαβάσαμε πουθενά, έναν προγραμματικό λόγο, μια μπροσούρα για την πορεία της πόλης.

Αυτοαναιρείται με τις αποφάσεις της, ασκεί μια μίζερη διαχείριση, και είναι αποστεωμένη έναντι φρεσκάδας και ζωντάνιας!

Έχει κλειστεί στο αλαζονικό «φρούριο» της, μαραίνοντας τον πραγματικό διάλογο, και επιμένοντας στον δικού της τύπου διάλογο των αδιαπραγμάτευτων προϋποθέσεων της.

Έχει μια οριακή πλειοψηφία της μιας ψήφου, και αντί να ανοίξει τις δημοτικές πόρτες για να φυσήξει και να αναζωογονήσει τα δημοτικά πράγματα, ο δυναμικός δημοκρατικός ειλικρινής διάλογος, επιμένει στις αμφισβητούμενες επιλογές της, οδηγώντας την πόλη σε αβέβαιο και δυσκολότερο μέλλον.

Το μάστερ πλαν είναι ένας «καπετάνιος» για την χάραξη μιας ασφαλούς πορείας της πόλης προς τα συγκεκριμένα «λιμάνια», τα οποία θα στοχοθετηθούν.

Εμείς, στον δήμο μας δεν έχουμε «καπετάνιο»!

Ίσως, θα παρατηρούσε κανείς, ότι αφού δεν έχουμε στόχους-λιμάνια, τι μας χρειάζεται ο καπετάνιος!

Η πελαγοδρόμηση, πραγματικά, δεν χρειάζεται καπετάνιο!

*ο κ Νίκος Νίνος
είναι δημοτικός σύμβουλος
& επικεφαλής της μειοψηφίας
στον δήμο Ρεθύμνου
 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 24 Μάι 2018

Αρθρογραφία