Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στους Κούμους

Εκτύπωση

Ο εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στους Κούμους

Πολύς ήταν ο κόσμος που επισκέφτηκε το πρωί της 23ης Απριλίου το χωριό Κούμοι, λίγα χιλιόμετρα έξω από το Ρέθυμνο, όπου εορτάστηκε και φέτος με μεγαλοπρέπεια, ο καβαλάρης Αϊ-Γιώργης.

Στο χωριό όλοι οι κάτοικοι συμμετέχουν στα έθιμα που η παράδοσή τους χάνεται στο βάθος της ιστορίας.

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, μετά την πρωινή λειτουργία που γίνεται στο μικρό εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, ντόπιοι καβαλάρηδες με τα καθαρόαιμα κρητικά άλογά τους, που τα εκτρέφουν για τη συγκεκριμένη μέρα, περιφέρουν την εικόνα του Τροπαιοφόρου γύρω από το χωριό. Στη συνέχεια η πομπή επιστρέφει στην εκκλησία για να πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγιασμός των τυριών που οι κτηνοτρόφοι προσφέρουν για τον Άγιο.

Τα τυριά ύστερα μοιράζονται στον κόσμο που φτάνει αυτή τη γιορτινή μέρα μέχρι τους Κούμους, ενώ στρώνεται κι ένα μεγάλο τραπέζι όπου σερβίρεται βραστό κρέας που κι αυτό προσφέρεται από τους κτηνοτρόφους του χωριού για τη γιορτή.

Νέοι με τα σαρίκια τους και τα στιβάνια τους τραγουδούν μετά το τέλος του αγιασμού ριζίτικα τραγούδια για τον Αϊ-Γιώργη.

Στη γιορτή του χωριού παρευρέθησαν και φέτος αρκετοί πολιτικοί παράγοντες, όπως ο βουλευτής Ηλίας Λαμπίρης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και εορτάζων κ. Γιώργης Μαρινάκης και ο πολιτευτής κ. Μανόλης Όθωνας. 

Ε.Δ.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 22 Μάρ 2018

Αρθρογραφία