Για τις 28 Απριλίου η εκδίκαση της υπόθεσης Ζωνιανά, στην Αθήνα

Εκτύπωση

Για τις 28 Απριλίου η εκδίκαση της υπόθεσης Ζωνιανά, στην Αθήνα

Η πολυαναμενόμενη δίκη θα εκδικαστεί στην αίθουσα του Εφετείου Αθηνών.

Οι δικαστές που θα εκδικάσουν την υπόθεση θα είναι από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά που είναι και η φυσική έδρα που έχει αναλάβει τη δικογραφία σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου.
Η επιλογή όμως της αίθουσας του Εφετείου έγινε λόγω του όγκου των κατηγορηθέντων και επειδή τα δικαστήρια του Πειραιά δεν έχουν ανάλογη τέτοια αίθουσα που να μπορεί να φιλοξενήσει τόσο κόσμο.

Το ογκώδες βούλευμα που αριθμεί 192 σελίδες αφορά σε οχτώ δικογραφίες που ενοποιήθηκαν, για τις οποίες παραπέμπονται σε δίκη 53(!) κατηγορούμενοι. Κάποιοι εξ αυτών εμφανίζονται στις περισσότερες δικογραφίες.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου θα καθίσουν και κατηγορούμενοι η εμπλοκή των οποίων προέκυψε στη διάρκεια της ανάκρισης από τον ειδικό Εφέτη ανακριτή που ανέλαβε τη διερεύνηση όλων των υποθέσεων συνολικά και οι κατηγορίες που τους αποδίδονται αφορά κυρίως αυτήν της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Υπάρχουν ωστόσο και περιπτώσεις προφυλάκισης ατόμων σε βάρος των οποίων υπήρξαν επιβαρυντικές συμπληρωματικές καταθέσεις ενώ η υπόθεση βρισκόταν στα χέρια του ειδικού Εφέτη ανακριτή. 


Στάθη Λαζαρίδης
Μεταξύ των δικογραφιών που περιλαμβάνονται στο πολυσέλιδο βούλευμα είναι αυτή που αφορά στην σπείρα με τα ΑΤΜ αλλά και στη φονική ενέδρα που έγινε στις 5 Νοεμβρίου 2007 με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό του ειδικού φρουρού Στάθη Λαζαρίδη.

Οι επτά φυσικοί αυτουργοί-ο ένας θα δικαστεί από το Δικαστήριο Ανηλίκων Ρεθύμνου καθώς ήταν ανήλικος τότε-και ο ηθικός αυτουργός κατηγορούνται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά και των 49 αστυνομικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση. Τα όσα αναφέρονται στο βούλευμα για την επίμαχη ημέρα είναι αποκαλυπτικά της ?σφαγής που κόντεψε να συμβεί. Αναφέρεται επίσης ότι δεν ταυτοποιήθηκαν όλοι όσοι συμμετείχαν στην ενέδρα και σήμερα κάποιοι εκτελεστές κυκλοφορούν ελεύθεροι. Την ίδια ώρα αίσθηση προκαλεί, με βάση το παραπεμπτικό βούλευμα, τα όσα αναφέρονται για την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Αν και αποδίδεται η κατηγορία αυτή σε αρκετά άτομα, εντούτοις τα όσα τους πιστώνονται δεν έχουν καμία σχέση με τους λογαριασμούς-μαμούθ των 8 και 10.000.000 ευρώ που διέρρεαν επίσημες «πηγές» την περίοδο των επιχειρήσεων στα Ζωνιανά.

Αν και πρόκειται για βούλευμα-μαμούθ, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να εκδικαστούν όλες μαζί οι υποθέσεις, εγχείρημα διόλου εύκολο αν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για οχτώ διαφορετικές δικογραφίες, ένα τεράστιο αριθμό κατηγορουμένων, έναν μεγάλο αριθμό δικηγόρων και έναν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό μαρτύρων.

Για το λόγο αυτό παραμένει ανοιχτός ο τόπος διεξαγωγής της δίκης. Αν και το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης παραπέμπει τους κατηγορούμενους ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κρήτης, εκτιμάται ότι το πιο πιθανόν είναι η διεξαγωγή της δίκης στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, όπου υπάρχει ανάλογη εμπειρία από την εκδίκαση της υπόθεσης της 17 Νοέμβρη. Την τελική απόφαση επί του θέματος έχει το Συμβούλιο του Αρείου Πάγου μετά από σχετική πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ο οποίος μπορεί να κινηθεί αυτεπαγγέλτως είτε μετά από σχετικό έγγραφο του Εισαγγελέα Εφετών Κρήτης.

Ποιοι παραπέμπονται και γιατί

Δικογραφία νούμερο 1: Σπείρα ΑΤΜ

Πρόκειται για μία από τις πιο σοβαρές και ογκώδεις δικογραφίες που σχηματίστηκε από την Εισαγγελία Ηρακλείου. Συνολικά οι κατηγορούμενοι που παραπέμπονται σε δίκη είναι 14 άτομα.

Οι δέκα εξ αυτών-πρόκειται κυρίως για Ζωνιανούς-παραπέμπονται να δικαστούν με την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης. Πιο συγκεκριμένα στο βούλευμα αναφέρεται: «στα Ζωνιανά και σε άλλους άγνωστους τόπους του Νομού Ρεθύμνης και Ηρακλείου, σε χρόνο προγενέστερο της 19ης Δεκεμβρίου 2006, από κοινού ενεργούντες και με κοινό δόλο συγκρότησαν οργάνωση, της οποίας αποτέλεσαν μέλη, με δομημένη και διαρκή δράση, επιδιώκοντας τη διάπραξη πλειόνων κακουργημάτων (διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπής από υπαιτίους που διαπράττουν κλοπές κατ? επάγγελμα και συνήθεια, ληστείες, ανθρωποκτονίες με πρόθεση), η οποία οργάνωση διήρκησε μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2007, οπότε συνελήφθησαν τα μέλη της.

Στο βούλευμα αναφέρονται μία προς μία οι περιπτώσεις ληστειών, κλοπών ΑΤΜ, κλοπών οχημάτων, εμπρησμών, φθορών, αλλά και άλλων αξιόποινων πράξεων που προέκυψαν από τις βαλλιστικές εκθέσεις. Να σημειωθεί ότι αρχικά, σύμφωνα με τη δικογραφία που διαβίβασε στην Εισαγγελία η Ασφάλεια Ηρακλείου, οι εμπλεκόμενοι ήταν οχτώ, στην πορεία όμως προέκυψε η εμπλοκή δύο ακόμα ατόμων.

Συγκεκριμένα γίνεται αναφορά για συμμετοχή των δέκα στις εξής περιπτώσεις:

-στην ένοπλη ληστεία σε βάρος της ΑΤΕ Κρουσώνα, με λεία 32.440, στις 19/12/2006.

Για την υπόθεση αυτή οι εμπλεκόμενοι κατηγορούνται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συρροή.

-στην απόπειρα ληστείας σε βάρος χρηματαποστολής της ΑΤΕ, στις Γωνιές Μαλεβυζίου, στις 5/3.2007. Επίσης οι κατηγορούμενοι διώκονται για απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος των δύο υπαλλήλων της χρηματαποστολής.

-στην κλοπή του ΑΤΜ της Παγκρήτιας Τράπεζας, στο Ζαρό, στις 31/3/2007.

-στην κλοπή του ΑΤΜ της Άλφα, στο Γάζι, στις 8/4/2007

-στην κλοπή ΑΤΜ στο πολυκατάστημα Μάκρο, στις 30/5/2007

-στην κλοπή ΑΤΜ από την ΑΤΕ Κρουσώνα, στις 15/8/2007

-στην απόπειρα κλοπής ΑΤΜ από την ΑΤΕ Κρουσώνα, στις 25/9/2007

Για τις δύο τελευταίες υποθέσεις, οι κατηγορούμενοι επίσης διώκονται για απόπειρα ανθρωποκτονίας από πρόθεση.

Στην σπείρα αποδίδεται επίσης ένοπλο περιστατικό που είχε σημειωθεί στις 2/6/2006 σε καφενείο του Ηρακλείου με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό θαμώνα, ενώ αναφέρονται μία προς μία οι ημερομηνίες κλοπής των οχημάτων που χρησιμοποίησαν οι δράστες στις προαναφερόμενες πράξεις.

Η συμμορία των ΑΤΜ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «οικογενειακή» υπόθεση αφού ως επί το πλείστον εμπλέκονται αδέρφια, ξαδέρφια, κουνιάδοι και γαμπροί.

Άλλες κατηγορίες

Από τους 14 συνολικά κατηγορούμενους, ένας κατηγορούμενος παραπέμπεται επιπλέον για πώληση ναρκωτικών, ένας για την κατηγορία της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών προς ιδία χρήση, ένας παραπέμπεται για απόπειρα εκβιάσεως, ενώ έξι άτομα-μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, μάνα και κόρη-παραπέμπονται με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Ακόμα το Συμβούλιο Εφετών Κρήτης διατάσσει τη διαβίβαση αντιγράφου του βουλεύματος στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρεθύμνου καθώς και εγγράφων της δικογραφίας, «διότι ανέκυψαν ενδείξεις τελέσεως του αδικήματος της κατοχής ναρκωτικών και της καλλιέργειας χασίς» από Ζωνιανό που μέχρι σήμερα δεν έχει εμπλακεί με τη δικαιοσύνη.

Εκδόθηκε το τελικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Κρήτης για την υπόθεση των Ζωνιανών και πλέον όλα έουν πάρει το δρόμο τους για την τελική διεξαγωγή της δίκης η οποία θα γίνει στις 28 Απριλίου 2009.


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία