Αστυνόμευση περιοχής Δήμου Κουρητών Ρεθύμνης & Στελέχωση Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου.

Εκτύπωση

Σε απάντηση της με αριθμ. 16527/20/3/2009 Ερώτησης του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ καθ. κ. Ηλία Λαμπίρη προς το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα
«Αστυνόμευση περιοχής Δήμου Κουρητών Ρεθύμνης. Στελέχωση Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου»

όπου συγκεκριμένα είχαν τεθεί στον Υπουργό τα εξής ερωτήματα:

  1. Θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για άμεση στελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος Αμαρίου με υπερδιπλάσιο τουλάχιστον αριθμό αστυνομικών, ώστε να μπορεί στοιχειωδώς να ελεγχθεί η πρώην επαρχία Αμαρίου;
  2. Με ποιο τρόπο θα μεριμνήσει για την ενίσχυση και παγίωση του αισθήματος ασφάλειας των κατοίκων του Δήμου;

το ερωτηθέν Υπουργείο απέστειλε το με αρ. 7017/4/9646/7-4-09 παρακάτω έγγραφο, για το οποίο ο κ. Λαμπίρης εξέφρασε τον προβληματισμό του αφού η απάντηση του Υπουργού, κατά τον ίδιο, δεν θεωρείται ικανοποιητική και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Δεν είναι δυνατόν, δήλωσε, να αναφέρεται στην απάντηση ότι στην περιοχή δεν προκύπτει έξαρση ή ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας, όταν ο Δήμαρχος της περιοχής κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Είναι γνωστό στην κοινωνία του Ρεθύμνου ότι πριν από λίγες εβδομάδες γίναμε μάρτυρες περιστατικού βίαιης επίθεσης εναντίον ανήμπορων ανθρώπων, ενώ οι κλοπές, οι διαρρήξεις, οι «τραμπουκισμοί» και οι «παλικαριές» έχουν επιδεινωθεί δραματικά.

Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:
Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Ηλίας Λαμπίρης, σας γνωρίζουμε ότι για το θέμα της αναδιάρθρωσης στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών του νομού Ρεθύμνης, ενημερώθηκε πρόσφατα η Εθνική Αντιπροσωπεία με το 7017/4/9543 από 18-03-2009 έγγραφό μας, που κατέθεσε ο ανωτέρω κ. Βουλευτής.

Πέραν αυτών, σας πληροφορούμε ότι οι Αστυνομικές Υπηρεσίες σήμερα στελεχώνονται με το απαραίτητο προσωπικό, μέσα από τις δυνατότητες που παρέχει η δύναμη του Σώματος, με ορθολογική κατανομή αυτής, λαμβανομένου πάντα υπόψη και του ισχύοντος καθεστώτος μεταθέσεων του προσωπικού, όπως καθορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Στο πλαίσιο αυτό έχει στελεχωθεί και η Αστυνομική Διεύθυνση Ρεθύμνης με δύναμη, η οποία παρουσιάζει μικρό έλλειμμα (13 άτομα) έναντι της οργανικής της, όπως συμβαίνει με αρκετές αστυνομικές Υπηρεσίες. Επίσης, μικρό έλλειμμα έναντι της οργανικής του δύναμης εμφανίζει και το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου. Ωστόσο, στην εν λόγω Διεύθυνση δραστηριοποιούνται και τα Τμήματα Αστυνομικών Επιχειρήσεων (Τ.Α.Ε) Ρεθύμνου και Μυλοποτάμου, στα οποία έχει κατανεμηθεί ικανός αριθμός αστυνομικών και ειδικών φρουρών.
Πάντως, για την κάλυψη των κενών θέσεων, της εν λόγω Διεύθυνσης, με τις τακτικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους, προκηρύχθηκαν προς πλήρωση συνολικά 18 θέσεις αστυνομικών διαφόρων βαθμών, καθώς και 5 θέσεων ειδικών φρουρών στο Τ.Α.Ε. Ρεθύμνου και 1 θέση ειδικού φρουρού στο Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου. Επιπροσθέτως, η εν λόγω Διεύθυνση κατά τη θερινή περίοδο θα ενισχυθεί και με 30 δόκιμους αστυφύλακες. Περαιτέρω, θα καταβληθεί προσπάθεια για την ενίσχυσή της και με τις συμπληρωματικές μεταθέσεις του τρέχοντος έτους με νεοπροαγόμενους αρχιφύλακες, καθώς και με νέους αστυνομικούς που θα εξέλθουν των Σχολών.

Στο σημείο αυτό πρέπει να επισημάνουμε ότι σήμερα οι μεταθέσεις των αστυνομικών μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Β, από μια περιοχή μετάθεσης σε άλλη γίνονται με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου3 του π.δ. 100/2003 και συνεπώς ουδεμία παρέμβαση επιτρέπεται από την Υπηρεσία. Με τις διατάξεις όμως του άρθρου 19 του ανωτέρω π.δ., δίδεται η δυνατότητα στους Διευθυντές των Αστυνομικών Διευθύνσεων να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Α, για την ενίσχυση των υφιστάμενων Υπηρεσιών τους.

Σε ό,τι αφορά την αστυνόμευση της περιοχής του Δήμου Κουρητών, σας πληροφορούμε ότι, στα πλαίσια του υφιστάμενου σχεδιασμού δράσεως των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης, αυτή πραγματοποιείται από το Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου, με τη συνδυαστική δράση και των λοιπών Υπηρεσιών της εν λόγω Διεύθυνσης, καθώς και από το Τ.Α.Ε. Ρεθύμνου.

Πάντως από τα τηρούμενα στις Αρμόδιες Υπηρεσίες μας στοιχεία, για την περιοχή του Δήμου Κουρητών, δεν προκύπτει έξαρση ή ανησυχητική αύξηση της εγκληματικότητας. Τα αδικήματα που απασχολούν το προαναφερόμενο Αστυνομικό Τμήμα είναι κυρίως, αστικές- κτηματικές διαφορές, κλοπές, ζωοκλοπές, αυτοδικίες κ.λ.π.
Ενδεικτικά, κατά το χρονικό διάστημα 01-01 έως 27-03-2009 στο προαναφερόμενο Αστυνομικό Τμήμα υπεβλήθησαν 14 μηνύσεις ιδιωτών, έγιναν 14 παράπονα ιδιωτών, ενώ επελήφθη σε μία κλοπή, σε μία φθορά ξένης ιδιοκτησίας και σε 4 ζωοκλοπές (οι οποίες εξιχνιάστηκαν).

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε 1 σύλληψη για παράβαση του ν. 3386/2005 περί αλλοδαπών, 7 συλλήψεις για παραβάσεις περί ζωοκλοπής και μία σύλληψη φυγόποινου. Ειδικότερα, για τη συγκεκριμένη υπόθεση βιασμού με ληστεία και ζωοκλοπή, οι Αρμόδιες Υπηρεσίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνης (Αστυνομικό Τμήμα Αμαρίου και Τμήμα Ασφαλείας Ρεθύμνου) με τη συνδρομή και του Τ.Α.Ε. Ρεθύμνου, δραστηριοποιήθηκαν άμεσα και συνέλαβαν 3 δράστες, οι οποίοι οδηγήθηκαν στη Δικαιοσύνη.
Τέλος, με την εφαρμογή από το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας της Πολιτικής Δημόσιας Τάξης και Ασφάλειας, καθώς και του Τριετούς Προγράμματος Στρατηγικού και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού Δράσεων Ελληνικής Αστυνομίας 2008-2010, των νέων σχεδίων και των πρόσθετων παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, σε συνδυασμό με τα συμπληρωματικά μέτρα που λαμβάνουμε για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν το προσωπικό και οι Υπηρεσίες, αναμένουμε περαιτέρω θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό και στο Δήμο Κουρητών Ρεθύμνης.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία