Επίσκεψη του Ηλία Λαμπίρη στην ΑΣΕΑΡ

Εκτύπωση

Επίσκεψη του Ηλία Λαμπίρη στην ΑΣΕΑΡ

Τον Αγροτικό Συνεταιρισμό επισκέφθηκε στις 22 Απριλίου ο Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ. Ηλίας Λαμπίρης προκειμένου να ενημερωθεί από τον Πρόεδρο κ. Νίκο Μπιρλιράκη και τα μέλη του Δ.Σ. για την μέχρι τώρα πορεία του Συνεταιρισμού, τα προβλήματα που εντοπίζει και τους στόχους που έχει θέσει για το μέλλον. Βασικό επίσης μέλημα του Βουλευτή ήταν να ενημερωθεί και για την τυποποίηση, την προώθηση και τις τιμές του ελαιολάδου που δίνει η Ένωση στους παραγωγούς.

Ο κ. Λαμπίρης σχετικά με την τιμή του ελαιολάδου, δήλωσε ότι ναι μεν τα 2 ευρώ που δίνει ο Συνεταιρισμός στους ελαιοπαραγωγούς είναι 20 με 25 λεπτά πάνω από άλλες περιοχές, δεν είναι όμως και πολύ ικανοποιητική και θα ήθελε να περιμένει κάτι καλύτερο.

Με τη σειρά του ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού, είπε ότι η παραλαβή ελαιολάδου που είχε ξεκινήσει η Ένωση και είχε σταματήσει λόγω έλλειψης χώρου, θα αρχίσει πάλι σε δέκα μέρες περίπου. Σε ότι έχει να κάνει με την τιμή του ελαιολάδου, για το αν δηλαδή πρόκειται να γίνει κάποια αύξηση ο κ. Μπιρλιράκης είπε ότι η Ένωση θα ορίσει κάποια εκκαθάριση στους παραγωγούς της και αυτό θα μπορεί να προσδιοριστεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής, προς το τέλος του καλοκαιριού. Όντας όμως και μια δυσκολία στην παγκόσμια αγορά, με την τιμή του λαδιού να πέφτει κάτω από 1 ευρώ και 90 λεπτά, γίνονται προσπάθειες, για το όφελος του παραγωγού, το λάδι που θα βγει στην αγορά του εξωτερικού να βγει τυποποιημένο και όχι χύμα.

Σχετικά με την ενημέρωση που είχε ο κ. Λαμπίρης για τους ψηφιακούς χάρτες που παρουσιάζουν μεγάλες εκτάσεις βοσκότοπων ως μη επιλέξιμες περιοχές απαγορεύοντας έτσι στους κτηνοτρόφους της περιοχής Μυλοποτάμου να ενεργοποιήσουν τη διαδικασία των ατομικών τους δικαιωμάτων, είπε ότι αποτελεί πολύ σημαντικό θέμα που θα πρέπει η Πολιτεία να ενδιαφερθεί ειδικότερα.

Ο κ. Μπιρλιράκης, σχετικά με το θέμα της ενεργοποίησης δικαιωμάτων είπε ότι τυπικά έχει ξεκινήσει, απ την άλλη όμως λόγω του ότι δεν έχουν σταλεί ακόμη στον Συνεταιρισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και από τους αρμόδιους συμβούλους όλα τα στοιχεία που χρειάζονται, δεν δίναται να ξεκινήσει η διαδικασία και ουσιαστικά για τους 14.000 παραγωγούς που την δικαιούνται. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Μπιρλιράκη, δεν έχουν καθοριστεί ακόμη πολλές περιοχές ως μη επιλέξιμες, όπως είναι οι δασικές περιοχές και περιοχές Natura, εγκαταλελειμμένες εκτάσεις, ρυάκια, ενώ υπάρχουν και ολόκληρα χωριά που ανήκουν στις μη επιλέξιμες εκτάσεις. Οι εκτάσεις αυτές που πρόκειται να χαρακτηριστούν ως μη επιλέξιμες αφορούν πάνω από τους μισούς αγροτοκτηνοτρόφους.

Ε.Δ.


 

      


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία