Φως από βλαστοκύτταρα!

Εκτύπωση

Φως από βλαστοκύτταρα!

Βρετανοί επιστήμονες ανέπτυξαν την πρώτη στον κόσμο θεραπεία με βλαστοκύτταρα για την τύφλωση.

Οι χειρουργοί προβλέπουν ότι μέσα στα επόμενα 6-7 χρόνια θα έχει γίνει μια επέμβαση ρουτίνας διάρκειας μιας ώρας και έτσι εκατομμύρια άνθρωποι που κινδυνεύουν να χάσουν την όρασή τους, θα βλέπουν.

Η θεραπεία, την οποία ανέπτυξαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας στο University College του Λονδίνου, περιλαμβάνει την αντικατάσταση ενός στρώματος εκφυλισμένων κυττάρων με νέα που θα δημιουργηθούν από βλαστοκύτταρα εμβρύων. Η μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία Ρfizer, αναφέρει η εφημερίδα «Sunday Τimes», πρόκειται να ανακοινώσει τις αμέσως επόμενες ημέρες ότι θα χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα για την ανάπτυξη της θεραπείας.
Έτσι οι γιατροί πλέον θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τον κηλιδώδη εκφυλισμό, την πιο συχνή αιτία τύφλωσης, που παρουσιάζεται συνήθως με την πάροδο των ετών. Τα βλαστοκύτταρα θα αναπτυχθούν σε αντίγραφα των κυττάρων του ματιού και θα τοποθετούνται σε μια τεχνητή μεμβράνη, η οποία με τη σειρά της θα τοποθετείται πίσω από τον αμφιβληστροειδή.
Ο Τομ Μπρέμριντζ, επικεφαλής της Οργάνωσης για τον Κηλιδώδη Εκφυλισμό- τουλάχιστον 500.000 Βρετανοί έχουν χάσει την όρασή τους λόγω αυτής της πάθησης- δήλωσε την ικανοποίησή του καθώς, όπως είπε, «σύντομα θα έχουν πρόσβαση σε αυτήν τη θεραπεία πάρα πολλοί ασθενείς».

Τα βλαστοκύτταρα έχουν την ικανότητα να αναπτύσσονται σε κάθε είδους ιστούς του σώματος. Η χρήση τους είναι αμφιλεγόμενη επειδή προέρχονται από ανθρώπινα έμβρυα και λαμβάνονται από αποβολές σε κλινικές γονιμότητας. Μέχρι στιγμής οι κλινικές έρευνες της βρετανικής ομάδας έδειξαν ότι με τα βλαστοκύτταρα δεν τυφλώθηκαν ποντίκια που είχαν παρεμφερή ασθένεια, ενώ πειράματα έγιναν και σε χοιρίδια. Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι στην Ευρώπη πάσχουν από κηλιδώδη εκφυλισμό περισσότεροι από 14 εκατομμύρια άνθρωποι.

Πριν από λίγο καιρό στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος Ομπάμα ήρε την απαγόρευση κρατικών επιχορηγήσεων για τις έρευνες με βλαστοκύτταρα, γεγονός που δημιούργησε πολλές ελπίδες για την πιο γρήγορη εύρεση θεραπειών σε πολλές ασθένειες. Η ικανότητα που έχουν τα βλαστοκύτταρα να αναπτύσσονται σε κάθε είδους ιστό, τα κάνει ένα μοναδικό εργαλείο για την αντιμετώπιση ακόμα και πολύ δύσκολων νόσων. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι κίνδυνοι, όπως για παράδειγμα, η πιθανότητα να προκαλούν καρκίνο στους λήπτες τους.
 


« επιστροφή στη κατηγορία Διεθνή

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία