Προβλήματα Χρηματοδότησης Σημαντικών Έργων σε Μνημεία του Νομού Ρεθύμνου.

Εκτύπωση

Σε απάντηση της από 13/3/2009 Ερώτησης του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ καθ. κ. Ηλία Λαμπίρη προς το Υπουργείο Πολιτισμού με θέμα «Προβλήματα Χρηματοδότησης Σημαντικών Έργων σε Μνημεία του Νομού Ρεθύμνου» όπου συγκεκριμένα είχαν τεθεί στον Υπουργό τα εξής ερωτήματα :

Α. Προτίθεται να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του Ιερού
Βήματος του ναού του Αγίου Φραγκίσκου, με τι ποσό και με
ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προκειμένου να

αποκατασταθεί ο αναγκαίος περιβάλλων χώρος του
Βυζαντινού Μουσείου Ρεθύμνου;

Β. Προτίθεται να επιχορηγήσει τις απαραίτητες εργασίες
αποκατάστασης της ΒΔ πτέρυγας της Μονής Αγίου Ιωάννη
Θεολόγου Πρέβελη, με ποια ποσά και με ποιο συγκεκριμένο
χρονοδιάγραμμα;

το ερωτηθέν Υπουργείο απέστειλε το με αρ. ΥΠΠΟ/ΓΡ.ΥΠ./Κ.Ε./993/6.4.09 παρακάτω έγγραφο, για το οποίο ο κ. Λαμπίρης εξέφρασε την απορία του, αφού η απόκριση του κ.Υπουργού ήταν επανάληψη της ερώτησης (!) του βουλευτή, χωρίς να απαντά επί της ουσίας. 

Το κείμενο της απάντησης έχει ως εξής:
Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 16188/16.3.2009 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Ηλία Λαμπίρη και σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Το καθολικό της Μονής του Αγίου Φραγκίσκου αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα μνημεία του Νομού Ρεθύμνης και από τους ελάχιστους καθολικούς ναούς της Ενετοκρατίας που είχαν διασωθεί ως τις μέρες μας.
Οι εργασίες αποκατάστασής του ολοκληρώθηκαν από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με σκοπό την στέγαση βυζαντινής συλλογής του νομού Ρεθύμνης. Παράλληλα προχωρούν οι διαδικασίες εκπόνησης των σχετικών μελετών και έχει ξεκινήσει η απαλλοτρίωση του ιερού βήματος του ναού που στεγάζει καταστήματα ήδη από το 1977 έως σήμερα.
Η Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στον Πρέβελη είναι ένα από τα σημαντικότερα μοναστηριακά συγκροτήματα του Νομού και αποτελεί ένα πολύ αξιόλογο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής του 18 ου αιώνα. Κατά την διάρκεια προηγούμενων ετών η Υπηρεσία προχώρησε στην αποκατάσταση της ανατολικής και δυτικής πτέρυγας της μονής. Εκκρεμεί η αποκατάσταση της ΒΔ πτέρυγας για την οποία έχει εκπονηθεί σχετική μελέτη από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που εγκρίθηκε από το Τοπικό Συμβούλιο και στις 18.3.2009 διαβιβάστηκε στην Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων. Επίκειται η έκδοση της σχετικής απόφασης για την έγκριση ή μη της μελέτης.

Ο Υπουργός
Αντώνης Σαμαράς

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία