3ο Φεστιβάλ Ελιάς & Ελαιόλαδου.

Εκτύπωση

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ & ΕΠΙΣΗΜΩΝ ΕΠΙΣΚΕΦΤΗΚΕ ΤΟ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΗΣ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΣΤΟ 3ο  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΙΑΣ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Φεστιβάλ Ελιάς & Ελαιολάδου, που πραγματοποιήθηκε 10 - 12 Απριλίου 2009 στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας στην Αθήνα.

Για δεύτερη φορά συμμετείχε στο Φεστιβάλ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου με περίπτερο στο οποίο εκτέθηκαν προϊόντα των τυποποιητών του Νομού.
Συγκεκριμένα στο περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου συμμετείχαν οι εξής εταιρίες:
Agrion Terra, Mπραχίμο ΑΕ, ΑΝΕΑ ΑΕ, BAPTISMA, Βίος Απλούς Mistato, Food Allergens Laboratory, ΕΑΣ Ρεθύμνης, Λατζιμάς, Cretan Deli Taste και Κρητών Γαίας Κάλλιστον.

Οι  επισκέπτες της έκθεσης είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν προϊόντα ελιάς και ελαιολάδου, που παράγονται στο Νομό μας από επιχειρήσεις τυποποίησης και συνεταιρισμούς και τα οποία διακρίνονται για την υψηλή ποιότητάς τους.
Μεταξύ των προϊόντων αυτών είναι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, που εξάγεται σε πολλές χώρες της υφηλίου και έχει διακριθεί σε διεθνείς διαγωνισμούς, ελιές και τυποποιημένα προϊόντα.

Η μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το ελαιόλαδο και την ελιά διοργανώθηκε φέτος για τρίτη φορά από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιφερειακής Ανάπτυξης και συμμετείχαν σε αυτή Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, Δημόσιοι Οργανισμοί, Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων, εταιρίες παραγωγής επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιολάδου κ.α, ενώ μεταξύ των επισκεπτών της ήταν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, πρέσβεις και εμπορικοί ακόλουθοι από όλο τον κόσμο, προμηθευτές ξενοδοχείων και χώρων σίτισης.

Το περίπτερο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης επισκέφτηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γιώργος Παπανδρέου,  ο Βουλευτής και Πρώην Πρόεδρος της Βουλής, κ. Απόστολος Κακλαμάνης, ο Βουλευτής του Νομού, κ. Ηλίας Λαμπίρης, η Πρέσβυς Καλής Θελήσεως της Ουνέσκο, κα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και αρκετοί Νομάρχες. Εκεί τους υποδέχτηκαν και τους ξενάγησαν ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, η Αντινομάρχης κα Γιάννα Κεφαλογιάννη - Μπιρλιράκη και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και Ειδικός Συνεργάτης του Νομάρχη, κ. Μανώλης Αρχοντάκης.

Με αφορμή την επίσκεψη του κ. Παπανδρέου στο περίπτερο της Νομαρχίας Ρεθύμνου, ο κ. Παπαδάκης είχε την ευκαιρία να τον ενημερώσει για την πρωτοβουλία των τεσσάρων Νομαρχιών της Κρήτης για την ίδρυση της εταιρίας "Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας" με στόχο την προώθηση και πιστοποίηση των κρητικών προϊόντων, η οποία και εδρεύει στο Ρέθυμνο. Ο κ. Παπαδάκης επισήμανε επίσης στον κ. Παπανδρέου τα μεγάλα ζητήματα, που απασχολούν τον αγροτικό πληθυσμό του Νομού, τα οποία εστιάζονται στην πολύ χαμηλή τιμή διάθεσης του ελαιολάδου και στην έλλειψη μέτρων ενίσχυσης των αγροκτηνοτρόφων, που βλέπουν το εισόδημά τους κάθε χρόνο να συρρικνώνεται και την ύπαιθρο να εγκαταλείπεται.

 

Ο Νομάρχης Ρεθύμνου, κ. Γιώργης Παπαδάκης, δήλωσε σχετικά:
"Ο Νομός Ρεθύμνου έδωσε και φέτος δυναμικό "παρών"στη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα για το Ελαιόλαδο και την Ελιά, που οργανώνεται για τρίτη φορά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, στηριζόμενη από όλους τους φορείς του κλάδου και την ελληνική επιστημονική κοινότητα.
Τα ελαιοκομικά προϊόντα της ρεθεμνιώτικης γης, αναγνωρισμένα διεθνώς για την υψηλή ποιότητά τους είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά χιλιάδες καταναλωτές, άνθρωποι της ελαιοκομίας αλλά και εκπρόσωποι εταιριών ελαιολάδου και ελιάς, σούπερ μάρκετ, εξαγωγικών εταιριών και επιμελητηρίων.
Όλοι όσοι επισκέφτηκαν το περίπτερό μας έμειναν πολύ ικανοποιημένοι τόσο από την ποιότητα του ελαιολάδου όσο και από το υψηλό επίπεδο τυποποίησης από τις τοπικές επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο μάλιστα της έκθεσης είχαμε τη δυνατότητα να ενημερωθούμε για μια σειρά ζητημάτων: όπως τα  συστήματα και τεχνικές επεξεργασίας του ελαιοκάρπου με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας και την προστασία του περιβάλλοντος, οι σύγχρονες τεχνικές ελέγχου της ποιότητας και της αποφυγής νοθείας του ελαιολάδου, τα προβλήματα, που αφορούν την εμπορία, τυποποίηση και εμπορία του ελαιολάδου και της βρώσιμης ελιάς και ιδιαίτερα των θεμάτων του σύγχρονο μάρκετινγκ κ.α. καθώς και να έχουμε εποικοδομητικές επαφές με άλλες Νομαρχίες και εκπροσώπους του κλάδου και του εμπορικού κόσμου ". « επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 22 Απρ 2018

Αρθρογραφία