Υποχρεωτική Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ συνταξιούχων του ΟΓΑ που διατηρούν παραδοσιακά καφενεία.

Εκτύπωση

Σας διαβιβάζουμε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητής κ. Ηλίας Λαμπίρης στην Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά και αφορά ασφαλιστικές εισφορές που ζητά η Πολιτεία από συνταξιούχους του ΟΓΑ οι οποίοι διατηρούν παραδοσιακό καφενείο, σύμφωνα με την με αριθμ. 99/1-12-08 Εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, ενώ ανήκαν σε προαιρετικές για την ασφάλιση περιοχές.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

ΠΡΟΣ:Υπουργό Απασχόλησης
& Κοινωνικής Προστασίας

κ. Φάνη Πάλλη - Πετραλιά

ΘΕΜΑ: Υποχρεωτική Ασφάλιση στον ΟΑΕΕ συνταξιούχων του ΟΓΑ που διατηρούν παραδοσιακά καφενεία. 

Είναι γεγονός ότι οι κάτοικοι των χωριών του Νομού Ρεθύμνου, αλλά πιστεύω και σε όλη την Επικράτεια, εκφράζουν την αγανάκτηση και απογοήτευσή τους για τις ρυθμίσεις που προωθήσατε σχετικά με την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ, όσων είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και διατηρούν παραδοσιακό καφενείο, σύμφωνα με την με αριθμ. 99/1-12-08 Εγκύκλιο του ΟΑΕΕ, ενώ ανήκαν σε προαιρετικές για την ασφάλιση περιοχές (Ν. 3050/02).

Πρόκειται για απόφαση που έχει αναστατώσει τους παραδοσιακούς αυτούς ιδιοκτήτες, δεδομένου ότι οι εισφορές αυτές αφενός αποτελούν δυσβάστακτο οικονομικό βάρος, που πολλοί θα αδυνατούν να πληρώσουν, αφετέρου οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ είναι άτομα μεγάλης ηλικίας και είναι απαράδεκτο η Πολιτεία να τους ζητά ασφαλιστικές εισφορές, όταν υπάρχει πιθανότητα να μην προλάβουν στα πλαίσια της ανταποδοτικότητας, να πάρουν σύνταξη από τον ΟΑΕΕ. 

Εξάλλου τα καφενεία στα απομακρυσμένα χωριά αποτελούν το μοναδικό τόπο συνάθροισης των λιγοστών κατοίκων και είναι ο μοναδικός χώρος διασκέδασής τους με καθημερινό τζίρο πολύ ολίγων ευρώ, οπότε και θα αναγκαστούν να τα κλείσουν, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής πραγματικά απομόνωσης και πάντως με τέτοιες πολιτικές δεν σώζονται τα Ταμεία. 

Ερωτάται η κ. Υπουργός
Προτίθεστε να ανακαλέσετε άμεσα την εν λόγω εγκύκλιο που αφορά τους ιδιοκτήτες των μικρών αυτών καφενείων σε χωριά και οικισμούς της υπαίθρου, που βρίσκονται ήδη σε φθίνουσα πορεία και είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ και που επιβάλλει την ασφάλισή τους στον ΟΑΕΕ, κατά παράβαση του Νόμου;

 

Αθήνα, 08.04.09
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Ε Λαμπίρης

 


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία