Αρακάς κοκκινιστός με αγκινάρες

Εκτύπωση

Αρακάς κοκκινιστός με αγκινάρες

Μια υγιεινή και ιδιαίτερα θρεπτική συνταγή κατάλληλη για τη νηστεία. Ένα πιάτο αντιπροσωπευτικό του Μεσογειακού τρόπου διατροφής που προσφέρει φυσική ασπίδα από καρδιαγγειακά νοσήματα.





Υλικά (4 μερίδες)

½ κιλό αρακάς
12 αγκινάρες
2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
2 καρότα ψιλοκομμένα
1 κονσέρβα ντομάτα
2 κ. σ. τοματοπελτέ
2 φλ. ελαιόλαδο
1/3 ματσάκι άνηθο
αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι. Ρίχνουμε την ντομάτα, τον πελτέ και 2 φλιτζάνια νερό και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τον αρακά, τις αγκινάρες, τα καρότα και τον άνηθο και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Θρεπτική αξία
Ενέργεια (kcal)/μερίδα: 245
Πρωτεΐνη(γρ): 10
Λίπος (γρ): 15
Υδατάνθρακες (γρ): 18

Σχόλιο
Όταν εμείς οι διαιτολόγοι αναφερόμαστε σε μεσογειακή δίαιτα εννοούμε κάτι σαν αυτό το πιάτο. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει την κατανάλωση τουλάχιστον 2 μερίδων λαχανικών την μέρα ως προληπτικό μέτρο για την μείωση των καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Αυτό συμβαίνει διότι τα λαχανικά περιέχουν αντιοξειδωτικές βιταμίνες κυρίως Ε, C και Α καθώς και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά όπως καροτενοειδή και φλαβονοειδή που εμποδίζουν τα επικίνδυνα λιπίδια να συσσωρευτούν στις αρτηρίες δημιουργώντας την αθηρωματογόνο πλάκα ή με πιο απλά λόγια κάτι σαν πουρί, φράσσοντας την κυκλοφορία του αίματος , δημιουργώντας καρδιακό επεισόδιο. Αν σε αυτά προσθέσουμε τότε και τις πολυφαινόλες του ελαιόλαδου και πιο συγκεκριμένα την ελευρωπαίνη και την υδροξυτυρουσόλη τότε έχουμε το μυστική της καλής λειτουργίας της καρδιάς στο πιάτο μας. Μάλιστα οι αγκινάρες και ο άνηθος προσφέρουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης C , περισσότερη από τις ημερήσιες ανάγκες μας, αναβαθμίζοντας ακόμα περισσότερο τη θρεπτική αξία της σημερινής συνταγής. Συμπερασματικά το πιάτο μας αντιπροσωπευτικό του μεσογειακού τρόπου Διατροφής αποτελεί φυσική ασπίδα κατά των κινδύνων που απειλούν την καρδιά μας.

 

Πηγή: nutrimed.gr


« επιστροφή στη κατηγορία Υγιεινή Μαγειρική

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 22 Σεπ 2017

Αρθρογραφία