Η κ.Κεφαλογιάννη για την ανάδειξη των μνημείων της παλιά πόλης του Ρεθύμνου.

Εκτύπωση

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη στο πλαίσιο των προσπαθειών της για την ανάδειξη των μνημείων της παλιά πόλης του Ρεθύμνου κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού και θέμα την απαλλοτρίωση των Παρεκκλησιών και του Ιερού Βήματος του Αγίου Φραγκίσκου καθώς και την αναστύλωση του Μιναρέ στο Τέμενος Χουσεΐν Πασά.

Στην ερώτηση της η Βουλευτής του νομού αναφέρει τα εξής :
«Στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου υπάρχουν μεταξύ άλλων δύο σημαντικά μνημεία, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης και ανάδειξης.

Πρόκειται για τα παρεκκλήσια του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου και του Μιναρέ του Τεμένους Χουσεΐν Πασά, τα οποία μάλιστα γειτνιάζουν, καθώς βρίσκονται περιφερειακά της νέας κεντρικής πλατείας του ιστορικού κέντρου της πόλης.

Για το μεν ζήτημα των παρεκκλησιών απαιτείται η ολοκλήρωση των διαδικασιών απαλλοτρίωσης των καταστημάτων, που βρίσκονται στην πρόσοψη του ναού του Αγίου Φραγκίσκου.
Ο ιστορικός ναός ήδη αναστηλώθηκε και θα φιλοξενήσει το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.
Για την ολοκλήρωση όμως του μουσείου απαιτείται η απαλλοτρίωση των δύο παρεκκλησίων και του Ιερού Βήματος στα ανατολικά του ναού, τα οποία σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες και στεγάζουν τα εν λόγω καταστήματα. Η απαλλοτρίωση έχει εξαγγελθεί από τις προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠ.ΠΟ. ωστόσο δεν έχει μέχρι σήμερα προχωρήσει.

Προτεραιότητα δε αποτελεί και η στερέωση του μιναρέ του Τεμένους Χουσεΐν Πασά - αρχικά καθολικό Μονής Αυγουστινιανών μοναχών- γνωστού ως «Νερατζέ Τζαμί». Το 2005 τοποθετήθηκε για στατικούς λόγους σε όλο το ύψος του μιναρέ, μεταλλικό ικρίωμα αφού κατέπεφταν κομμάτια από το ανώτερο τμήμα του.
Σήμερα απαιτείται η χρηματοδότηση του έργου ώστε να διασωθεί ένα από τα ωραιότερα Μουσουλμανικά μνημεία της Κρήτης.

Κατόπιν των παραπάνω :

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Τι προτίθεται να κάνει για την απαλλοτρίωση των καταστημάτων ανατολικά του Ναού του Αγίου Φραγκίσκου και για την αποκατάσταση του Μιναρέ του Τεμένους Χουσεΐν Πασά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου.»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία