Τα λύμματα του χυτά Αμαρίου προκαλούν εκτεταμένη οικολογική καταστροφή

Εκτύπωση

Οικολογική καταστροφή προκαλούν τα λύμματα του χυτά Αμαρίου 

Μεγάλη οικολογική καταστροφή φαίνεται να προκαλείται στην ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται ο Χυτά Αμαρίου από τα λύμματα των σκουπιδιών που συσωρεύονται εκεί, ενώ οι αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής καταγγέλουν και καταδεικνύουν στην κάμερα του AgoraTV, τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται στους υδροφόρους ορίζοντες και στο περιβάλλον γενικότερα, με τα ζώα τους να πεθαίνουν καθημερινά από μόλυνση.

Για υποβάθμιση της περιοχής από ένα έργο που κόστισε 2.000.000.000 δραχμές, μιλάνε οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μιας και ρυάκι με λύματα από τα στερεά απόβλητα καταλήγει στην λιμνοδεξαμενή Αρκαδίου, ενώ καθημερινά τα αιγοπρόβατά τους αλλά και πουλιά που μαζεύονται στην περιοχή ψοφάνε από τα λύματα που πίνουν.


Της Ελπίδας
Δημακοπούλου
Η εντύπωση επιπλέον που έχει δημιουργηθεί στους ίδιους είναι ότι τα 35.000 ευρώ που εισπράττει η εταιρία "Αμάρι Α.Ε.", από τους Δήμους προκειμένου να επεξεργαστεί τα σκουπίδια τους ο Χυτά, δεν τα διαθέτει για την κάλυψη των αναγκών του και την καλύτερη λειτουργία του αλλά για την κάλυψη προσωπικών συμφερόντων μέσω επενδύσεων σε τουριστικές δραστηριότητες.

Το κλιμάκιο ελέγχου πριν από δύο μήνες περίπου είχε επισκεφθεί το Χυτά για να ελέγξει τη λειτουργία του. Στην έκθεση που είχε σχηματίσει μετά την αυτοψία, το κλιμάκιο ανέφερε ότι η μονάδα δεν πλοιρεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα ολόκληρου Νομού. Επισήμανε επιπλέον τους κινδύνους που εγκυμονούνται για το περιβάλλον και κυρίως για την δημόσια υγεία. Η "Αμάρι Α.Ε." στη συνέχεια είχε καταθέσει ένσταση κατά της συγκεκριμένης έκθεσης με αποτέλεσμα το κλιμάκιο να ζητήσει από την εταιρία την υποβολή επιπλέον εγγράφων ώστε να επανεξεταστεί η λειτουργία της μονάδας. Οπότε σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι για την τύχη του Χυτά Αμαρίου και της ευρύτερης περιοχής, για την οριστική απόφαση του κλιμακίου ελέγχου περιβάλλοντος.   

« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 17 Μάρ 2018

Αρθρογραφία