Ανεκμετάλλευτη περνάει η ευκαιρία του προγράμματος μαθητικού τουρισμού για το Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Ανεκμετάλλευτη περνάει η ευκαιρία του προγράμματος μαθητικού τουρισμού για το Ρέθυμνο

                                  7/4/2009

Τρίβουν τα χέρια τους οι τουριστικοί επιχειρηματίες πολλών ταξιδιωτικών προορισμών της Ελλάδας καθώς είδαν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόριά τους να γεμίζουν από μαθητές σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε κατά την οποία συνήθως ο τουρισμός δεν έχει κάνει ακόμη καλά την εμφάνισή του.
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος όλες οι τουριστικές περιοχές της χώρας μας προετοιμάζονται για να υποδεχτούν τους μαθητές και φοιτητές από όλα τα μέρη της Ελλάδας που παραδοσιακά τα ταξιδεύουν κάθε άνοιξη με τις γνωστές "πενταήμερες εκδρομές".

Στο Ρέθυμνο όμως είδαμε μαθητές του
"ήλθον είδον και απήλθον" !!!


τoυ Βασίλη
Κασιμάτη

Ρεπορτάζ:
Ελπίδα
Δημακοπούλου

 

Το αντίθετο λοιπόν συμβαίνει στο Ρέθυμνο, που οι επιχειρηματίες με τα μαγαζιά στην Παλιά Πόλη βλέπουν τους μαθητές να τριγυρίζουν στους δρόμους της μόνο για λίγες ώρες, κυρίως το μεσημέρι και μετά να εξαφανίζονται αφού επιστρέφουν στα ξενοδοχεία τους στους γειτονικούς νομούς Χανίων και Ηρακλείου, όπου και εισπράττουν  και  την "μερίδα του Λέοντος" μιας και το 85% του εσόδου που απορρέει από τις μαθητικές εκδρομές αναμένεται φέτος να εισπραχτεί από τους 2 αυτούς Νομούς της Κρήτης.

Από το 2004 που άρχισε το πρόγραμμα του μαθητικού τουρισμού, η τουριστική περίοδος έχει επιμηκυνθεί παράλληλα με τα έσοδα όσων επιχειρηματιών που έχουν την τύχη να ζουν σε τέτοιες περιοχές που οι άνθρωποι ξέρουν να εκμεταλλεύονται αυτές τις ευκαιρίες.

Για την ιστορία να πούμε ότι το πρόγραμμα μαθητικού τουρισμού, που όπως προαναφέραμε ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2004, οργανώνεται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Παιδείας και σκοπό έχει την τουριστική ενίσχυση περιοχών της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας. Επιπλέον το πρόγραμμα χρηματοδοτείται σε ποσοστό 100% από την Α.Ε. Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα και το κόστος του καλύπτει το ποσό των 10,3 εκ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά καλύπτουν την μετακίνηση 50.000 μαθητών και τις 200.000 διανυκτερεύσεις τους σε 36 περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Στο Ρέθυμνο μάλλον οι ανάγκες των εστιατόρων και εμπόρων δεν έχουν συμβαδίσει ακόμη με τις ανάγκες των ξενοδόχων, μιας και οι μεν περιμένουν με ανυπομονησία τους εκδρομείς για να ανεβάσουν το τζίρο τους ενώ οι δε, δεν έχουν ανοίξει ακόμη καν τα ξενοδοχεία τους. Ούτε και πρόκειται βέβαια.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει μια καλύτερη συνεργασία μεταξύ τους ώστε να μην χάνονται πολύτιμες ευκαιρίες όπως το πρόγραμμα του μαθητικού τουρισμού, ειδικά σε αυτήν την περίοδο που η κρίση αναμένεται να χτυπήσει τον τουριστικό κλάδο, αδυσώπυτα?
Και εν πάση περιπτώσει, για να μην αναφερόμαστε μόνο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν θα έπρεπε να είχε φροντίσει η Σύλλογος των ξενοδόχων Ρεθύμνου να είχε συνεργαστεί επιτυχώς από το περασμένο χειμώνα ως έπρεπε, με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία που πραγματεύονται μαθητικό τουρισμό, ούτως ώστε σήμερα το Ρέθυμνο να ασφυκτιούσε από νεαρούς εκδρομείς όπως αυτές τις ημέρες συμβαίνει και στους άλλους μαθητικούς παραδοσιακούς προορισμούς?
Και να μην ξεχνάμε ότι φέτος το Πάσχα (Ελληνικό & ξένο) είναι στα μέσα Απριλίου. Αυτό αποτελεί ιδεώδες συγκαιριακό φαινόμενο που θα έπρεπε οι ξενοδόχοι να είχαν συνυπολογίσει μιας και το "γκάπ" (το κενό) μεταξύ Πάσχα - πενταήμερων εκδορμών και τουριστικής σαιζόν, θα ήταν εμφανώς μικρότερο.
Ένα ακόμα οφθαλμοφανέστατο  δείγμα της ελλιπέστατης οργάνωσης από πλευράς των τουριστικών μας παραγόντων είναι ότι αυτή τη στιγμή διανύουμε την Πασχαλινή Μεγάλη Εβδομάδα για τους Καθολικούς που κατά παράδοση ταξιδεύουν τέτοια εποχή, αλλά στο Ρέθυμνο και πάλι δεν έχουμε δει ακόμα ... ούτε ένα τουρίστα!

Όλα αυτά μας κάνουν να αναριωτόμαστε μήπως κάποιοι νομίζουν ότι το Ρέθυμνο δεν έχει ανάγκη έστω και το παραμικρό ευρώ προερχόμενο από τη τουριστική κίνηση? Ειδικότερα φέτος που προμηνύεται μια μετριότατη τουριστική σαιζόν? Για ξενοδοχεία στο Ρέθυμνο χωρίς θέρμανση έκαναν λόγο ντόποιοι τουριστικοί παράγοντες. Εμείς όμως σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ θα πρέπει να ενημερώσουμε ότι αρκετά είναι τα τουριστικά καταλλύματα στο Ρέθυμνο με επαρκείς μονάδες θέρμανσης.

Να ενημερώσουμε κάπου εδώ τους αρμόδιους ότι η Σαντορίνη και η Ρόδος, αμιγώς τουριστικές - παραδοσιακές περιοχές της χώρας μας με πολύ υψηλό εισόδημα από το ξένο τουρισμό, εντούτοις περιμένουν πως και πως το μαθητικό τουρισμό για να ξεκινήσουν τη τουριστική τους σαιζόν. Φροντίζουν μάλιστα σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό την προετοιμασία και το κλείσιμο των "συμβολαίων" με τα τουριστικά γραφεία που διακινούν "πενταήμερες" μαθητικές εκδρομές.
Το βέβαιο είναι ότι στο Ρέθυμνο χιλιάδες άνθρωποι, ξενοδοχοϋπάλληλοι τουριστικών μονάδων, επαγγελματίες (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, κλπ), πράκτορες, έμποροι τουριστικών ειδών, εστιάτορες και επιχειρηματίες γενικότερα περίμένουν με τη σειρά τους το τουρισμό για να ξαναγεμίσουν τα ταμεία τους έπειτα από την ισχνή χειμερινή περίοδο.
Είναι λοιπόν σαφές ότι όσο νωρίτερα ξεκνήσει η τουριστική σαιζόν, τόσο νωρίτερα θα ξαναρχίσει να κινήτε το εμπόριο στο Ρέθυμνο.
Ο ξενοδοχοϋπάλληλος περιμένει τα πρώτα του μεροκάματα για να αγοράσει ένα ρούχο στο παιδί του. Και με τα χρήματα που θα λάβει ο έμπορας του παιδικού καταστήματος θα μπορέσει να συνεχίσει το χτίσιμο της οικοδομής του, ....και πάει λέγοντας!!!Ένα επιπλέον ανησυχητικό στοιχείο για τον ήδη περιορισμένη τουριστική κίνηση είναι ότι η Ελλάδα διώχνει προς τα έξω και τον δικό της εσωτερικό τουρισμό.

Πολλά σχολεία προτιμούν πλέον να πραγματοποιήσουν την εκδρομή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με βασικό λόγο ότι το κόστος της εκδρομής στο εξωτερικό κυμαίνεται σχεδόν στα ίδιο επίπεδο με κάποιο ελληνικό νησί.
Μήπως είναι η ώρα για μια καλύτερη συνεργασία όλων των φορέων που σχετίζονται με τον τουρισμό στο Ρέθυμνο, προς όφελος όλων?

Οι καλές εποχές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και αν οι αρμόδιοι δεν κινητοποιηθούν και δεν προσαρμοστούν με τις απαιτήσεις που προστάζει η αγορά οι δυσκολίες που θα κληθούν όλοι να αντιμετωπίσουν θα είναι αλυσιδωτές.

Αν δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να ανοίξουν τα ξενοδοχεία και να προσφερθούν ελκυστικά πακέτα υποδοχής, σίτισης, διασκέδασης και επισκέψεων, πότε θα είναι? Ήδη έχει περάσει πολύτιμος και ανεκμετάλλευτος, όπως φαίνεται από τους τζίρους, χρόνος για την τουριστική βιομηχανία του Ρεθύμνου και η δικαιολογημένη γκρίνια των εμπόρων έχει αρχίσει.

Πρέπει να το χωνέψουμε όλοι πολύ καλά ότι η εμπορική κίνηση της πόλης μας σε συνάρτηση με την οικονομική άνθηση ή ύφεση του Ταμείου στο Ρέθυμνο πηγάζει από το τουρισμό.
Με απλά λόγια, αν δουλέψουν καλά τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, τα τουριστικά καταστήματα, κλπ την άνοιξη, θα μπορέσουμε να δούμε "άσπρη μέρα" και οι υπόλοιποι.
Τα αρνητικά σχόλια που ειπράξαμε κατα τη διάρκεια του ρεπορτάζ για το γεγονός ότι οι ξενοδόχοι δεν ήταν αρκούντος έτοιμοι για τις μαθητικές "πενταήμερες" ήταν πάρα πολλά.

Οι εστιάτορες και λοιποί έμποροι τουριστικών ειδών έκαναν λόγο για αδιαφορία και παντελή έλλειψη μέτρων από μεριάς των ιθυνόντων του ξενοδοχειακού συλλόγου.
Εμείς καταγράψαμε τις αναφορές τους και ευχόμαστε να μην ξαναδούμε και του χρόνου τους μαθητές/εκδρομείς απλά να παρέρχονται της πόλης μας και να δίνουν αλλού τον οβολόν τους, λες και εμείς εδώ στο Ρέθυμνο είμαστε μια χαρά και δεν έχουμε ανάγκη από τίποτα!


Για αυτό το λόγο κ.κ. Ξενοδόχοι ΜΗΝ κρατάτε κλειστά τα ξενοδοχεία σας τον Απρίλιο. Ο μαθητικός τουρισμός είναι απόλυτα απαραίτητος για το Νομό μας.« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Κυριακή, 18 Μάρ 2018

Αρθρογραφία