Ο κ.Λαμπίρης για το βιολογικό καθαρισμό του Ρεθύμνου.

Εκτύπωση

Σας διαβιβάζουμε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητής κ. Ηλίας Λαμπίρης στους Υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά και Εσωτερικών κ. Προκόπη Παυλόπουλο  και αφορά την Λειτουργία Μονάδας Βιολογικού Καθαρισμού Ρεθύμνου. 

Η ερώτηση έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,
Σε οριακό σημείο έχει φθάσει η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού στο Ρέθυμνο, οι εγκαταστάσεις του οποίου μετά από πολυετή δραστηριότητα, αδυνατούν πλέον να καλύψουν τους όγκους της λάσπης που παράγονται.

Ο κίνδυνος της περιβαλλοντικής καταστροφής με την ενδεχόμενη διοχέτευση των λυμάτων και του βιοχώματος στη θάλασσα, είναι πλέον ορατός.

Είναι γεγονός ότι με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού πριν 15 χρόνια, οι κάτοικοι της περιοχής προσδοκούσαν ότι θα ζούσαν σε ένα καθαρότερο περιβάλλον. Σήμερα όμως συνυπάρχουν δίπλα σε ένα περιβάλλον με δυσοσμία και τόνους λάσπη όπου κάθε μέρα που περνά αυξάνεται ο κίνδυνος να καταλήξουν στη θάλασσα ανεπεξέργαστα λύματα, όπως άλλωστε με έμφαση τονίζουν και οι υπεύθυνοι λειτουργίας της μονάδας.

Η ποσότητα δε της αποθηκεμένης επεξεργασμένης και αποξηραμένης λάσπης που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του συγκεκριμένου βιολογικού, ξεπερνά τα όρια αντοχής του σταθμού (2.000 τόνοι), δημιουργεί προβλήματα υγιεινής και εφόσον δεν μεταφερθεί στο ΧΥΤΑ Αμαρίου, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να καταλήξει στη θάλασσα.

Η ΔΕΥΑ Ρεθύμνου προσπαθώντας να διευκολύνει τους όμορους Δήμους να επιλύσουν τα προβλήματα που σχετίζονται με ζητήματα αποχέτευσης της βόρειας ζώνης του νομού, ζητά την τροποποίηση του προϋπολογισμού του έργου «Κατασκευή Βιολογικού και Δικτύου Αποχέτευσης και Μεταφοράς Λυμάτων της παραλιακής ζώνης δήμων Νικηφόρου Φωκά και Αρκαδίου Νομού Ρεθύμνης» κατά 4.400.000 ευρώ περίπου, προκειμένου το έργο να δημοπρατηθεί.

Ουσιαστικά η ανάγκη χρηματοδότησης του διαδημοτικού έργου επέκτασης της μονάδας είναι πλέον επιτακτική και η καταβολή των εγκεκριμένων πιστώσεων για τον σκοπό αυτό από Εθνικούς πόρους χαρακτηρίζεται ως επιβεβλημένη, αφού ως γνωστόν στο ΕΣΠΑ δεν προβλέπεται η χρηματοδότηση για επεκτάσεις τέτοιων έργων.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
Πότε και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για την άμεση επίλυση των προβλημάτων λειτουργίας του βιολογικού σταθμού στο Ρέθυμνο ; 

Αθήνα   1.4.09
Ο ερωτών Βουλευτής
Ηλίας Ε. Λαμπίρης

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία