Σχέδιο «σωτηρίας» των τραπεζών

Εκτύπωση
Σχέδιο «σωτηρίας» των τραπεζών

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή μιας τράπεζας στις διατάξεις του σχεδίου «σωτηρίας» με τα 28 δισ. ευρώ αποτελεί η χρήση του μέτρου της κεφαλαιακής ενίσχυσης έναντι προνομιούχων μετοχών που θα περιέλθουν στον δημόσιο έλεγχο, διευκρινίζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας, μετά το αλαλούμ που προκλήθηκε από δηλώσεις κορυφαίου στελέχους του υπουργείου για το θέμα.

Αυτό σημαίνει ότι όποια τράπεζα κάνει τελικά χρήση των διατάξεων του νόμου- σύμφωνα με πληροφορίες, όλες οι τράπεζες προτίθενται να ενταχθούν- θα αποδεχθεί εκπρόσωπο του ελληνικού Δημοσίου στο Δ.Σ. της με δικαίωμα βέτο σε θέματα διανομής κερδών και παροχών προς τα στελέχη της.

Δεν αλλάζει βέβαια το γεγονός της προβλεπόμενης αποχώρησης του Δημοσίου από το μετοχικό της κεφάλαιο μετά την 1η Ιουλίου 2009 και όχι έπειτα από πέντε χρόνια, όπως όριζε το σχέδιο του υπουργείου στην αρχική του μορφή.

Το υπουργείο Οικονομίας δίνει διευκρινίσεις και για το γεγονός ότι στο νομοσχέδιο δεν προβλέπεται ρητά η επιβολή πλαφόν στις αμοιβές των στελεχών των τραπεζών που θα κάνουν χρήση των ενισχύσεων.

Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, αλλά ουδόλως την ελληνική κυβέρνηση που έχει βυθισθεί στον βάλτο του Βατοπεδίου, είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά προετοιμασία των Ευρωπαίων πολιτών για τον τυφώνα που έρχεται, αλλά δεν έχει ληφθεί και κανένα μέτρο προστασίας των πλέον ευάλωτων (που δεν είναι και λίγοι).

Ο προβληματισμός δεν οφείλεται μόνο σε λόγους οικονομικούς ή κοινωνικούς, αλλά και σε αμιγώς πολιτικούς: η λαίλαπα της ύφεσης θα οδηγήσει στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι με τη σειρά τους θα έχουν την τάση να «ξεσπάσουν» στις κυβερνήσεις, τιμωρώντας τες στις πρώτες κάλπες που θα στηθούν.
Μία τάση, που όπως λένε τα ίδια στελέχη οδηγεί στην ενίσχυση των ακραίων κομμάτων του πολιτικού φάσματος.


« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία