Επίσκεψη του κ.Λαμπίρη στο 2ο Λύκειο ρεθύμνου.

Εκτύπωση

Το 2ο Λύκειο της πόλης επισκέφθηκε ο Βουλευτής Ρεθύμνου, καθηγητής κ. Λαμπίρης ο οποίος συνομίλησε με τον Δ/ντή κ. Χαλκιαδάκη, τους καθηγητές και τους μαθητές του σχολείου. Στην συνάντηση παρεβρέθηκε και ο Διοικητής Τροχαίας Ρεθύμνου κ. Τσαχάκης.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η ενημέρωση των μαθητών και η συζήτηση μαζί τους γύρω από τα προβλήματα που αποτελούν τις 3 μάστιγες του αιώνα:

  1. Τροχαία Ατυχήματα
  2. Κάπνισμα
  3. Αλκοόλ

Ο κ. Λαμπίρης ανέφερε πως η βασική αιτία θανάτου νέων ανθρώπων  ηλικίας από 18 έως 45 ετών, είναι τα τροχαία ατυχήματα.

Γι? αυτό είναι πολύ σημαντική η χρήση του κράνους για τους οδηγούς και συνεπιβάτες των δικύκλων και η ζώνη ασφαλείας για όλους τους επιβαίνοντες των οχημάτων.

Συνεπώς είναι πολύ καλό, όπως τόνισε ο βουλευτής, να διδάσκονται οι μαθητές από νωρίς τους κανόνες κυκλοφοριακής αγωγής, γιατί σε πολλές περιπτώσεις η άγνοια, η παρορμητικότητα αλλά και η γοητεία που προκαλεί ο κίνδυνος σ αυτές τις ηλικίες, μπορεί να αποβούν μοιραία ή στην καλύτερη περίπτωση με δυσάρεστες συνέπειες για τους νέους ανθρώπους.

Μάλιστα παρότρυνε τους μαθητές να καθοδηγήσουν αυτοί τους γονείς τους για τη σωστή οδική συμπεριφορά, κάνοντας χρήση κράνους στα δίκυκλα και ζώνης ασφαλείας στα οχήματα.

Ο κ. Τσαχάκης μίλησε και αυτός για τις προφυλάξεις που πρέπει να λαμβάνονται από τους οδηγούς και τους συνεπιβάτες των οχημάτων.

Χαρακτηριστικά είπε ότι οι αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, με κυριότερες αυτές της μη χρησιμοποίησης του κράνους και των ζωνών ασφαλείας και της οδήγησης υπό την επήρεια μέθης.

Κατόπιν ο Διοικητής της Τροχαίας πρόβαλε ένα 16λεπτο βίντεο όπου παρουσιάστηκαν ατυχήματα που οφείλονται σε διάφορες αιτίες (υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση σημάτων, μέθη κ.λ.π.)

Τέλος ο κ. Λαμπίρης γνωστοποίησε στους μαθητές τις βλαβερές συνέπειες του καπνού και του αλκοόλ, υπογραμμίζοντας ότι το κάπνισμα είναι η δεύτερη σε σειρά αιτία πρόωρων θανάτων μετά τα τροχαία ατυχήματα για τις ηλικίες άνω των 45 ετών.

Μίλησε για το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στην υγεία, με αποτέλεσμα ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής να είναι πέντε φορές μεγαλύτερος στους καπνιστές.

Επίσης το κάπνισμα «ευθύνεται», όπως είπε, για το 85% όλων των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα καθώς και το 30% όλων των θανάτων από καρκίνο.

Σε ότι αφορά το αλκοόλ, ο καθηγητής  μεταξύ των άλλων ανέφερε ότι η κατάχρηση του αλκοόλ δημιουργεί σοβαρές οργανικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό που σε κάποιες περιπτώσεις είναι μη αναστρέψιμες.

Οι νέοι άνθρωποι ιδιαίτερα οι μαθητές πρέπει να γνωρίζουν εξ αρχής τις καταστροφικές αυτές συνέπειες και να αποφεύγουν τη συστηματική και την συνεχώς αυξανόμενη χρήση.

Στη συνέχεια ο κ. Λαμπίρης πληροφορήθηκε από το Δ/ντή και τους καθηγητές του σχολείου για τα προβλήματα που τους απασχολούν.

Το πρόβλημα της σχολικής στέγης, κυριάρχησε στην ενημέρωση των εκπαιδευτικών προς τον κ. Λαμπίρη, όπου όπως τονίστηκε 750 περίπου μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, είναι πάρα πολλοί για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Για το λόγο αυτό, έχουν εγκατασταθεί πρόχειρες λυόμενες κατασκευές στην ταράτσα του κτιρίου, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν ως διδακτικές αίθουσες, που όμως δεν «συμβαδίζουν» με τις αντισεισμικές προδιαγραφές.

Δηλαδή σε περίπτωση ισχυρού σεισμού την ώρα λειτουργίας του σχολείου δεν υπάρχουν επαρκείς έξοδοι και εναλλακτικές δίοδοι.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Δ/ντής του Λυκείου όταν κατασκευάστηκε το σχολείο μπορούσε να φιλοξενήσει 16 τμήματα, ενώ σήμερα ο αριθμός των τμημάτων ξεπερνά τα 30 συνολικά.

 Ο κ. Λαμπίρης συμφώνησε ότι δεν γίνονται τα αναγκαία έργα επισκευής και συντήρησης που ζητούν οι Δ/ντές, αφού τα προβλεπόμενα κονδύλια μειώνονται συνεχώς.

Είναι αλήθεια, είπε χαρακτηριστικά, ότι τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση της χρηματοδότησης στην Παιδεία και αυτό που χρειάζεται δεν είναι η πρόχειρη αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά η ουσιαστική αντιμετώπιση, με τις απαραίτητες αλλαγές και τις βαθιές τομές στο χώρο της Παιδείας.« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία