Έτοιμη η Νομαρχία για την εφαρμογή της τροπολογίας για τους 61 οικισμούς.

Εκτύπωση

ΕΤΟΙΜΗ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ 61 ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ

Με αφορμή την ψήφιση του άρθρου 36 που αφορά στην τακτοποίηση του θέματος του καθορισμού των ορίων των οικισμών, το οποίο αφορά και στο Νομό μας, υπάρχει μια συζήτηση, που εμφανίζεται και στον τοπικό τύπο, γύρω από την πλήρη ή μη κάλυψη και των 61 οικισμών,  επ αφορμή των οποίων έγινε αυτή η διάταξη νόμου.

     Στην αποφυγή αυτής της συζήτησης - σύγχυσης αποσκοπούσε η πληρέστερη διατύπωση της διάταξης που πρότειναν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και η Επιτροπή Αγώνα του Νομού και την οποία κατέθεσε και υποστήριξε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ηλίας Λαμπίρης ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Νομού μας.

    Το ΥΠΕΧΩΔΕ όμως είχε την άποψη ότι η ψηφισθείσα τελικά διάταξη λύνει το πρόβλημα και των 61 οικισμών του Νομού, όπως άλλωστε, είχε εξαγγείλει ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Σουφλιάς στη Ρεθεμνιώτικη αντιπροσωπεία, που τον επισκέφτηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Εμείς μένουμε σ αυτό και δηλώνουμε πανέτοιμοι να προωθήσουμε τις σχετικές αποφάσεις με όλα τα συνοδευτικά σχεδιαγράμματα και για τους 61 οικισμούς.

    Από την επομένη μάλιστα της ψήφισης του άρθρου 36 η Νομαρχία Ρεθύμνου ήλθε σε επαφή με την Περιφέρεια Κρήτης και την υπηρεσία της (Δ/νση ΠΕ.ΧΩ) δήλωσε ετοιμότητα και περιμένει τις οδηγίες της Περιφέρειας Κρήτης για την αποστολή των φακέλων καθόσον η ψηφισθείσα διάταξη αναφέρει :

 « Η κατά τα ως άνω αποστολή [ για δημοσίευση} των διαγραμμάτων και αποφάσεων γίνεται σε κάθε περίπτωση με επιμέλεια και εντολή του κατά τόπο αρμοδίου Γενικού  Γραμματέα Περιφέρειας.»

     Με την ευκαιρία και επειδή από την τοπική Βουλευτή, κα Όλγα Κεφαλογιάννη,  γίνονται υπαινιγμοί και αφήνονται αιχμές για πιθανή ευθύνη της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ιδιαίτερα της σημερινής, θέλαμε να γνωρίζει ο Ρεθεμνιώτης Πολίτης, αλλά και η κα Βουλευτής τις αρμοδιότητες, τις ευθύνες αλλά και τις δράσεις γύρω απ? αυτό το θέμα :

Α) Οι αποφάσεις, τις παραλείψεις των οποίων θέλουμε να θεραπεύσουμε, εκδόθηκαν στην περίοδο 1987 - 1991 από τον τότε Νομάρχη που ήταν Κρατικός, όχι αιρετός, αλλά εκπρόσωπος του Κεντρικού Κράτους.

Β) Η αιρετή Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θεσπίστηκε στη Χώρα μας μεταγενέστερα το έτος 1995 και στο Νομό μας ανέλαβε την ευθύνη την 26-4-1995.

    Η αναφορά λοιπόν σε λάθη και παραλείψεις της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είναι ανιστόρητη, αν όχι κακόβουλη και πάντως άδικη για την παρούσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση που εδώ και χρόνια με μια σειρά ενεργειών και αγώνων ( Μελέτες, Σχέδια, αποστολή εγγράφων, Επισκέψεις στη Περιφέρεια Κρήτης και στο ΥΠΕΧΩΔΕ, κλείσιμο δρόμων,  Νομαρχίας και Δήμων) με έγκαιρη γνωστοποίηση του ανακύψαντος προβλήματος, σε πλήρη συνεργασία και με την ουσιαστική αρωγή όλων των Δήμων, των φορέων του Νομού, της δυναμικής «Επιτροπής Αγώνα» και των Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων προσπάθησε για την επίλυση του προβλήματος.

Γ) Η προσπάθεια οικειοποίησης όλων αυτών των δράσεων και αγώνων του συνόλου σχεδόν των Ρεθεμνιωτών μας γυρίζει πίσω και μας δίδει αντίθετο από το σωστό μήνυμα που όλοι πιστεύουμε, διότι είναι δεδομένο ότι η συνεργασία, η κατάλληλη προετοιμασία, ο κοινός συλλογικός αγώνας και ο συντονισμός όλων είναι αυτά που χρειάζεται η σημερινή κοινωνία και ο Νομός μας ιδιαίτερα.

Όσον αφορά τώρα στην επίλυση του προβλήματος των 13 οικισμών, πέραν των 61, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, σε συνεργασία με τη ΤΕΔΚ συνεχίζει τις προσπάθειές της (Μελέτες, έγγραφα, επισκέψεις στην Περιφέρεια Κρήτης και στο ΥΠΕΧΩΔΕ ).
Ελπίζουμε δε - παρά την επι μακρόν ολιγωρία των Υπηρεσιών του ΥΠΕΧΩΔΕ ( π.χ. για την τακτοποίηση των οικισμών Αγ. Ανδρέας και Γωνιά ενώ έχουν σταλεί τα σχετικά έγγραφα από 9-1-2008 και έγινε και υπόμνηση για την μεγάλη
καθυστέρηση, ακόμη δεν υπάρχει ανταπόκριση)- σύντομα να δοθεί δίκαια λύση.                                                 
« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία