Πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για την ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Εκτύπωση

Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/03/2009 η εκδήλωση για την ζωή και το έργο του Γιάννη Ρίτσου.

Στη εκδηλωση παρευρεθηκαν οι :

Γιώργος Μαρινάκης Δήμαρχος Ρεθύμνου,
Γιάννα Κεφαλλογιάννη - Μπριλιράκη Αντινομάρχης
Τάσος Παπαδουράκης και Μανώλης Αναγνωστάκης Αντιδήμαρχοι Ρεθύμνου,
Πέπη Μαμαλάκη - Μπιρλιράκη,
Μαίρη Λιονή, Αντώνης Μαυράκης, Νίκος Δερεδάκης Δημοτικοί Σύμβουλοι, Κώστας Μαθιουδάκης Επικεφαλής Μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, Μανώλης Όθωνας τέως βουλευτής Πασοκ Ρεθύμνου, Δημήτρης Αρχοντάκης τέως Δήμαρχος Ρεθύμνου, Κωστής Σχοινάς πολιτευτής της Ν. Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση επίσης παρευρέθηκαν και πλήθος ρεθυμνιωτών οι οποίοι παρακολούθησαν με συγκίνηση την παρουσίαση για το μεγάλο Έλληνα ποιητή.

Την εκδήλωση επίσης χαιρέτησαν με επιστολές τους  οι Όλγα Κεφαλογιάννη Βουλευτής της Ν.Δ. και Ηλίας Λαμπίρης Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε ο χαιρετισμός της κόρης του ποιητή, Έρης Ρίτσου η οποία λόγω ξαφνικής αδιαθεσίας επέστρεψε στην Αθήνα.
Η Έρη Ρίτσου χαιρέτησε την εκδήλωση με τα εξής:  

Αγαπητοί φίλοι,
Έτος Ρίτσου το 2009 και η Κρήτη με την πλούσια παράδοσή της σε θέματα πολιτισμού, πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του ποιητή. Εκδήλωση στα Χανιά, εκδήλωση στο Ηράκλειο, εκδήλωση στο Ρέθυμνο. 

Θα ήθελα να είμαι μαζί σας απόψε αλλά δεν τα κατάφερα. Ξέρω όμως πως η εκδήλωση έχει ενδιαφέρον και ελπίζω να περάσετε όλοι καλά, να ξαναθυμηθείτε το λόγο του ποιητή ή και να τον γνωρίσετε οι νεώτεροι.

Σε καιρούς δύσκολους και μίζερους σε ό,τι αφορά τον πολιτισμό, η επαφή με την ποίηση πάντα μας ανοίγει ορίζοντες. Σήμερα περισσότερο παρά ποτέ χρειάζεται να δούμε και να ξανα-ορίσουμε τις προτεραιότητές μας.  Ποια είναι τα σημαντικά και τα ουσιώδη στη ζωή μας, ποιες είναι οι αξίες που τη διέπουν, τι είναι τελικά αυτό που δίνει νόημα στη ζωή μας, που μας χαρίζει γαλήνη και ευτυχία. Και τελικά μπορούμε να μιλάμε για γαλήνη και ευτυχία;

Σε ένα κόσμο όπου όλοι προσπαθούν να μας πείσουν πως η κατοχή  ενός ακριβού αυτοκινήτου, για παράδειγμα, είναι πηγή ευτυχίας, η ποίηση ξεκαθαρίζει ίσως καλύτερα από οτιδήποτε άλλο το τι είναι το ουσιώδες και τι το περιττό για την ανθρώπινη ψυχή και ο Ρίτσος έχοντας όχι απλώς γράψει ποίηση αλλά βιώσει την ποίηση, είναι ο ποιητής που καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο μπορεί να φωτίσει με το λόγο του τους δρόμους της αναζήτησής μας. Το έργο του, τεράστιο σε ποσότητα, πολυποίκιλο σε προβληματισμό, δεμένο άρρηκτα με τη ζωή του και τη ζωή του τόπου του, προσφέρεται και για μελέτη και για απόλαυση. Απολαύστε την αποψινή βραδιά και μελετήστε όσο μπορείτε στο μέλλον.

Έρη Ρίτσου


« επιστροφή στη κατηγορία Πολιτισμός

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 21 Μάι 2018

Αρθρογραφία