Μέτρα Χατζηγάκη για τους αγρότες της Κρήτης

Εκτύπωση
Μέτρα Χατζηγάκη για τους αγρότες της Κρήτης


Μαραθώνιος υπήρξε ο διάλογος του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σωτήρη Χατζηγάκη με τους αγρότες της Κρήτης που ολοκληρώθηκε την Κυριακή λίγο μετά τις 22:00 το βράδυ στα γραφεία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου.
Ο κ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε σειρά μέτρων για τους παραγωγούς του νησιού. Μη ικανοποιημένοι δηλώνουν οι αγρότες.

Στον διάλογο πήραν μέρος εκπρόσωποι όλων των αγροτών αλλά και κτηνοτροφικών φορέων της Κρήτης παρουσία εκτός του υπουργού, των υφυπουργών κ. Κιλτίδη και Παπαδόπουλου του Γ. Γ κ . Σκιαδά του Προέδρου του ΕΛΓΑ κ. Κατσαρού του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Βεργίνη του ΓΓ της Περιφέρειας κ. Σ. Τσόκα των βουλευτών και νομαρχών του νησιού.

Ο κ. Χατζηγάκης χαρακτήρισε τα μέτρα ικανοποιητικά και ανέφερε πως είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο και πως οι πόρτες του υπουργείου είναι ανοιχτές.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε πως πρόθεση της κυβέρνησης είναι να δοθεί βήμα στους αγρότες, «ώστε να ακουστούν οι απόψεις τους και μέσα από μια συλλογική προσπάθεια και έναν εποικοδομητικό διάλογο να χαράξουμε την νέα στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας».

Προχώρησε επίσης στην εξαγγελία συγκεκριμένων έργων υποδομής τα οποία θα συμβάλλουν καίρια στην καλύτερη παραγωγή και στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στο νησί.

Αναφέρθηκε στα μέτρα του υπουργείου για κάθε καλλιέργεια ξεχωριστά. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν αύξηση πιστώσεων για την καταβολή αποζημιώσεων στα ελαιοκομικά προϊόντα, στρεμματικές αποζημιώσεις, έκτακτη ενίσχυση, επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων και άλλα.

Ο κ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε επίσης ότι έχει ξεκινήσει η καταβολή ειδικών ενισχύσεων και θα συνεχιστεί μέσα στο επόμενο διάστημα.Οι αγρότες της Κρήτης δια των εκπροσώπων των δήλωσαν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα και ανέφεραν ότι αναμένουν την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου με την υπογραφή του υπουργού για να τοποθετηθούν αναλυτικά η ακόμη και να προχωρήσουν σε αντιδράσεις.Ο υπουργός δεσμεύτηκε για συνέχιση του ανοιχτού διαλόγου με τους αγρότες, προχώρησε στην εξαγγελία συγκεκριμένων έργων υποδομής τα οποία θα συμβάλλουν καίρια στην καλύτερη παραγωγή και στην περαιτέρω ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στο νησί.

Αναλυτικά τα μέτρα που εξήγγειλε ανά κλάδο σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν ως εξής :

Α. ΕΛΑΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

1. Αυξάνονται κατά 50% οι προβλεπόμενες πιστώσεις για την καταβολή των αποζημιώσεων στα ελαιοκομικά προϊόντα.

2. Στους ελαιοπαραγωγούς θα δοθούν:

- Στρεμματική αποζημίωση. Το ύψος θα ανακοινωθεί από τον ΕΛ.Γ.Α., μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού των περιοχών, σε ολόκληρη τη χώρα όπου διαπιστώνεται μείωση της παραγωγής.

- Έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος εντός του Μαΐου.

- Επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αυξημένη κατά 40%, στους κατά κύριο επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς.

Β. ΑΜΠΕΛΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

1. Στους καλλιεργητές οινάμπελων θα καταβληθεί στρεμματική αποζημίωση 40 ?/στρέμμα, για την Περιφέρεια Κρήτης.

2. Παραδίδουμε μελέτη για την ολική αναδιάρθρωση του αμπελώνα της Κρήτης ή και της μερικής αντικατάστασής του με νέες καλλιέργειες, η οποία συντάχθηκε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης. Σε ειδική σύσκεψη που θα συμμετέχει και αντιπροσωπεία ενδιαφερομένων θα αποφασιστεί ποιες από τις προτάσεις της μελέτης θα υιοθετηθούν.

3. Επιχειρούμε ανασύσταση των αμπελώνων των καλλιεργητών επιτραπέζιας Σουλτανίνας, με υποβολή και έγκριση από το Υπουργείου μας, Επιχειρησιακών Προγραμμάτων που αναλαμβάνουν οι αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών τους. Αυτό θα γίνει μέσω του Κανονισμού της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς Οπωροκηπευτικών.

4. Μελετούμε το θέμα της απόσταξης κρίσης με σκοπό την ομαλή απορρόφηση των οινοστάφυλων.

Γ. ΕΣΠΕΡΙΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Είναι γνωστό ότι και για τους εσπεριδοκαλλιεργητές της Κρήτης υποβλήθηκε στην Ε.Ε. προς έγκριση το ΠΣΕΑ Α? Τριμήνου 2008, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό του Φεβρουαρίου του 2008 στο φυτικό κεφάλαιο και στην φυτική παραγωγή. Η έγκριση προβλέπεται να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Με την εκτέλεση από τον ΕΛΓΑ αυτού του προγράμματος, οι καλλιεργητές θα λάβουν ενισχύσεις για την ανασύσταση του φυτικού τους κεφαλαίου και για την απώλεια της παραγωγής για την περίοδο 2008 - 2011. Η ενίσχυση της παραγωγής της πρώτης χρονιάς 2008-2009, υπολογίζεται ότι θα υπερβεί τα 80? κατά στρέμμα.

Δ. ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ

1. Με νομοθετική ρύθμιση μειώσαμε την εισφορά που καταβάλλουν στον ΕΛ.Γ.Α. οι αγρότες θερμοκηπιακών εκμεταλλεύσεων από το 3% στο 0,5%. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα. Πρώτον εκτιμάται ότι ένα ποσό 6 εκατομμυρίων ευρώ παραμένει ως εισόδημα στους παραγωγούς της Κρήτης. Και δεύτερον ότι παραγωγοί που δεν ασφάλιζαν τώρα με το ποσοστό μέχρι 0.5% θα ασφαλίζουν την παραγωγή τους.

2. Τα θερμοκήπια θα συμπεριληφθούν, για πρώτη χρονιά φέτος, στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

Ε. ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ

1. Βρίσκονται στο στάδιο των τελικών υπογραφών Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), που αφορούν :

- Καταγωγή - προέλευση του κρέατος, και την αναγραφή των στοιχείων αυτών στις ετικέτες ζυγιστικών μηχανών κατά τη λιανική πώληση κρέατος καθώς και μέτρα ελέγχου των επιχειρήσεων πώλησης κρέατος. Έτσι θα αντιμετωπιστεί το θέμα των ελληνοποιήσεων κρέατος.

- Τροποποίηση των διατάξεων για το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών & Αντικειμένων. Δηλαδή ρυθμίζονται τα ποσοστά νωπού και συμπυκνωμένου γάλακτος στην παραγωγή γιαουρτιού με την οποία θα αντιμετωπιστεί το θέμα της προστασίας και διάθεσης του φρέσκου ελληνικού γάλακτος.

- Τήρηση μηνιαίων ισοζυγίων αγορών και πωλήσεων βοείου, χοίρειου και αιγο-πρόβειου κρέατος. Με τον τρόπο αυτό γίνεται έλεγχος της παραγωγής, μεταποίησης, τυποποίησης, διακίνησης και εμπορίας των κρεάτων ενώ αντιμετωπίζονται θέματα ελέγχου της αγοράς, των τιμών καθώς και των ποιοτικών χαρακτηριστικών των προϊόντων αυτών.

- Χρήση της προαιρετικής ένδειξης «Ελληνική εκτροφή άνω των 5 μηνών» στο βόειο-μοσχαρίσιο κρέας επιπλέον των υποχρεωτικών ενδείξεων, μέσω της οποίας θα αναδειχθούν τα ελληνικά προϊόντα έναντι των εισαγόμενων .

2. Έχει τεθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, σαφές χρονοδιάγραμμα προκαταβολών και πληρωμών των οικονομικών ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, κατά τους μήνες Ιούνιο και Οκτώβριο, έτσι ώστε να υπάρχει οικονομική ρευστότητα για την αγορά ζωοτροφών καθώς και δυνατότητα κάλυψης των λοιπών δαπανών των κτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων.

3. Βρίσκονται σε επεξεργασία νομοθετικές παρεμβάσεις που αφορούν:

- Τη δυνατότητα υπό προϋποθέσεις, παραχώρησης εποικιστικών λειβαδικών εκτάσεων σε κτηνοτρόφους.

- Τη δυνατότητα ένταξης των αγροτικών επιχειρήσεων στο ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) ή την σύσταση Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Τ.Ε.Α.Ε.)

- Τη διασφάλιση της πληρωμής των αγροτικών προϊόντων, στους αγρότες και στις οργανώσεις τους, από τους εμπόρους, με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών, αλλά και την πληρωμή των ντόπιων αγροτικών προϊόντων σε σύντομο χρονικό διάστημα.

- Τη διάθεση αγροτικών προϊόντων σε δημόσιους φορείς και Οργανισμούς όπως για παράδειγμα σε Νοσοκομεία, Σχολεία, Ένοπλες Δυνάμεις, κ.λπ., μέσω Προγραμματικών Συμβάσεων.

ΣΤ. ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Τέλος, όσον αφορά τις πληρωμές, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, των προβλεπόμενων κοινοτικών επιδοτήσεων, στους δικαιούχους αγρότες.

Στο πλαίσιο της Ενιαίας Ενίσχυσης, των ειδικών ενισχύσεων συγκεκριμένων καλλιεργειών και των ενισχύσεων ποιοτικών παρακρατημάτων, όπως έχει ανακοινωθεί και σε σχετικά δελτία τύπου, αυτές θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 10 Απριλίου 2009 (πριν το Πάσχα).

Συγκεκριμένα:

Ι) Έχει ξεκινήσει η καταβολή των 365 εκ. ευρώ ενιαίας ενίσχυσης και ειδικού χαρακτήρα σε 200.000 και πλέον δικαιούχους και ολοκληρώνεται στις 9 Απριλίου.

1. Ειδικότερα, στις 17 Μαρτίου 2009 πραγματοποιήθηκε συμπληρωματική πληρωμή ενιαίας ενίσχυσης, ύψους 90 περίπου εκατομμυρίων ευρώ, για αριθμό 30.000 δικαιούχων αγροτών, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν κατά τις πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν το Δεκέμβριο 2008, λόγω λαθών και ελλείψεων στις αιτήσεις τους.

2. Μέχρι τις 10 Απριλίου 2009 (πριν το Πάσχα) θα πραγματοποιηθούν πληρωμές, στους δικαιούχους αγρότες, για τα ειδικά καθεστώτα. Εδώ περιλαμβάνονται και οι ελαιοκαλλιέργειες και άλλες καλλιέργειες που αφορούν την Κρήτη.

ΙΙ) Στο διάστημα 8-10 Απριλίου θα πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι της Εξισωτικής Αποζημίωσης που δεν είχαν πληρωθεί το Νοέμβριο του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία βάσης και κατά πρώτη προτεραιότητα είναι η Κρήτη. Το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται σε 30 εκ. ευρώ περίπου. Υπενθυμίζουμε ότι η πλειοψηφία των δικαιούχων όλης της χώρας έχει ήδη πληρωθεί το Νοέμβριο του 2008 (συνολικό ποσό 139 εκ. ευρώ).

ΙΙΙ) Μέχρι τις 15 Ιουνίου θα έχουν καταβληθεί οι πρόσθετες ενισχύσεις και πληρωμές, ύψους 100,5 εκ. ευρώ. Αφορούν ελαιοκαλλιέργεια, πρόβειο και αίγειο γάλα, σφάγια ταύρων και μοσχίδων αναπαραγωγής, οπωροκηπευτικά (πλήν ντομάτας), κ.α.

IV) Επίσης, μέχρι τις 15 Ιουνίου αναμένεται να καταβληθούν ακόμη 100 περίπου εκ. ευρώ, ως υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης (από επανεξετάσεις). Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν Κρήτη και Εύβοια.

V) Μόλις πριν λίγες μέρες, στις 19 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε η πληρωμή των 15 εκατ. Ευρώ του Ευρωπαϊκού προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων, για την ενίσχυση των δικαιούχων αγροτών και κτηνοτρόφων, ύψους 15 εκ. ευρώ.

Οι ενισχύσεις αυτές συμβάλλουν στην προώθηση του μοντέλου γεωργίας που προωθεί συστηματικά η Κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για ένα μοντέλο που αποβλέπει στην ποιότητα των προϊόντων, στην ασφάλεια των καταναλωτών και στην προστασία του περιβάλλοντος. Ένα σεβαστό ποσό αναφέρεται στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Νομό Λασιθίου, σύμφωνα με το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τέλος το Υπουργείο έχει στις προθέσεις του να κάνει παρέμβαση στην Αγροτική Τράπεζα και να ζητήσει σχετικές ρυθμίσεις στις καταβολές των χρεών των αγροτών.

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ηράκλειο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία