O Δήμαρχος Ρεθύμνου στη 1η ζωντανή εκπομπή του AGORATV μίλησε για το νέο υπόγειο γκαράζ

Εκτύπωση

O Δήμαρχος Ρεθύμνου στη 1η "ζωντανή" εκπομπή του AGORATV μίλησε για το νέο υπόγειο γκαράζ στους Τέσσερις Μάρτυρες


    

Προσκεκλημένος του AgoraTV ήταν το Σάββατο στις 21 Μαρτίου ο Δήμαρχος του Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης στο πλαίσιο της αποκλειστικής συνέντευξης που παραχώρησε στον Διευθυντή Ειδήσεων του καναλιού & εκδότης της "ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ" κ. Βασίλη Κασιμάτη.

της Ελπίδας
Δημακοπούλου

Η εκπομπή προβλήθηκε "ζωντανά" στις Κρητικές τηλεοράσεις από το κανάλι του AGORATV (συχνότητα C 37 ή 599 MHz)  και ακολούθως παρουσιάστηκε μαγνητοσκοπημένη και το ίδιο βράδυ στις 22.00
Τη Κυριακή 22 Μαρτίου έγινε νέα μαγνητοσκοπημένη αναμετάδοση της εκπομπής, το πρωί στις 10.55 και στη βραδυνή "ζώνη των 9".
Επίσης η εκπομπή φιλοξενείτε και στο ιντερνετικό AGORATV στη κατηγορία "ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ" στο
www.agorapress.gr/tv


Οι ερωτήσεις που κλήθηκε να απαντήσει ο κ. Μαρινάκης αφορούσαν το πολυσυζητημένο θέμα των τελευταίων ημερών, αυτό της δημιουργίας του υπόγειου πάρκινγκ στην περιοχή των Τεσσάρων Μαρτύρων και της υπέργειας εκμετάλλευσής του.

Ο Δήμαρχος απάντησε αρνητικά στην ερώτηση του κ. Κασιμάτη για το αν ο Δήμος θα μπορούσε να αντέξει το βάρος της ιδίας χρηματοδότησης του έργου έτσι ώστε να μπορεί στη συνέχεια να εκμεταλλευτεί και τα έσοδα της ιδίας χρήσης. Οι λόγοι πάνω στους οποίους στήριξε την αρνητική του αυτή απάντηση είναι σαφείς. Μίλησε για μεγάλο χρηματικό ποσό το οποίο θα πρέπει να είναι δεσμευμένο εξ αρχής στη διάθεση του έργου, για 500.000 περίπου ευρώ που θα πρέπει να δοθούν στις μελέτες, και για 1,5 με 2 εκ. ευρώ που θα πρέπει να είναι διαθέσιμα στο ξεκίνημα των εργασιών. Τόνισε επίσης για μια ακόμη φορά ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου δεν είναι ικανή, αυτή τη στιγμή, να αντέξει το 70 με 80% της χρηματοδότησης μέχρι να μπορέσει να συνάψει κάποιο δάνειο ή να λάβει κάποια επιχορήγηση.

«....ψάξαμε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, πουθενά δεν υπάρχει πάρκινγκ με αυτοχρηματοδότηση», απάντησε ο Δήμαρχος στην ερώτηση του κ. Κασιμάτη για το τι συμβαίνει σε άλλες πόλεις. Και συνέχισε κάνοντας σαφές το γεγονός ότι όσο εύρωστη οικονομικά κι αν είναι μια πόλη, όπως η Λάρισα, ή η Κέρκυρα και η Θεσσαλονίκη, καμία δεν έφτιαξε πάρκινγκ χρησιμοποιώντας ιδίους πόρους αλλά μόνο με σύμβαση παραχώρησης.

Εκτός όμως από τους χρηματικούς λόγους ο κ. Μαρινάκης προέβαλε και το ζήτημα του χρόνου μιας και έχει περάσει ήδη αρκετός καιρός από τότε που άρχισε να συζητιέται το θέμα της δημιουργίας χώρου στάθμευσης. Πάνω σ αυτό είπε ότι στην περίπτωση της αυτοχρηματοδότησης, θα χρειαστεί ο Δήμος περίπου 35 μήνες για την ολοκλήρωση των μελετών ενώ στην περίπτωση του αναδόχου, ο ιδιώτης δεν θα είναι δεσμευμένος να ακολουθήσει την διαδικασία του δημοσίου και να μπλεχτεί σε γρανάζια που θα τον καθυστερήσουν.

«....2 χρόνια μιλάμε για το συγκεκριμένο έργο ενώ από τον περασμένο Μάιο ζητήσαμε τις παρατηρήσεις όλων των Δημοτικών Συμβούλων σχετικά με τη μελέτη και το επίσημο έγγραφο του επιχειρησιακού σχεδίου, αλλά δεν υποβλήθηκε καμία παρατήρηση, εκτός του κ. Νίκου Σταγάκη».

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Δήμαρχος όταν ερωτήθηκε γιατί δεν έγινε δεκτή η πρόταση του κ. Νίκου Νίνου για σύσταση μιας επιτροπής που θα συζητούσε την τύχη των 7 στρεμμάτων στους Τέσσερις Μάρτυρες και θα αποφάσιζε μετά από 10 με 15 μέρες. Με αυτή την απάντηση οκ. Μαρινάκης τόνισε την ανάγκη να μην χαθεί επιπλέον πολύτιμος χρόνος ο οποίος είχε δοθεί απλόχερα προηγουμένως σε όσους επιθυμούσαν πραγματικά να λάβουν υπεύθυνες έγγραφες απαντήσεις.
Επιπλέον ο κ. Μαρινάκης είπε πως δεν θέλει κανείς να πλήξει την επιχειρηματικότητα της πόλης και θα ορισθούν τόσες ασφαλιστικές δικλείδες ώστε από τη μία, να προστατευτεί η αγορά από πολυκαταστήματα και αλυσίδες ξένων συμφερόντων αλλά από την άλλη αυτές οι δικλείδες να μην δυσκολεύουν και την ολοκλήρωση του έργου.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε σε αρκετές περιπτώσεις του παρελθόντος στις οποίες κάποιοι πήγαν να ξεπουλήσουν τα συμφέροντα των Ρεθυμνιωτών και νομίζουν, όπως είπε, ότι τώρα όλα έχουν ξεχαστεί. Αυτό ίσως είναι ένα μικρό δείγμα του τι θα διαδραματιστεί την ερχόμενη Πέμπτη στο Δημαρχείο στην πρόσκληση που έκανε ο Δήμαρχος μέσω του τηλεοπτικού φακού του AgoraTV προς όλους τους δημοσιογράφους, τα Μ.Μ.Ε., τους φορείς, συλλόγους και προς όλους τους ενδιαφερόμενους πολίτες που θέλουν να συζητήσουν το θέμα του πάρκινγκ και να του απευθύνουν τις ερωτήσεις τους.     

Στη συνέχεια, αφού του ζητήθηκε, ο κ. Μαρινάκης μας έδωσε έναν γενικό χωροταξικό σχεδιασμό του έργου που πρόκειται να γίνει στο κέντρο της πόλης. Αρχικά λοιπόν αποσαφήνισε το ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν πάνω από 2.500 τ.μ. της επιφάνειας και αυτό για να μην υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας εμπορικού κέντρου.
Από αυτά δεσμεύτηκαν προς ιδία εκμετάλλευση του Δήμου, εξ αρχής τα 1.000 τ.μ. ενώ τα 1.500 τ.μ. (σε δύο ορόφους) θα παραχωρηθούν στον ανάδοχο τα οποία και θα εκμεταλλευτεί για 20 χρόνια και στη συνέχεια θα περάσουν κι αυτά στην ιδιοκτησία του Δήμου. Σε αυτά τα 1.000 τ.μ. θα δημιουργηθούν "σπασμένα" οικοδομήματα στα οποία και θα μεταφερθούν υπηρεσίες και γενικότερα λειτουργίες του Δήμου, ενώ έχει ζητηθεί ήδη η εκδήλωση ενδιαφέροντος των τραπεζικών καταστημάτων της πόλης προκειμένου να στεγάσουν σε αυτόν τον καινούργιο χώρο το υποκατάστημά τους.

Τέλος ο Δήμαρχος μας δίνει τα βήματα που πρόκειται να γίνουν από δω και πέρα ώστε να αρχίσουν να προχωρούν οι διαδικασίες. Επόμενο βήμα, όπως μας ενημέρωσε, είναι να δοθούν τα τεχνικά χαρακτηριστικά στο μελετητή ώστε να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης, αφού πρώτα γίνει η διαβούλευση της σχετικής επιτροπής. Στα τεύχη δημοπράτησης τα οποία θα πρέπει να εγκριθούν τελικά από το Δημοτικό Συμβούλιο, θα εμπεριέχονται τα οικονομικά, ποιοτικά, λειτουργικά, αρχιτεκτονικά κριτήρια της κάθε μελέτης. «....Στο διάστημα της διαβούλευσης μπορεί ο καθένας να καταθέσει τις απόψεις του, γιατί σε καμία περίπτωση δεν υπάρχει η διάθεση να κάνουμε κάτι που να μην είναι απόλυτα ωφέλιμο για την κοινωνία, την αγορά και την πόλη μας», είπε κλείνοντας ο Δήμαρχος.

 

Η συζήτηση προχώρησε και στο θέμα της Δημοτικής Αστυνομίας και το πρόβλημα που δημιουργείται καθημερινά από την έλλειψη μεταφορικών μέσων για τους αστυνομικούς.
Είναι παρατηρημένο ότι οι Δημοτικοί Αστυνομικοί εστιάζουν την προσοχή τους στη Λεωφόρο Κουντουριώτη μόνο γύρω από το Δημαρχείο και ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχουν δημοτικά αστυνομικά οχήματα για να μεταβούν σε άλλα μέρη του Δήμου.
Ο κ. Μαρινάκης μας είπε ότι έχει εντοπιστεί το πρόβλημα και λίαν συντόμως θα αντιμετωπιστεί αρχικά με την αγορά δικύκλων, κατάλληλων για αυτούς τους υπηρεσιακούς σκοπούς.

Η όμορφη αυτή τηλεοπτική συζήτηση έκλεισε με την εγκωμιαστική αναφορά του Δημάρχου στους «παλιούς» δημοτικούς συμβούλους / συνεργάτες του και το αξιόλογο έργο που έχουν καταβάλει στην τωρινή τους θητεία.


      


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία