Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τοv υπόγειο χώρο στάθμευσης των Τεσσάρων Μαρτύρων

Εκτύπωση

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον υπόγειο χώρο στάθμευσης (πάρκινγκ) των Τεσσάρων Μαρτύρων


της Ελπίδας
Δημακοπούλου

Το θέμα της δημιουργίας υπόγειου χώρου στάθμευσης στην περιοχή των Τεσσάρων Μαρτύρων απασχόλησε χθες 18 Μαρτίου το Δημοτικό Συμβούλιο καθώς παρευρίσκονταν εκεί και εκπρόσωποι της εταιρίας ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ Α.Ε.,που έχει οριστεί ως τεχνικός σύμβουλος του Δήμου μετά από δημοπρασία.

Η εταιρία αφού υπέβαλλε το επιχειρησιακό πρόγραμμα στο Υπουργείο Εσωτερικών το οποίο και εγκρίθηκε βρέθηκε χθες στο Δήμο προκειμένου να συζητηθεί η επόμενη φάση της διαδικασίας, που είναι ο τρόπος χρηματοδότησης και εκμετάλλευσης του έργου.
Ο οικονομολόγος, υπεύθυνος έργου και μέτοχος της εταιρίας κ.Θ.Καραγεωργόπουλος αναφέρθηκε στον τίτλο της αρχικής μελέτης βιωσιμότητας που αναφερόταν στη δημιουργία τεσσάρων χώρων στάθμευσης και χώρου για το Δημαρχείο.
Ο κ. Καραγεωργόπουλος συνέχισε με την παρουσίαση «σεναρίων βιωσιμότητας με την συνεργασία του ιδιωτικού τομέα» όπως χαρακτηριστικά είπε.

Από τις μελέτες προέκυψε ότι ο χώρος των Τεσσάρων Μαρτύρων είναι ο πλέον κατάλληλος για τη δημιουργία πάρκινγκ απορρίπτοντας τον χώρο του Αγνώστου Στρατιώτη, του ΚΤΕΛ και της πλατείας του Αγίου Γεωργίου.
Στη συνέχεια χαρακτηρίζοντας το έργο δημιουργίας χώρου για Δημαρχείο στο σημείο πάνω από το πάρκινγκ μη βιώσιμο, καθώς δεν αποδίδει στον ιδιωτικό τομέα, και βαραίνει τον προϋπολογισμό, χωρίς να προσφέρει έσοδα, πέρασε στα αποτελέσματα βιωσιμότητας μόνο του πάρκινγκ που τα νούμερα βγαίνουν οριακά.

Προκειμένου να ενισχυθεί η ελκυστικότητα και η βιωσιμότητα του έργου, στηριζόμενη στα παραπάνω, η εταιρία πρότεινε την αναδόμηση κάποιων χώρων που θα χρησιμοποιηθούν για γραφεία και καταστήματα, καθώς αυτό είναι που καλείτε να διαπιστώσει και το Υπουργείο που κατατέθηκε ο φάκελος.

Μεταξύ τώρα της εκδοχής για ιδία χρηματοδότηση και ιδία εκμετάλλευση από τον Δήμο και της εκδοχής για σύμβαση παραχώρησης, η εταιρία προτείνει τη δεύτερη περίπτωση καθώς όπως είπε ο κ. Καραγεωργόπουλος και ο Δήμαρχος κ. Μαρινάκης, τα οικονομικά του Δήμου δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αλλά και καμία τράπεζα πλέον, μετά την κατάργηση του 2%, δεν θα δεχτεί να του παραχωρήσει δάνειο.

Εξάλλου όπως είπε και ο Αντιδήμαρχος κ.Μ.Τσιμπισκάκης, δεν υπάρχει Δήμος της Ελλάδας που να έχει προχωρήσει στη δημιουργία ενός τέτοιου μεγάλου έργου και από πλευράς κόστους με ιδία κεφάλαια,χωρίς την επιλογή σύμβασης παραχώρησης από ιδιωτική εταιρεία.

Την παρουσίαση σχετικά με τα χρονοδιαγράμματα περαίωσης της μελέτης, τη διαδικασία εξεύρεσης αναδόχου, συνέχισε ο πολιτικός μηχανικός της εταιρίας κ. Κ. Τσούτης. Ακολούθησαν οι απόψεις των Δημοτικών Συμβούλων, παραγόντων της πόλης και πολιτών που παρευρίσκονταν στον χώρο.

Παρόλο που τέθηκε ζήτημα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μ.Λίτινα για το αν θέλουμε ή όχι τη δημιουργία του χώρου στάθμευσης, η απόφαση ήταν καθολικά θετική και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Μια διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλος από την πλευρά της μειοψηφίας κ. Νίκος Νίνος, ο οποίος πρότεινε να μην παρθεί άμεση απόφαση αλλά να δημιουργηθεί μια επιτροπή όπου μέσα από μια σειρά συσκέψεων να αποφασίσει για την τύχη του έργου σε περίπου δέκα μέρες. Η πρόταση του κ. Νίνου καταψηφίστηκε, ενώ πλειοψήφησε οριακά με 13 υπέρ και 12 κατά  η πρόταση για δημιουργία κτιρίων πάνω από το πάρκινγκ και με την ίδια ακριβώς διαφορά (13 προς 12) εγκρίθηκε και η πρόταση για να γίνει το έργο με σύμβαση παραχώρησης.

Από την αρχή την συνεδρίασης ο κ. Μαρινάκης είχε αποκλείσει την περίπτωση ΣΔΙΤ ως ασύμφορη.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αποφάσεων του συμβουλίου λοιπόν, στην περιοχή των Τεσσάρων Μαρτύρων πρόκειται να δημιουργηθεί ένα υπόγειο πάρκινγκ 550 θέσεων μέσω σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, ενώ πάνω από το πάρκινγκ θα δημιουργηθούν κτίρια που θα εκμεταλλευτεί ο Δήμος για τη στέγαση υπηρεσιών και καταστημάτων.


Ο Δήμαρχος ο κ. Μαρινάκης εξαιτίας  αντιδράσεων που δημιουργήθηκαν σχετικά, είπε ότι θα επιδιώξει να σπάσει τον υπέργειο κτιριακό όγκο σε μικρότερα κτίρια μεμονωμένα, ώστε να αποτρέψει κατ? αυτόν τον τρόπο την εγκατάσταση στο Ρέθυμνο, μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων που θα βλάψουν την τοπική αγορά.

Όπως προανήγγειλε και το κλίμα έντασης που επικράτησε στο συμβούλιο, πολλά θα είναι εκείνα να ζητήματα που θα πρέπει να ληφθούν υπ? όψιν προκειμένου να γίνει αυτό το έργο στο κέντρο της πόλης και να μείνει η μεγαλύτερη μερίδα των Ρεθυμνιωτών ικανοποιημένη.

Αξίζει να σχολιάσουμε ότι εάν δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο στο σημείο, δύο τεινά δύναται να συμβούν και ανάλογα πρέπει να κινηθεί ο Δήμος ώστε να αποφευχθούν.

1)Δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δούμε μοντέρνα κτιριακά εξαμβλώματα, απεναντίας θα πρέπει να γίνει προσεκτικότατη μελέτη λαμβάνοντας υπόψιν το εικαστικό μοντέλο που το Ρέθυμνο θέλει να δώσει στο κεντρικότερο σημείο της πόλης, αυτό της πλατείας των Τεσσάρων Μαρτύρων.

2)Τα τετραγωνικά που θα εμπεριέχονται σε έκαστο κατάστημα που θα δοθεί προς ενοικίαση δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 300m2,  με στόχο να αποτραπεί το ενδιαφέρον μεγάλων επιχειρήσεων, ίσως και των πολυεθνικών εμπορικών αλυσίδων, να έρθουν και να δημιουργήσουν υποκαταστήματα που ως μόνο αποτέλεσμα θα έχουν το κλείσιμο πολλών μικρότερων, τοπικής εμβέλειας εμπορικών επιχειρήσεων.

Δεν αντέχει η τοπική εμπορική κοινωνία τον ανταγωνισμό με "τους μεγάλους" του Ελλαδικού & Διεθνούς χώρου, και αυτό οφείλει ο Δήμος να το λάβει πολύ σοβαρά υπόψιν, αποτρέποντας την όποια τέτοια αντιλαϊκή σκέψη που τυχόν δύναται να καρποφορήσει. 

Σε κάθε περίπτωση εμείς θα παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε για την πορεία των έργων.
Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης μίλησε στο φακό του AGORATV για το ίδιο θέμα. Τις δηλώσεις αυτές μπορείτε να τις παρακολουθήσετε από αύριο τόσο στην ηλεκτρονική μας τηλεοπτική πλατφόρμα www.agorapress.gr/tv, όσο και στο νέο μας τηλεοπτικό κανάλι (C-37) στους 599 MHz (μεγάκυκλους).

Οι ζώνες που κυρίαρχα παρουσιάζουμε τα αμιγώς Ρεθυμνιώτικα νέα στις τηλεοράσεις σας είναι :

10.00-12.00

16.00-18.00

20.30-22.30

        


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Πέμπτη, 26 Απρ 2018

Αρθρογραφία