Επίσκεψη Ερυθρού Σταυρού στο Φράγμα Ποταμών.

Εκτύπωση

Επίσκεψη κλιμακίου του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στο Φράγμα Ποταμών

Επίσκεψη πραγματοποίησε, την Τετάρτη 18-3-2009, κλιμάκιο του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.) στο Φράγμα Ποταμών.
Στο κλιμάκιο με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Διευθυντή της Διεύθυνσης Σαμαρειτών Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών κ. Γερασιμάτο Αναστάσιο και τους κυρίους Καλφούντζο Κωνσταντίνο, Διασώστη-Εκπαιδευτή και Αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυγοσωστών Ρεθύμνου, κ. Τζίκα Ιωάννη, Διασώστη-Εκπαιδευτή και Αρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυγοσωστών Ηρακλείου και κ. Ραπτάκη Μανόλη Ιατρό, Διασώστη και Υπαρχηγό του Σώματος Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυγοσωστών Ρεθύμνου, παρουσιάστηκε από τον Προϊστάμενο του Παραρτήματος Ρεθύμνου του Ο.Α.ΔΥ.Κ. κ. Μαμαγκάκη Ευάγγελο, όλη η πορεία κατασκευής, λειτουργίας και παρακολούθησης του έργου του φράγματος, καθώς και των παράλληλων έργων που κατασκευάστηκαν, όπως η σήραγγα Πρασσών, ο κεντρικός αγωγός, η σήραγγα αποστράγγισης, ο υπερχειλιστής κλπ.

Έγινε ειδικότερη αναφορά στην τοποθέτηση και λειτουργία των οργάνων παρακολούθησης του φράγματος, στα συστήματα ασφαλείας που τηρούνται, καθώς και στον συντονισμό και την απόλυτη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων, που πρέπει να υπάρξει στο πρόγραμμα Πολιτικής Προστασίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου.

Η εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς λειτουργίας του φράγματος των Ποταμών αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα για τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. Για το σκοπό αυτό, έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει ο Ο.Α.ΔΥ.Κ., το σύστημα ασφάλειας και παρακολούθησης που προτάθηκε από τον Τεχνικό Σύμβουλο του έργου την ΔΕΗ/ΔΑΥΕ, που είναι και η Υπηρεσία με την μεγαλύτερη τεχνογνωσία σε μελέτη-κατασκευή και λειτουργία της πλειονότητας των φραγμάτων στην Ελλάδα.

Το Φράγμα Ποταμών είναι ήδη καταγεγραμμένο στην κατηγορία των «μεγάλων φραγμάτων» από την Διεθνή Επιτροπή Μεγάλων Φραγμάτων (ICOLD - International Committee of Large Dams) και αυτό έχει ως άμεση συνέπεια να έχουν τεθεί ιδιαιτέρως αυστηροί κανόνες ασφαλείας στην λειτουργία του.

Οι οδηγίες ασφαλείας της ICOLD, προϋποθέτουν απόλυτη συνεργασία του προσωπικού που ασχολείται με την μελέτη, την κατασκευή, την λειτουργία και την συντήρηση ενός φράγματος. Προϋποθέτει ανάδρομη πληροφόρηση και διαρκή ενημέρωση επί των τεχνολογικών εξελίξεων με συνεχή εκπαίδευση του προσωπικού, που θα πρέπει να έχει και την απαραίτητη εμπειρία και την τεχνική κρίση, ώστε να αναλάβει οποιαδήποτε πρωτοβουλία απαιτείται για την ασφάλεια του έργου (διακοπή λειτουργίας, κλείσιμο των οδικών προσβάσεων, εκκένωση ταμιευτήρα κλπ.). Η σπουδαιότητα και η πολυπλοκότητα της κατασκευής φραγμάτων απαιτεί τη θεσμοθέτηση κανόνων ασφαλείας, οι οποίοι θα άπτονται των κριτηρίων του σχεδιασμού, της μελέτης, της κατασκευής και της λειτουργίας τους.

Η επίσκεψη αυτή έγινε σε συνέχεια της από 23-2-2009 σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε στην Νομαρχία Ρεθύμνης, στα πλαίσια της παρουσίασης από τον Ο.Α.ΔΥ.Κ. της μελέτης θραύσης του φράγματος Ποταμών σε συνεργασία με το Τμήμα Π.Σ.Ε.Α. - Πολιτική Προστασία, προκειμένου να εκπονηθεί μελέτη μέτρων προστασίας από την Διεύθυνση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (Ε.Ε.Σ.), σε ενδεχόμενη έκτακτη ανάγκη στην περιοχή και η οποία θα κατατεθεί στην συνέχεια στο Τμήμα Π.Σ.Ε.Α. - Πολιτική Προστασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ρεθύμνου.

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία