Ψηφίστηκε το άρθρο για την οριοθέτηση οικισμών του Ρεθύμνου.

Εκτύπωση

Ψηφίστηκε την Τετάρτη 17.3.09 στην Ολομέλεια της Βουλής κατά πλειοψηφία το άρθρο για την οριοθέτηση οικισμών του Ρεθύμνου, που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών «Σύστημα Αϋλων Τίτλων, διατάξεις κλπ.». Το άρθρο υπερψήφισαν Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ρεθύμνου, καθηγητής Ηλίας Λαμπίρης, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει μεν την τροπολογία-άρθρο αλλά πρότεινε μια διαφορετική διατύπωση σε σχέση με την προταθείσα, λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των φορέων και της Επιτροπής Αγώνα για την Επίλυση Οικιστικών Προβλημάτων.

Η ομιλία του κ. Λαμπίρη έχει ως εξής:  

«Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Κατ αρχήν, λυπάμαι που ενώ συζητείται ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το ΥΠΕΧΩΔΕ, απουσιάζει από την αίθουσα και ο Υπουργός και οι Υφυπουργοί του αρμόδιου Υπουργείου.

Το πρόβλημα της νομιμότητας οριοθέτησης 74 οικισμών του Νομού Ρεθύμνου έχει σημαντικές επιπτώσεις για χιλιάδες συντοπίτες μου, οι οποίοι βρίσκονται υπό το καθεστώς ομηρίας τουλάχιστον τα τελευταία δύο χρόνια.

Για τη δυσμενή αυτή εξέλιξη είναι σίγουρο ότι δεν ευθύνονται οι ίδιοι, αλλά οι Υπηρεσίες του δημοσίου που δυστυχώς με τα λάθη ή τις παραλείψεις τους δημιούργησαν σοβαρά οικονομικά, οικιστικά, αναπτυξιακά αλλά και κοινωνικά προβλήματα.

Για το θέμα αυτό έχω κατ επανάληψη καταθέσει σχετικές ερωτήσεις στον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, έχω τοποθετηθεί στη Βουλή, μετείχα σε συναντήσεις με θεσμικούς εκπροσώπους του νομού Ρεθύμνου και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Kάθε φορά παίρναμε από πλευράς Υπουργείου και από μία υπόσχεση.

Αρκεί να αναφέρω ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο (Δεκέμβριος 2007 - Δεκέμβριος 2008) είδαν το φως της δημοσιότητας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του Νομού διαφορετικές δηλώσεις, όπως «μέσα σε 15 ημέρες», «μέσα σε ένα μήνα το πολύ», «πολύ σύντομα», θα λυθεί το πρόβλημα.

Πρόσφατα κατέθεσα μαζί με άλλους πέντε συναδέλφους μου τροπολογία που ρύθμιζε αυτό το τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό πρόβλημα που πραγματικά αποτελεί τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη του Ρεθύμνου.

Tην τροπολογία αυτή δεν την έκανε δεκτή ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, προφανώς επειδή προέρχονταν από την αντιπολίτευση και διότι κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών. 

Σήμερα ενάμιση μήνα μετά την κατάθεση της τροπολογίας που έδινε λύση στη νομική ρύθμιση των 61 οικισμών και άνοιγε το δρόμο για τους 13, μας φέρατε την τροπολογία και βέβαια όχι σε σχετικό Νομοσχέδιο, όπως διακηρύσσατε από τον περασμένο Ιούνιο αλλά σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών.

Όπως είχα δηλώσει στην Ολομέλεια της Βουλής στις 28-01-2009, το ΠΑΣΟΚ θα υπερψηφίσει αυτή την τροπολογία, γιατί αυτό που μας ενδιαφέρει πραγματικά είναι η επίλυση των θεμάτων.

Δυστυχώς όμως, όπως με ενημερώνουν έγκριτοι νομικοί που έχουν ασχοληθεί με το θέμα, η προτεινόμενη τροπολογία, όπως είναι διατυπωμένη, δεν λύνει το πρόβλημα όχι μόνο των 74 αλλά ούτε καν των 61 οικισμών.

Για τον λόγο αυτό προτείνω να γίνει δεκτή η εξής διατύπωση:

[Διαγράμματα που συνοδεύουν αποφάσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων ή των Νομαρχών ή των Δημοτικών ή Κοινοτικών Συμβουλίων και δεν έχουν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως σύμφωνα με τις διατάξεις της Γ4δ/15883/1988 (142 Β΄) κοινής Υπουργικής απόφασης καθώς και διαγράμματα- κύκλοι που προκύπτουν από τον σαφή προσδιορισμό, του κέντρου των οικισμών σε ακτίνα 800 μέτρων από αυτό, αποστέλλονται για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως μαζί με τα κείμενα των πιο πάνω αποφάσεων και οι αποφάσεις αυτές έχουν αναδρομική ισχύ που ανατρέχει στον χρόνο της δημοσίευσης το πρώτον στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Η κατά τα άνω αποστολή των διαγραμμάτων και αποφάσεων γίνεται σε κάθε περίπτωση με επιμέλεια και εντολή του κατά τόπο αρμόδιου Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας.]

Καταθέτω και σχετικές επιστολές του Νομάρχη Ρεθύμνου - του Νομαρχιακού Συμβουλίου - αλλά και της Επιτροπής Αγώνα για την Επίλυση Οικιστικών Προβλημάτων, που έχει δώσει πράγματι έναν μεγάλο αγώνα τα τελευταία δύο χρόνια».

Σημειωτέον ότι τη διατύπωση που πρότεινε ο βουλευτής Ρεθύμνου, υποστήριξαν στις ομιλίες τους και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου, κ.κ. Κεγκέρογλου, Στρατάκης και Σκραφνάκη.

Συγκεκριμένα:

Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου είπε: «Πράγματι, κύριε Υπουργέ, υπάρχει ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό. Πάτε με το άρθρο αυτό να λύσετε ένα πρόβλημα που αφορά 74 οικισμούς, αλλά αφήνετε ξεκρέμαστους τους 52. Εάν θέλετε πραγματικά να δώσετε λύση, θα σας παρακαλέσω να ακούσετε προσεκτικά τις προτάσεις του κ. Λαμπίρη. Θα είναι προς όφελος του Νομού, προς όφελος της ανάπτυξης στη συγκεκριμένη περιοχή».

Ο κ. Μανώλης Στρατάκης με τη σειρά του, είπε: «Νομοθετείτε εδώ το άρθρο 36 που αφορά κυρίως, όπως ανέφερε ο κ. Λαμπίρης, τον Νομό Ρεθύμνης και αντί να ρυθμίσετε όπως πρέπει το θέμα, κάνετε ρύθμιση που να συμπεριλαμβάνει από τους 74 οικισμούς που έχουν το πρόβλημα μόνο τους 22. Αυτήν την πολιτική ακολουθείτε και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα».

Τέλος, η κ. Μαρία Σκραφνάκη ανέφερε: «Όσον αφορά τη ρύθμιση που γίνεται στο άρθρο 36 και αφορά τον Νομό Ρεθύμνου, το πρόβλημα δυστυχώς με αυτήν τη ρύθμιση δεν λύνεται συνολικά. Ζητώ, λοιπόν, και εγώ ως νύφη Ρεθυμνιώτισσα και συμπαρατάσσομαι με τη φωνή του Βουλευτή κ. Λαμπίρη να δοθεί μία λύση συνολική για τον Νομό του Ρεθύμνου».


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία