Δήμαρχοι σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση

Εκτύπωση

Δήμαρχοι σε κατά μέτωπο αντιπαράθεση με τη κυβέρνηση


Επιμένει η κυβέρνηση στο άρθρο 23 για τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από το 2% στο 0,5%, όπως δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Μπούρας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομίας έχει ετοιμάσει ένα πακέτο προτάσεων σε μια προσπάθεια να δοθεί τελική λύση που θα ικανοποιεί τους δημάρχους, οι οποίοι απειλούν με κινητοποιήσεις.

Κρίσιμο ραντεβού για την αναπλήρωση των χρημάτων που χάνουν οι δήμοι μετά τη μείωση του τέλους παρεπιδημούντων από 2% σε 0,5% έχουν σήμερα το πρωί ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, και ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, Ν. Κακλαμάνης.

Στη βουλή
Μάλιστα, ο Ν. Κακλαμάνης έχει απειλήσει ότι θα παραιτηθεί από την ΚΕΔΚΕ αν η κυβέρνηση δεν βρει τρόπο να αναπληρώσει τους χαμένους πόρους. Χθες αντιπροσωπία των δημάρχων, με επικεφαλής τον δήμαρχο Αθηναίων, έφτασε στη Βουλή - την ώρα που άρχιζε η συζήτηση της επίμαχης ρύθμισης- και παρέδωσε υπόμνημα με τις θέσεις τους στους εκπροσώπους των κομμάτων αλλά και τον Δ. Σιούφα.

Στοιχεία
Εντός της ολομέλειας ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Αθ. Μπούρας, δήλωνε ότι η κυβέρνηση εμμένει στο άρθρο 23 και κατέθετε στοιχεία της ΕΣΥΕ απ? όπου προκύπτει ότι το συνολικό ποσό που εισέπραξαν οι δήμοι το 2006 ήταν στα 121 εκατ. ευρώ και όχι 300 εκατ. ευρώ και πλέον όπως είχε ισχυριστεί στην επιτροπή ο αντιπρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Κ. Τζανακούλης. ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν την απόσυρση της ρύθμισης.
«Απαιτούμε να έρθει ο Παπαθανασίου και να πει εδώ τι θα κάνει με την αναπλήρωση. Εδώ και όχι αύριο με επικοινωνιακά παιχνίδια στη συνάντηση με τον Κακλαμάνη», τόνισε ο κ. Γείτονας.

Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης ο οποίος παραβρέθηκε χθες στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας, μπροστά από τη Βουλή κρατώντας κοινή στάση με τους υπόλοιπους ομόβαθμους θεσμικούς από τους άλλους δήμους της χώρας.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε για το ίδιο θέμα ο κ. Μαρινάκης μας είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
"...Χθες ήταν μια μαύρη μέρα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση γενικότερα. Είναι πρωτοφανές να "κόβεται" νομοθετημένος από εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πόρος των δήμων χωρίς να αναπληρώνεται. Αυτός ο πόρος κάλυπτε ανταποδοτικά, το 100%  του εσόδου σε υπηρεσίες καθαριότητας, τεχνικής υποδομής & ανάπτυξης του δήμου μας.
Η ζημιά για το δήμο μας ανέρχεται περίπου σε 1,200.000 ευρώ, χρήματα τα οποία είναι σαφές ότι θα λείψουν από τη πόλη μας.
Πρέπει να αποφασίσει η τοπική κοινωνία αν θα βάλει το χέρι στη τσέπη για τη κάλυψη του ελλείμματος ή αν θα αρκεστεί σε ολιγότερες δημοτικές υπηρεσίες, όπως αυτή της καθαριότητας, κλπ.
Για τους τουριστικούς ιδιαιτέρα δήμους όπως είναι και ο δικός μας οι συνέπειες είναι δυσβάσταχτες και αν θέλετε ενόψει και της μέτριας τουριστικής σαιζόν που αναμένεται
".
 

Βασίλης Κασιμάτης
« επιστροφή στη κατηγορία Έλλαδα

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία