Οδοιπορικό στα Ζωνιανά

Εκτύπωση

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΖΩΝΙΑΝΑ

 

Της Μόνικας Ζουγανέλη.

 

Συνεχίζουμε το οδοιπορικό μας, αυτή την φορά αφήνοντας για λίγο την Επαρχία Αμαρίου, κατευθυνόμαστε πιο ανατολικά. Επαρχία Μυλοποτάμου, Δήμος Ανωγείων, Κοινότητα Ζωνιανών. Τα Ζωνιανά χτισμένα στους βόρειους πρόποδες του Ψηλορείτη,  σε υψόμετρο 640 μέτρων , 1500περίπου κάτοικοι έχουν βρει τον επίγειο παράδεισό τους. Δεν είναι τυχαίο τόσες οικογένειες στις μέρες μας να ζουν σε ένα τόσο ορεινό τόπο.

Τα Ζωνιανά ή Ζουλιανά ή Ζουτολάκκο θα μπορούσαν να ονομάζονται & «Ζωντανά». Και για να μην παρεξηγηθούμε την ονομασία την αναφέρουμε για την ζωντάνια που χαρακτηρίζει το χωριό. Ένα χωριό γεμάτο ζωή. Η επίσκεψή μας πραγματοποιήθηκε με αφορμή τις πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρο στα Ζωνιανά τον μήνα Αύγουστο. Η πρόσβαση στο χωριό γίνεται από πολλές διαδρομές είτε από το Ηράκλειο είτε από το Ρέθυμνο. Εμείς επιλέξαμε την διαδρομή που περνά διαδοχικά από τα γραφικότατα χωριά Χουμέρι, Κρατσούνα, Κεραμωτά, Αβδελλά, Άγιο Μάμα, Άγιο Ιωάννη, Κάλυβο, Λιβάδια και Κράνα. Με την άφιξη μας κατευθυνθήκαμε απευθείας στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του κ. Ποταμιάνου . Εκτός από τα πολλά εκθέματα μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η συμμετοχή των νέων του τόπου σε αυτή την επίτευξη. Βγαίνοντας από το μουσείο και κατευθυνόμενοι στην πλατεία του χωριού σταθήκαμε να πιούμε ένα νερό. Μας κέντρισε το ενδιαφέρον μία φράση που ήταν σημειωμένη σε ένα μπλουζάκι. «Ζωνιανά , εκει?ά που ζουν οι Αετοί». Οι Αετοί είναι κατά πολλούς σύμβολο δύναμης και κυριαρχίας. Έτσι και οι Ζωνιανοί. Δεν απουσίασαν ποτέ από το κάλεσμα της πατρίδας, συμμετείχαν προσφέροντας και τις ζωές τους για την πατρίδα. Το 1867 και μέσα σε διάστημα 6 μηνών το χωριό κάηκε 2 φορές από τον Τουρκικό στρατό και όμως δεν παραδόθηκε ποτέ. Αλλά και στο Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου 17 από τους 20 παρευρισκόμενους Ζωνιανούς έχασαν την ζωή τους. Σε όλους τους πολέμους ήταν εκεί. Παρόντες σαν Αετοί. Δικαιολογημένα οπότε τα Ζωνιανά ήταν ο αγαπημένος τόπος του Δία όπου από εκεί παίρνουν και το όνομά τους. Λέγεται μάλιστα πως εκεί βρίσκεται και ο Τάφος του. Δεν θα παραλείψουμε το Σπήλαιο του Σφεντόνη που θεωρείται ένα από τα 5 καλύτερα της Ελλάδας και το πρώτο στην Κρήτη.

Όπως και όλα τα χωριά της Ελληνικής άλλα και  Κρητικής Επαρχίας οι θρύλοι και οι παραδόσεις παραμένουν ζωντανοί στο πέρασμα των αιώνων.

Οι Ζωνιανοί ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την κτηνοτροφία. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε από τα εκπληκτικά τυριά του τόπου αλλά και από τα πλούσια παραδοσιακά εδέσματα που βασίζονται στα τοπικά γαλακτοκομικά προϊόντα.

Άνθρωποι φιλόξενοι που με την άφιξη σου σε καλωσορίζουν και με την ευγένεια τους σε σκλαβώνουν. Ένα χωριό με όλα τα στοιχεία που φαντάζεται κανείς στα παραμύθια ,τα χωριά. Σημαντικό έργο γίνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο αλλά και από όλους τους «Ζωντανούς» Ζωνιανούς. Χαίρομαι που συνάντησα αυτά τα Ζωνιανά.

Αν βρεθεί ο δρόμος σας προς τα εκεί μην διστάσετε. Μία γνήσια Κρητική Φωλιά περιμένει να σας αγκαλιάσει.

 

Μην χάσετε στο τεύχος Νοεμβρίου επόμενος σταθμός μας το χωριό ΑΞΟΣ .


« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία