Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ για την οικονομική κρίση.

Εκτύπωση

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας για την οικονομική κρίση πραγματοποίησε χθες το ΠΑΜΕ στην πόλη μας, στα πλαίσια πανελλαδικής κινητοποίησης που διοργάνωσε σε 64 πόλεις της χώρας.
Το σύνθημα που κυριάρχησε ήταν ότι οι εργαζόμενοι πλήρωσαν τα κέρδη της καπιταλιστικής ανάπτυξης, δεν μπορούν να πληρώσουν και τα σπασμένα της καπιταλιστικής κρίσης.

Στις πλάτες των εργαζομένων το μεγάλο κεφάλαιο συσσώρευσε τόσο πολύ πλούτο που δεν μπορεί πλέον να αναπαραχθεί.
Οι συμπιεσμένοι μισθοί των εργαζομένων δεν τους επιτρέπουν να απορροφήσουν την υπερπαραγωγή αναγκαίων και μη αγαθών. Για άλλη μία φορά οι κεφαλαιοκρατικές σχέσεις παραγωγής μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων και τις καταστρέφουν.

Οι πολιτικές της ΕΕ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν το μεγάλο κεφάλαιο και προσπαθούν να ρίξουν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρών αγροτών.
Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν καμιά απολύτως θυσία. Αντίθετα πρέπει να διεκδικήσουν ΠΛΗΡΗ ικανοποίηση των αναγκών τους. Ο πλούτος που συσσωρεύτηκε είναι δικός τους. Είναι δημιούργημα του δικού τους ιδρώτα.
Στην περίοδο της κρίσης η εργοδοσία και το κεφάλαιο γίνονται πιο επιθετικοί και αδίστακτοι. Οι εργαζόμενοι, αν δεν θέλουν να πάνε "άκλαυτοι" θα πρέπει να ανασυνταχθούν και να αντεπιτεθούν διεκδικώντας ΟΛΟ τους το δίκιο. Να σταθούν σαν τάξη απέναντι στην τάξη του κεφαλαίου. Να ισχυροποιήσουν τα συνδικάτα τους και το ΠΑΜΕ σαν το ταξικό ρεύμα στο συνδικαλιστικό κίνημα.
Να απομονώσουν τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και τις δυνάμεις που τις στηρίζουν, γιατί δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να υποτάσσουν τους εργαζόμενους στα συμφέροντα του κεφαλαίου και έχουν μπει για τα καλά σε αλισβερίσι με τον ΣΕΒ, προωθώντας τις επιλογές της μεγαλοεργοδοσίας.

Στην συγκέντρωση διατυπώθηκαν συγκεκριμένα αιτήματα για όλα τα προβλήματα των εργαζομένων όπως:

  • Πλήρη-σταθερή εργασία. Απαγόρευση των απολύσεων. Κατάργηση των  ελαστικών μορφών απασχόλησης, 7ωρο -5νθήμερο -35ωρο.
  • Κατώτερο μισθό 1.400 Ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 Ευρώ. Κατώτερη σύνταξη και επίδομα ανεργίας 1.120 Ευρώ. Στήριξη όλων των ανέργων. Υπολογισμό του χρόνου ανεργίας σαν συντάξιμου χρόνου. Υπαλληλική αποζημίωση, πάγωμα όλων των δανείων για τους ανέργους.
  • Μείωση των επιτοκίων για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Κατάργηση του ανατοκισμού.
  • Διακοπή κάθε πλειστηριασμού και κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων των εργαζομένων για χρέη στεγαστικών δανείων για την κύρια κατοικία.
  • Κατάργηση της φορολογίας στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα καύσιμα. Αφορολόγητο όριο 30.000 Ευρώ για την 4μελή λαϊκή οικογένεια.
  • Δημόσια κοινωνική ασφάλιση για όλους, συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και 55 για τις γυναίκες, απόσυρση των αποθεματικών από κάθε είδους «τζόγο», κρατική στήριξη και άμεση καταβολή των οφειλών στα ταμεία.
  • Αποκλειστικά Δημόσια-Δωρεάν Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία. Κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Κρατικό πρόγραμμα οικοδόμησης ασφαλών, σύγχρονων και φθηνών λαϊκών κατοικιών. Άτοκα στεγαστικά δάνεια για νέα ζευγάρια για απόκτηση κύριας κατοικίας.
  • Νομιμοποίηση των μεταναστών, ισοτιμία δικαιωμάτων.
  • ΟΧΙ στην ποινικοποίηση των αγώνων. Να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστικών στελεχών στα Εμφιαλωμένα Ποτά και αλλού. 


Επόμενος σταθμός στους αγώνες των εργαζομένων θα είναι, όπως τονίστηκε, η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 2 του Απρίλη.


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 28 Μάι 2018

Αρθρογραφία