Οδοιπορικό στο Μέρωνα.

Εκτύπωση

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΟ ΜΕΡΩΝΑ

 

Της Μόνικας Ζουγανέλη

 

Με αφορμή τον μήνα Σεπτέμβριο, που ανοίγουν και τα σχολεία επέλεξα το παρακάτω χωριό .Θα καταλάβετε τι εννοώ. Μέρωνας. Νομός Ρεθύμνου, Επαρχία Αμαρίου, Δήμος Συβρίτου, Ο Μέρωνας βρίσκεται 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου, σε υψόμετρο 620 μέτρων με θέα προς τον Ψηλορείτη, την κοιλάδα του Αμαρίου και τις βόρειες πλαγιές του όρους Κέδρος. Το χωριό διαθέτει πολλές πηγές, χαρακτηριστικό του χωριού, που τρέχουν άφθονα τα καθαρά νερά από τα 2 σημεία, την παγκαλιανή και την μεσοχωριανή. Μια βόλτα στην πρώτη έγινε η αφορμή για να μάθω πολλά στοιχεία του τόπου αλλά και να συγκινηθώ από την ξενάγηση  του παππού  που συνάντησα εκεί τυχαία. Θυμάται τα παιδικά του χρόνια με τα σχολικά παιχνίδια. Παιχνίδια όπως τα λακκάκια, ο βεζίρης, κρυφτό, σκλαβιά κτλ, παιχνίδια που τα σημερινά παιδιά δεν γνωρίζουν ούτε μέσα από τα παραμύθια. Μου περιγράφει τις μέρες που είχε μαθητεύσει στο παλιό δημοτικό σχολείο που τώρα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίσματα του χωριού, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο. Μας περιγράφει χαρακτηριστικά πως έτρεχε εκείνος νωρίτερα στο σχολείο για να ανάψει την σόμπα και μετά να βγει στην άκρη να παίξει το σημαντήρι για να έρθουν οι μαθητές για μάθημα. Νοσταλγούσε την στιγμή που έφτιαχναν ομάδες δυο-δυο ή τρεις-τρεις οι μαθητές για να περιποιηθούν τα περιβολάκια του σχολείου. Ήταν πολύ συγκινητική η περιγραφή του. Γι?αυτό σας προλόγισα για τα σχολεία. Μακάρι και οι σημερινοί μαθητές να αισθάνονταν το ίδιο.

Συνεχίζοντας όμως την περιήγηση στο χωριό βρισκόμαστε στο κέντρο του όπου συναντάμε την βυζαντινή εκκλησιά της Παναγίας ιστορημένη με εξαιρετικής τέχνης τοιχογραφίες και εικόνες του 14ου αιώνα. Ακόμη, υπάρχουν αρκετά Βυζαντινά και νεώτερα μνημεία. Πιο συγκεκριμένα, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Ο ναός κοσμείται με φορητές εικόνες μεγάλης αξίας και στο προσκυνητάρι υπάρχει εικόνα της Παναγίας (Παλαιολόγιον), η οποία έχει σημάδια λόγχης και πυροβολισμού από Τούρκους επιδρομείς, σύμφωνα με την παράδοση. Δίκαια αποτελεί μνημείο κεντρικής σημασίας του Μέρωνα. Ασφαλώς δεν μπορούμε να παραλείψουμε και την δίκλιτη εκκλησιά του Αγίου Παντελεήμονος και Αγίου Χαραλάμπους που κοσμεί το χωριό με το εντυπωσιακό της καμπαναριό. Κάθε χρόνο στις 27 Ιουλίου στη μνήμη του Αγίου Παντελεήμονος  πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι μετά την θρησκευτική τελετή. Υπάρχουν και άλλοι σημαντικής αξίας ιεροί ναοί όπως του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Φωτεινής, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Γεωργίου κ.α. Εκτός όμως από τις εκκλησιές υπάρχουν και ευρήματα που μαρτυρούν το πλούσιο και ιστορικό ενδιαφέρον του χωριού. Ένα αρχαιολογικό μνημείο είναι ο Κουλές. Εξακριβωμένα υπάρχουν ευρήματα της Ελληνιστικής περιόδου στην δυτική πλευρά του χωριού. Στην περιοχή υπάρχουν δύο σπήλαια. Το πρώτο με την ονομασία « Σπήλαιο Αγίων Δέκα» και το μεγάλων διαστάσεων «Μυγιόσπηλιο» βορειοδυτικά του χωριού. Με σκοπό την διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς οι ντόπιοι διοργανώνουν πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων με συμμετοχή από όλο τον νομό. Μην χάσετε μεταξύ άλλων την Αναβίωση Αλωνικού σε αλώνι στην τοποθεσία Ρέντα με στάχια που έχουν φυτέψει και θερίσει με παραδοσιακούς τρόπους ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού. Ένας Σύλλογος που μαζί με την Κοινότητα και την Αδελφότητα του Μέρωνα  κάνει πολύ σημαντικό έργο στην προσπάθειάς τους να κρατήσουν ζωντανή την πλούσια παράδοση του χωριού, τα ήθη και τα έθιμα και για αυτό τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια όπως και σε κάθε αντίστοιχο σύλλογο κτλ που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η ύπαρξη της Γεωργικής εταιρίας ΑΝΕΑ , μια πολυμετοχική εταιρία με πλούσιο έργο, γέννημα του χωριού. Σήμερα η εν λόγω εταιρία εδρεύει στο διπλανό χωριό Αγία Φωτεινή.

Εκτός από το πλούσιο έδαφος, την Αμαριώτικη φιλοξενία  και την χαρακτηριστική βλάστηση της Επαρχίας στον Μέρωνα  μπορείτε να βρείτε παραδοσιακά Κρητικά προϊόντα ,θαυμάσια χειροποίητα υφαντά, πλεκτά, πίνακες από μετάξι και διάφορα Κρητικά είδη όπως τα μανδύλια, βουργιάλια, κατσούνες, φλασκιά κτλ.

Όπως σε όλα τα χωριά μας έτσι και εδώ ζωντανοί παραμένουν οι θρύλοι και οι παραδόσεις με πιο γνωστούς «του Διγενή η Σέλα» , «Χαράκους», «Κελεφοβούνια».

Αυτός είναι ο Μέρωνας. Γνήσιος Κρητικός τόπος με φυσικό πλούτο και ομορφιές που θα ήταν κρίμα να μην επισκεφτείτε αν βρεθεί στο διάβα σας.

Με αγάπη για την Κρητική Επαρχία κλείνω το οδοιπορικό μας στον όμορφο Μέρωνα. 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Οδοιπορικά

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία