Ο κ.Ηλίας Λαμπίρης μιλά για τα προβλήματα χρηματοδότησης σε μνημεία.

Εκτύπωση

Ερώτηση κατέθεσε ο Βουλευτής Ρεθύμνου του ΠΑΣΟΚ καθηγητής κ. Ηλίας Λαμπίρης, στις 16-3-2009, προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά με θέμα: «Προβλήματα χρηματοδότησης σημαντικών έργων σε Μνημεία του Νομού Ρεθύμνου».

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,
Σύμφωνα με τον αείμνηστο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων Εμμανουήλ Χατζιδάκη, τα 2/3 του συνόλου των βυζαντινών μνημείων της χώρας βρίσκονται στην Κρήτη! 

Πολλά από αυτά βρίσκονται στον Νομό Ρεθύμνου. Δύο σημαντικά από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη, για διαφορετικούς λόγους, φάση και απαιτούν την άμεση παρέμβασή σας:

Α. Ναός Αγίου Φραγκίσκου στην πόλη του Ρεθύμνου
Η εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της πόλης του Ρεθύμνου και δείγμα εξαιρετικής αρχιτεκτονικής. Παλιότερα αποτελούσε το Καθολικό της μονής Φραγκισκανών μοναχών.
Σήμερα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Νομού Ρεθύμνου που διαθέτει πλήθος σπουδαίων ευρημάτων, πρόκειται επιτέλους να στεγάσει το Βυζαντινό Μουσείο του Νομού. Ο ναός αποκαταστάθηκε από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων με χρηματοδότηση του Γ? ΚΠΣ. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο, είναι αναγκαίο να προχωρήσει η απαλλοτρίωση του Ιερού Βήματος του ναού, που έχει εξαγγελθεί από τους δύο προκατόχους σας στο Υπουργείο Πολιτισμού αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί.

Β. Μονή Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πρέβελη
Το συγκρότημα του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πρέβελη είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο ως αρχιτεκτόνημα αλλά και λόγω του ρόλου που διαδραμάτισε η Μονή σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές του έθνους. Ταυτόχρονα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς πόλους έλξης του Νομού Ρεθύμνου, κυρίως τους θερινούς μήνες.

Τα προηγούμενα χρόνια εκτελέστηκαν από την αρχαιολογική υπηρεσία με πιστώσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ και πόρους της μονής, έργα αποκατάστασης της ανατολικής και δυτικής πτέρυγας. Από το 1997 όμως σταμάτησαν οι αναστηλώσεις, λόγω έλλειψης πιστώσεων και τα κτηριακά προβλήματα στους χώρους που δεν συντηρήθηκαν, επιδεινώθηκαν. Ιδιαίτερα στη βορειοδυτική πτέρυγα, για την οποία έχει εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης από την 28η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, έχουν προκληθεί εκτεταμένες καταρρεύσεις τοιχοποιιών και δωμάτων. Είναι επομένως αναγκαίο να συνεχιστεί η χρηματοδότηση προκειμένου να αποκατασταθεί και η ΒΔ πτέρυγα της μονής.

Κατόπιν των παραπάνω,

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Α. Προτίθεται να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση του Ιερού Βήματος του ναού του Αγίου Φραγκίσκου, με τι ποσό και με ποιο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, προκειμένου να αποκατασταθεί ο αναγκαίος περιβάλλων χώρος του Βυζαντινού Μουσείου Ρεθύμνου;

Β. Προτίθεται να επιχορηγήσει τις απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης της ΒΔ πτέρυγας της Μονής Αγίου Ιωάννη Θεολόγου Πρέβελη, με ποια ποσά και με ποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα;

Αθήνα, 16.3.09


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 21 Απρ 2018

Αρθρογραφία