Ρεφλεξολογία...εναλλακτική ιατρική.

Εκτύπωση

R E F L E X O L O G Y

Στο πέλμα υπάρχουν 7.200 νευρικές απολήξεις, οι εξειδικευμένες πιέσεις της ρεφλεξολογίας προκαλούν ένα "αντανακλαστικό" ερέθισμα σε καθένα σημείο και όργανο του σώματος ξεχωριστά, με αποτέλεσμα την διέγερση του νευρικού και του αμυντικού συστήματος του οργανισμού.

*του Σωτήρη Ηλ. Θεοδοσόπουλου

Η Ρεφλεξολογία είναι η ειδικότητα που ασχολείται με τα αντανακλαστικά σημεία στα πέλματα, στα χέρια και σε σημεία που σχετίζονται με τις αντανακλαστικές ζώνες του σώματος. Με ειδικούς χειρισμούς, πιέσεις και τεχνικές ο ρεφλεξολόγος έχει ως σκοπό την ενεργοποίηση των λειτουργιών του σώματος, την εξισορρόπηση και τη χαλάρωση.

Ως θεραπεία, κατατάσσεται στον τομέα της «εναλλακτικής ιατρικής». Θεωρείται μια ολιστική θεραπευτική τέχνη, που αντιμετωπίζει το άτομο ως ολότητα, προκειμένου να επιφέρει μια κατάσταση ισορροπίας και αρμονίας στο σώμα, στο νου και στο πνεύμα.

Επειδή ο στόχος του άρθρου δεν είναι η προώθηση και η διαφήμιση της ρελεξολογίας αλλά η αναφορά και η γνωριμία με αυτή, θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε εδώ και τις θέσεις των ρεφλεξολόγων αλλά και τις θέσεις των επικριτών της μεθόδου.
Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές σχολές οι οποίες παρέχουν σπουδές ρεφλεξολογίας. Πρέπει να τονιστεί ότι, ο επίσημος φορέας για την ρεφλεξολογία στην Ελλάδα, δηλαδή το Σωματείο Ελλήνων Ρεφλεξολόγων(
www.reflexology.gr), αναγνωρίζει και δέχεται ως μέλη του, τους αποφοίτους συγκεκριμένων μόνον σχολών, οι οποίες παρέχουν τέτοια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση, ώστε να πληρούν τα ελληνικά και διεθνή επαγγελματικά κριτήρια.

Η γνώμη των ειδικών
Στα πέλματα υπάρχουν οι περισσότερες απολήξεις των νεύρων που ξεκινώντας από τον εγκέφαλο διανύουν όλο το σώμα. Όλα τα όργανα, οι αδένες και αλλά μέρη του σώματος βρίσκονται τοποθετημένα με την ίδια διάταξη στα ποδιά, σαν αντανακλάσεις/αντανακλαστικά των μερών του σώματος.

Στην ρεφλεξολογια, όταν ερεθίζονται τα αντανακλαστικά των ποδιών, προκαλείται μια ακούσια αντίδραση των οργάνων που συνδέονται με αυτά τα αντανακλαστικά. Η σωστή διέγερση αυτών των αντανακλαστικών μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την κατάσταση της υγειάς μας.

Στόχος της ρεφλεξολογίας είναι η επίτευξη της ισορροπίας του σώματος, πράγμα που κατορθώνεται κυρίως μέσω της χαλάρωσης.

Το επαγγελματικό μασάζ της ρεφλεξολογιας χρησιμοποιείται για να προσδιοριστεί ποια μέρη του σώματος δεν λειτουργούν αποτελεσματικά. Με την κατάλληλη θεραπεία το σώμα ανακτά την ισορροπία και την καλή λειτουργία του.

Τι μπορεί να κάνει η ρεφλεξολογία
Η ρεφλεξολογία δεν αποτελεί μαγική πανάκεια ή μορφή άμεσης θεραπείας. Ο ρόλος της είναι να διευκολύνει την ίαση, να βοηθήσει το σώμα να ενεργοποιήσει τη δική του θεραπευτική ενεργεία.

Το ανθρώπινο σώμα είναι μια περιπλοκή «μηχανή» της οποίας όλα τα μέρη λειτουργούν ταυτόχρονα και η λειτουργία τους είναι αλληλένδετη. Εάν κάποιο μέρος δεν λειτουργεί σωστά, τότε επηρεάζεται η γενικότερη απόδοση του σώματος αλλά και του νου, μιας και όλα είναι αλληλοεξαρτώμενα.

Η ρεφλεξολογία βελτιώνει την νευρική λειτουργία (νευρικό σύστημα): η χαλάρωση μειώνει την πίεση στα νεύρα και στα αγγεία, βελτιώνοντας την ροή του αίματος και την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών σε όλα τα μέρη του σώματος.

Η γνώμη των επικριτών
Οι επικριτές τής ρεφλεξολογίας ισχυρίζονται ότι πάσχει από έλλειψη επιστημονικού υπόβαθρου. Θεωρούν ότι η δράση της ρεφλεξολογίας δεν μπορεί επιστημονικά να τεκμηριωθεί και ότι τα οφέλη από την εφαρμογή της πιστοποιούνται μόνον από τις προσωπικές μαρτυρίες όσων έχουν δεχθεί ρεφλεξολογία. Επίσης, καταλογίζουν στους ρεφλεξολόγους πως ισχυρίζονται ότι γιατρεύουν ενώ στην πραγματικότητα επαναφέρουν μυστικιστικά την φυσική ισορροπία στον οργανισμό.

Οι ίδιοι οι ρεφλεξολόγοι αντιτείνουν πως σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας του Σωματείου Ελλήνων Ρεφλεξολόγων, ο ρεφλεξολόγος δεν κάνει ποτέ διάγνωση και η ρεφλεξολογία δεν αντικαθιστά την ιατρική φροντίδα. Επίσης, η εξισορρόπηση του οργανισμού δεν επαναφέρεται «μυστικιστικά», αλλά σύμφωνα με την ρεφλεξολογία, επέρχεται μέσω της ισχυροποίησης του αμυντικού συστήματος του ανθρώπου.

Ρεφλεξολογία και Βελονισμός
Η πρακτική της ρεφλεξολογίας και του βελονισμού βασίζεται στην αντίληψη των ενεργειακών καναλιών καθώς και οι δυο μέθοδοι υποστηρίζουν πως η ζωτική ενέργεια διατρέχει το σώμα από το κεφάλι έως τα άκρα «μέσω» νοητών γραμμών/καναλιών. Στο βελονισμό οι γραμμές αυτές οι γνωστές ως μεσημβρινοί, στην ρεφλεξολογία ως ζώνες.

Οι ασθένειες προκαλούνται από «αποφράξεις» κατα μήκος των καναλιών ενέργειας και η θεραπευτική αγωγή επικεντρώνεται στην απομάκρυνση αυτών των εμποδίων με τον ερεθισμό διαφόρων σημείων κατα μήκος των καναλιών. Στον βελονισμό χρησιμοποιούνται βελόνες σε σημεία διάσπαρτα σε όλο το σώμα. Η ρεφλεξολογία εστιάζεται σε περιοχές και τμήματα μεσημβρινών (ενεργειακών καναλιών/γραμμών) που βρίσκονται στα πέλματα και στην ραχιαία επιφάνεια των ποδιών.

* Ο Κος Σωτήρης Ηλ. Θεοδοσόπουλος είναι
ΦΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ - ΚΙΝΗΣΙΟΘΕΡΑΠΕΥΤΗΣ B.ch. - cert MDT
ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΣ ΤΗΣ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗΣ ΜΕΘΟΔΟΥ McKenzie
Δ/ΝΣΗ : Χατζημιχάλη Γιάνναρη 25 Ρέθυμνο- ΤΗΛ. 28310-20777

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Υγεία

Σημειρινή ημερομηνία Σάββατο, 17 Μάρ 2018

Αρθρογραφία