Σχόλιο Όλγας για την κοινωνική προσφορά της γυναίκας.

Εκτύπωση

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη ήταν ομιλήτρια στην ειδική συνεδρίαση της ολομέλειας της Βουλής για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Στην ομιλία της η κ. Κεφαλογιάννη εστίασε στην κοινωνική προσφορά της γυναίκας και ανέφερε τα εξής :

«Εκατό χρόνια περίπου από την πρώτη μαζική κινητοποίηση εργατριών, στη Νέα Υόρκη, για βελτίωση των συνθηκών εργασίας (η οποία και αποτέλεσε την αφορμή για τον επετειακό εορτασμό της 8ης Μαρτίου) η μέρα μνήμης στους αγώνες των γυναικών για την Ισότητα παραμένει επίκαιρη.

Αποτελεί κάθε χρόνο μια καλή ευκαιρία διαλόγου και εντατικότερης κινητοποίησης για την εξάλειψη των διακρίσεων, όπου αυτές παρεμποδίζουν ακόμα την ισότιμη θέση των γυναικών, στην εργασία, την παιδεία, την κοινωνική ζωή, την πολιτική.

Σήμερα, ανισότητες εις βάρος των γυναικών εξακολουθούν να υφίστανται, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τη γενική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. 

Στο ίδιο πλαίσιο διαμορφώνονται τα πράγματα και στη Χώρα μας.

Οι αγώνες της Ελληνίδας για την Ισότητα σε μεγάλο βαθμό έχουν αποφέρει καρπούς, όμως πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά για να προσεγγιστεί απόλυτα ο στόχος της Ισότητας.

Μέχρι και σήμερα, πολλές γυναίκες, δυσκολεύονται ακόμα εδραιώσουν την παρουσία τους στα μέχρι πρότινος παραδοσιακά ανδρικά επαγγέλματα. Πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής -και όχι μόνο- βίας, εμπορίας και εκμετάλλευσης. Συναντούν εμπόδια στην πολιτική συμμετοχή, δεν έχουν πρόσβαση σε θέσεις υψηλής ευθύνης στον επαγγελματικό τους χώρο.

Αυτές τις ανισότητες επιχειρεί η κυβέρνηση να αντιμετωπίζει. Με τη διαμόρφωση των «Εθνικών Προτεραιοτήτων Πολιτικής και Αξόνων Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2004-2008», την εντατικοποίηση της προσπάθειας καταστολής του trafficking, τη ριζικότερη αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, τη δημιουργία νέων υποδομών φροντίδας και φιλοξενίας παιδιών για την αύξηση της απασχόλησης γυναικών με παιδιά, την εφαρμογή προγραμμάτων για τη συνολική αύξηση της γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας, με το προσωρινό μέτρο της ποσόστωσης, για τη δίκαιη εκπροσώπηση των γυναικών στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Σε αυτό το πλαίσιο ενεργοποίησης, συζητήσεις σαν τη σημερινή είναι επιβεβλημένες για τη σύνθεση απόψεων και τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων.

Σήμερα, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας για την ημέρα της γυναίκας, εστιάζουμε στην κοινωνική προσφορά της γυναίκας.

Μια πολύτιμη και δυναμική προσφορά, που εξελίσσεται, μαζί με τις κοινωνικές συνθήκες.

Η πολλαπλότητα του ρόλου των γυναικών, μεγιστοποίησε σταδιακά την προσφορά τους στους περισσότερους τομείς.

Έτσι, η σύγχρονη Ελληνίδα δεν προσφέρει μόνο στην οικογένειά της, όπως συνέβαινε μερικές δεκαετίες πίσω.

Προσφέρει με τη επαγγελματική δραστηριότητά της στην οικονομία.

Προσφέρει με τη μαχητικότητά της στις κοινωνικές διεκδικήσεις.

Προσφέρει με την επιμονή και τη θέλησή της στην πολιτική ζωή, που μέχρι και σήμερα εξακολουθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να ανδροκρατείται -όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και προσθέτω, ότι όσο περισσότερο αντίξοες είναι οι περιρρέουσες συνθήκες, τόσο περισσότερο πολύτιμη είναι αυτή η προσφορά.

Τόσο περισσότερο η γυναικεία παρουσία σηματοδοτεί στην κοινωνία την αγωνιστικότητα, το θάρρος, την τολμηρή αντιπαράθεση με κάθε καταπιεστικό παράγοντα, με αναχρονιστικά στερεότυπα που προορίζουν τη γυναίκα για συγκεκριμένους, υποδεέστερους ρόλους.

Και όσο περισσότερο αγωνίζονται οι γυναίκες για το σεβασμό των δικαιωμάτων τους, τόσο περισσότερο μπορεί να αποκτήσει η Κοινωνία των Πολιτών μεγαλύτερη δυναμική.

Διότι μπορεί να μετατραπεί σε ενεργό δίαυλο που μεταφέρει τα αιτήματα τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αποκτά ιδιαίτερη σημασία η συμμετοχή της γυναίκας στο σύγχρονο εθελοντικό κίνημα.

Γιατί αποδεικνύει ότι η εθελοντική προσφορά είναι δυνατή ακόμα και όταν υπάρχουν παράλληλες δραστηριότητες αυξημένων απαιτήσεων. Αποδεικνύει ότι οι γυναίκες δεν σταματούν να διεκδικούν και να παλεύουν, είτε όταν πρόκειται για γυναικεία ζητήματα, είτε όταν πρόκειται για ζητήματα που αφορούν ευρύτερα τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, το παιδί, τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες, τους χρήστες ναρκωτικών, και άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες.

Και μάλιστα όχι μόνο δεν σταματούν να παλεύουν, αλλά η φωνή τους ολοένα δυναμώνει, όπως αποδεικνύει σήμερα ο αριθμός των γυναικείων εθελοντικών οργανώσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Πληροφόρησης για τον Εθελοντισμό, 83 οργανώσεις και δίκτυα με επίκεντρο την προστασία των γυναικείων δικαιωμάτων, το σεβασμό στη μετανάστρια, την ψυχολογική υποστήριξη των κακοποιημένων γυναικών και των θυμάτων trafficking, καθώς και πολιτιστικοί τοπικοί σύλλογοι γυναικών, συνθέτουν σήμερα ένα πλούσιο ψηφιδωτό ιδεών και δράσεων για την προώθηση της ισότητας και άλλων κοινωνικών αιτημάτων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
το θέμα της σημερινής μας συζήτησης αποτελεί μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε για τη θέση της γυναίκας στο εθελοντικό κίνημα.

Δύο πράγματα θα ήθελα να συμπληρώσω κλείνοντας:

Πρώτον: για να αναγνωρίσουμε και να αξιοποιήσουμε περαιτέρω τη συμβολή των γυναικών στην ενδυνάμωση του εθελοντικού κινήματος, θα πρέπει καταρχήν να καταρρίψουμε όλα εκείνα τα στερεότυπα που θέλουν τη γυναίκα να μην έχει δική της φωνή στη διεκδίκηση των κοινωνικών αιτημάτων.

Για να πετύχουμε το στόχο αυτό, παράλληλα με τις πολιτικές για την Ισότητα, χρειάζεται η κινητοποίηση του κάθε ένα από εμάς.

Χρειάζεται με την κοινωνική συμπεριφορά μας να κάνουμε την Ισότητα συλλογική συνείδηση.

Δεύτερον: Η γυναικεία συμμετοχή στο εθελοντικό κίνημα πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για όλους. Η κοινωνική ευαισθησία χρειάζεται να μετουσιώνεται σε έργα και πράξεις για να αποφέρει καρπούς, και οι γυναίκες του εθελοντικού κινήματος, με τη φροντίδα, την αφοσίωση και το συλλογικό τους πνεύμα είναι οι καταλληλότερες να δείξουν τον τρόπο.

Να καλλιεργήσουν μια νέα κουλτούρα έμπρακτης κοινωνικής προσφοράς.

Σας ευχαριστώ.»

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία