Θερμή υποδοχή του Μανόλη Γλέζου στο Δήμο Συβρίτου

Εκτύπωση

Θερμή υποδοχή του Μανόλη Γλέζου στο Δήμο Συβρίτου

Στο Δημαρχείο Συβρίτου έφτασε την Κυριακή 8 Μαρτίου ο αγωνιστής της αντίστασης κ. Μανόλης Γλέζος προκειμένου να παρουσιάσει το βιβλίο του δημοσιογράφου κ. Μανόλη Παντινάκη «Νικητές στο απόσπασμα..το Αμάρι στις φλόγες».
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκτός των άλλων παρεβρέθησαν ο
Βουλευτής κ. Ηλίας Λαμπίρης, ο Νομάρχης κ. Γιώργης Παπαδάκης, η Αντινομάρχης κ. Ιωάννα Κεφαλογιάννη-Μπιρλιράκη, ο πολιτευτής κ. Κωστής Σχοινάς και άλλοι παράγοντες του τόπου, ενώ στο πάνελ κάθονταν μαζί με τον Μανόλη Γλέζο και τον Μανόλη Παντινάκη, ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης και ο Δήμαρχος Κουρητών κ. Στέφανος Σημαντήρας.


της Ελπίδας
Δημακοπούλου 

Ο κ. Γλέζος κατά την παρουσίαση τόνισε ιδιαίτερα την αντικειμενικότητα με την οποία ο συγγραφέας έχει αντιμετωπίσει τα γεγονότα που εξιστορεί στο βιβλίο του ενώ αναφέρθηκε και σε δύο μαρτυρίες που εκείνος ξεχώρισε, της Ζαχαρένιας Μαυρογιαννάκη και του Μανόλη Βλεπάκη.
Στη συνέχεια έκανε λόγο για τη «λαογέννητη», όπως τη χαρακτήρισε, εθνική αντίσταση η οποία προκλήθηκε από την πηγαία εθνική συνείδηση και προχώρησε σε μια εκτενή αναφορά στη Μάχη της Κρήτης, την κατάληψή της από τους Γερμανούς, την παράδοσή της
από αριστερά Νομάρχης κ.Παπαδάκης, συγγραφέας
κ.Παντινάκης, Δήμαρχος κ.Πετρακάκης,
Βουλευτής κ.Λαμπίρης & ο Μανώλης Γλέζος
στους Άγγλους και την στάση της ελληνικής Κυβέρνησης απέναντι σε αυτά τα γεγονότα.
Τον ενθουσιασμό όλων προκάλεσε ο Μανόλης Γλέζος τη στιγμή ειδικά που με υψωμένη φωνή είπε:
«...ήρθα να σας ταρακουνήσω, δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς...θέλω να
σας τραντάξω, αν θέλετε να προοδεύσει ο τόπος μην επαναπαύεστε στις δάφνες σας
».
Το έντονο χειροκρότημα των παρεβρισκομένων προκάλεσε η απάντηση που έδωσε ο Μανόλης Γλέζος σε ερώτηση που του έκανε η υπογράφουσα δημοσιογράφος της ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ & του AGORATV, για το αν υπάρχει κάτι που φοβάται μιας και με την αγωνιστική του δράση όλα αυτά τα χρόνια, που προκάλεσε τον θαυμασμό του ελληνικού λαού αλλά και το θαυμασμό της διεθνούς κοινής γνώμης, έχει αποδείξει το αντίθετο.
Εκείνος απάντησε ότι σε ένα από τα τελευταία ποιήματα που έχει γράψει λέει πως «...δεν φοβάμαι ούτε τον πόλεμο, ούτε τον θάνατο, αυτό που με φοβίζει είναι το μίσος μεταξύ των ανθρώπων».
Ακολούθως μίλησε ο Πανεπιστημιακός καθηγητής Ιστορίας κ. Μιχάλης Τρούλης από το Μυλοπόταμο ο οποίος μεταξύ άλλων ζήτησε από τη Πολιτεία να οργανώσει συνεδρίες του Μανώλη Γλέζου σε σχολεία με σκοπό να διδαχτούν τα νέα παιδιά το ήθος και την αυταπάρνηση.
Επειτα μίλησε
η κα. Κατίνα Σηφακάκη
  η 94χρονη, γνωστή για τον αντιστασιακό της βίο κα Κατίνα Σηφακάκη από το Μέρωνα με τη βροντερή της φωνή η οποία εξιστόρησε σημαντικά σημεία της τότε εποχής.Στο τέλος της εκδήλωσης ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ. Παπαδάκης, τίμησε τον
o Νομάρχης κ. Παπαδάκης παραδίδει
τιμητική πλακέτα στον Μ.Γλέζο
αγωνιστή για την προσφορά του στην πατρίδα και στη Δημοκρατία και τον κ. Παντινάκη για το συγγραφικό του έργο.

Ο κ. Πετρακάκης και ο κ. Σημαντήρας ανακήρυξαν τον Μανόλη Γλέζο σε επίτιμο δημότη Συβρίτου και Κουρητών αντίστοιχα ενώ του προσφέρθηκε και ένα ξυλόγλυπτο κεφάλι κρητικού που φιλοτέχνησε ο γλύπτης και πρόεδρος καλιτεχνών και χειροτεχνών Ν.Ρεθύμνου κ. Γιάννης Νεονάκης.

 
Μετά το κλείσιμο της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Συβρίτου κ. Μιχάλης Πετρακάκης παρέθεσε γεύμα σε γνωστή ταβέρνα στο χωριό Άγιοι Απόστολοι, στου "Ταμπουνέλη" όπου καλεσμένοι μεταξύ άλλων ήταν η Αντινομάρχης κα Γιάννα Μπιρλιράκη-Κεφαλογιάννη, ο δημοσιογράφος & Εκδότης της "Ρ.Α."  και του AgoraTV κ. Βασίλης Κασιμάτης και η Αρχισυντάκτρια της "Ρ.Α." κα Μόνικα Ζουγανέλη.
από αριστερά η κα Μόνικα Ζουγανέλη,
ο κ. Βασίλης Κασιμάτης και ο κ. Μανώλης ΓλέζοςΦωτογραφία της όμορφης παρέας στο δείπνο που παρέθεσε
ο Δήμαρχος προν τιμήν του Μανώλη Γλέζου,
με φόντο το Ψηλορείτη
 
 


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία