Μουσική πειρατεία

Εκτύπωση

ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ

17/10/2008

Μία ενδιαφέρουσα έρευνα της εταιρίας Ipsos σχετικά με τη μουσική πειρατεία αποκαλύπτει τις συνήθειες των Γάλλων χρηστών internet καθώς και την άποψή τους για τα νέα μέτρα που εφαρμόζονται με στόχο την προστασία της μουσικής στο διαδίκτυο.

Συγκεκριμένα, οι ερωτηθέντες συμφώνησαν σε ποσοστό 80% ότι οι δημιουργοί και οι καλλιτέχνες οφείλουν να ανταμείβονται για τη χρήση της μουσικής τους στο διαδίκτυο και κυρίως για την καταφόρτωση (download) μουσικών αρχείων.

Η επί 5ετία συνεχής πτώση των πωλήσεων CD οδήγησε σε συνολική μείωση των πωλήσεων κατά 50%. Σύμφωνα με τους ερωτηθέντες ο κύριος (36%) ή ένας από τους κύριους (54%) λόγους της μείωσης αυτής είναι η παράνομη διάθεση μουσικής στο internet.

Η νέα δέσμη μέτρων που τείνει να εφαρμοστεί τόσο στη Γαλλία όσο και στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, προβλέπει διακοπή των υπηρεσιών internet ενός χρήστη που συνεχίζει να παρέχει χωρίς εξουσιοδότηση αρχεία μουσικής, μετά από 2 προειδοποιήσεις. Οι ερωτηθέντες συμφωνούν με το νέο μέτρο σε ποσοστό 74%, ενώ το 90% δηλώνουν ότι αν οι ίδιοι λάμβαναν αντίστοιχες προειδοποιήσεις θα διέκοπταν τις παράνομες ενέργειες.

Από το σύνολο των ερωτηθέντων, το 21% δηλώνει ότι έχει κατεβάσει παράνομα μουσικά κομμάτια από το internet. Στις ηλικίες κάτω των 25 ετών το ποσοστό διαμορφώνεται σε 64%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις ηλικίες 25 έως 35 είναι 44%.

Και η Φινλανδία ακολουθεί το παράδειγμα της Γαλλίας

Ακόμα μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακολούθησε με επιτυχία το Γαλλικό μοντέλο αντιμετώπισης της διαδικτυακής μουσικής πειρατείας με διακοπή ή περιστολή των παρεχόμενων από τον πάροχο διαδικτυακής σύνδεσης (ISP) υπηρεσιών προς χρήστες που παρανομούν.

Σε μία περίπτωση στο Alands, χρήστης που παρείχε προστατευόμενα ηχογραφήματα στο διαδίκτυο μέσω εταιρικού δικτύου εντοπίστηκε και καταγγέλθηκε από το IFPI Φινλανδίας. Το δικαστήριο που ανέλαβε την υπόθεση διέταξε τον εταιρικό πάροχο να διακόψει τις παράνομες ενέργειες από τη διεύθυνση IP του συγκεκριμένου χρήστη, χωρίς να επηρεαστούν οι υπόλοιπες επικοινωνίες.

Η τακτική της διακοπής των παρεχόμενων υπηρεσιών σε χρήστες που προσβάλλουν την πνευματική ιδιοκτησία και τα συγγενικά δικαιώματα εδραιώνεται καθημερινά σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αναγνωρίζεται ότι σαν λύση υπερτερεί πρακτικά αυτής των μηνύσεων και αστικών αγωγών κατά μεμονωμένων χρηστών.


« επιστροφή στη κατηγορία Διεθνή

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία