Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δέχθηκε απάντηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών.

Εκτύπωση

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη δέχθηκε απάντηση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη στην από 30-1-09 αναφορά της στη Βουλή για τις συνθήκες κράτησης κρατουμένων στο Αστυνομικό Τμήμα Ρέθυμνου.

Η απάντηση του κ. Υπουργού έρχεται να επιβεβαιώσει τις συντονισμένες προσπάθειες που καταβάλλονται για την ανέγερση νέου Αστυνομικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο και γενικότερα για την βελτίωση των συνθηκών λειτουργίας όλων των Αστυνομικών Υπηρεσιών του νομού.

Ειδικότερα τονίζεται, ότι για την οριστική λύση της λειτουργίας των κρατητηρίων και για την κάλυψη των γενικότερων στεγαστικών αναγκών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ρεθύμνου αποφασίστηκε την 1-9-08 από την Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα η ένταξη του έργου στις ΣΔΙΤ.

Ως εκ τούτου, θα κατασκευαστεί σύγχρονο αστυνομικό μέγαρο σε οικοπεδική έκταση 2.880 τ.μ. ιδιοκτησίας του Δήμου Ρεθύμνου και προς τούτο η αρμόδια Υπηρεσία του Σώματος ζήτησε ήδη από τον Ιανουάριο του 2009 όπως η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου συνεργαστεί με τον Δήμο Ρεθύμνου προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης της έκτασης και να αποτραπούν τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.  

Παράλληλα στην απάντηση του κ. Υπουργού γίνεται αναλυτική αναφορά στον τρόπο λειτουργίας των κρατητηρίων του Αστυνομικού Τμήματος Ρεθύμνου, για τον σχεδιασμό του Υπουργείου ως προς τη βελτίωση τους αλλά και για την δημιουργία νέων κρατητηρίων στο Αστυνομικό Τμήμα Σπηλίου, με τη λειτουργία των οποίων θα είναι δυνατή η μερική αποσυμφόρηση των χώρων κράτησης των υπηρεσιών της πόλης.

Το κείμενο της απάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών, αρμοδίου για θέματα δημόσια τάξης κ. Χρήστου Μαρκογιαννάκη προς την Βουλευτής Ρεθύμνου κ. Όλγα Κεφαλογιάννη έχει ως εξής:

«Σε απάντηση της από 30-1-09 αναφοράς, που κατέθεσε η Βουλευτής κα O. Kεφαλογιάννη, σας γνωρίζουμε ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Pεθύμνης μετά των Υπηρεσιών έδρας στεγάζονται σε δημόσιο κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.400τ.μ., που όμως δεν καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες, καθώς αυτό βρίσκεται εντός της παλαιάς πόλης του Pεθύμνου, η οποία έχει κηρυχτεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, είναι παλαιάς κατασκευής στερούμενο επαρκών και κατάλληλων χώρων (γραφείων, κρατητηρίων, χώρων στάθμευσης κ.λπ.) και όπως διαπιστώθηκε, από τις κατά καιρούς πραγματοποιηθείσες αυτοψίες δεν επιδέχεται ουσιαστικών επισκευαστικών παρεμβάσεων.

Ειδικότερα, στο Αστυνομικό Τμήμα Pεθύμνου υπάρχουν δύο αυτόνομοι χώροι κράτησης (ανδρών-γυναικών), με δυνατότητα εξυπηρέτησης ανά κρατητήριο δώδεκα και δέκα άτομα αντίστοιχα. Εντός των χώρων κράτησης έχουν διαμορφωθεί στο κρατητήριο ανδρών δύο αυτόνομοι χώροι υγιεινής και σε αυτό των γυναικών ένας αυτόνομος χώρος υγιεινής, με λεκάνες ασιατικού τύπου, νιπτήρα, ντους τοίχων, πλήρη υδραυλική εγκατάσταση (κρύου-ζεστού νερού), με δάπεδο και τοίχους επενδυμένα με πλακίδια, ενώ διαθέτουν προαύλιο κοινόχρηστο χώρο περίπου 5 τ.μ. προσβάσιμο σε όλους τους κρατούμενους. Εξωτερικά των κρατητηρίων έχουν τοποθετηθεί καρτοτηλέφωνα με μεταλλικές βάσεις, ώστε οι κρατούμενοι να έχουν δυνατότητα τηλεφωνικής επαφής με οικείους και δικηγόρους, ενώ στον ίδιο χώρο έχουν τοποθετηθεί δύο συσκευές τηλεόρασης. Tα κρατητήρια διαθέτουν ηλιακούς θερμοσίφωνες για την παροχή ζεστού νερού όλο το εικοσιτετράωρο, ενώ τη χειμερινή περίοδο υποστηρίζονται με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, επί τετράωρο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης, δεν παρατηρούνται προβλήματα στην επάρκεια στρωμάτων και ειδών κλινοστρωμνής, τα οποία σε τακτά χρονικά διαστήματα αντικαθίστανται με καινούρια. Παράλληλα, καθημερινά καταβάλλεται σε κάθε κρατούμενο το επίδομα τροφοδοσίας ύψους 5,87 ευρώ όπως προβλέπεται, καθώς δεν υπάρχει δυνατότητα σίτισής τους.

Σύμφωνα με την κατάσταση κίνησης ημεδαπών-αλλοδαπών κρατουμένων από 01 έως 31-01-2009, ουδέποτε εισήλθαν στα εν λόγω κρατητήρια περισσότερα πρόσωπα των όσων η δυναμικότητά τους μπορεί να εξυπηρετήσει. Επίσης, δεν προκύπτει η κράτηση ανηλίκου στα κρατητήρια αυτά. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τα τηρούμενα στοιχεία, από 03-01-2009 κρατείται ένας Aφγανός, με ημερομηνία γέννησης 01-01-1989, οποίος δείχνει νεότερος και σε βάρος του έχει κινηθεί διαδικασία απέλασης.

Σε ό,τι αφορά τον καθαρισμό των χώρων αυτών, σας ενημερώνουμε ότι από 25-01-2008 έχει υπογραφεί σύμβαση, σύμφωνα με την οποία, σε καθημερινή βάση, ενεργούνται δύο φορές (πρωί-απόγευμα) και τα Σαββατοκύριακα, εργασίες καθαρισμού κοινόχρηστων χώρων και τουαλετών και ταυτόχρονα αποκομιδή απορριμμάτων, καθώς και εβδομαδιαία απολύμανση-καθαρισμός των χώρων κράτησης. Επίσης, μία ή δύο φορές ετησίως, πραγματοποιείται απολύμανση των χώρων κράτησης από εξειδικευμένο συνεργείο.

Πέραν αυτών, σας πληροφορούμε ότι σταθερή επιδίωξη του Υπουργείου μας είναι η εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών κράτησης των κρατουμένων στα αστυνομικά κρατητήρια. Για το σκοπό αυτό καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες, ώστε να επιλύονται τα προβλήματα που επισημαίνονται σε ορισμένες Υπηρεσίες και οφείλονται στην υπάρχουσα κτιριακή υποδομή, σε συνδυασμό, πολλές φορές, με τον μεγάλο αριθμό κρατουμένων. Στόχος μας είναι να υπάρξει σε όλη τη χώρα μία κατάσταση, στον τομέα αυτόν, όπως αρμόζει στον ελληνικό πολιτισμό και την ευαισθησία που έχουμε όλοι έναντι των κρατουμένων.

Στο πλαίσιο αυτό, από το Υπουργείο μας συνεχίζεται η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για τη βελτίωση των κτιριακών υποδομών των αστυνομικών Υπηρεσιών. Ειδικότερα δε, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3130/2003 «Μισθώσεις ακινήτων για στέγαση Δημοσίων Υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», αρχικές στεγάσεις ή μεταστεγάσεις Υπηρεσιών πραγματοποιούνται από τις αρμόδιες Κτηματικές Υπηρεσίες των νομών, σε συνεργασία με τις Αστυνομικές Διευθύνσεις, σε μισθωμένα νεόδμητα κατά κανόνα κτίρια με συνθήκες αξιοπρεπούς φύλαξης και υγιεινής στους χώρους κράτησης των κρατουμένων, οι οποίες είναι σύμφωνες με τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων και της Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας (C.P.T.). Τις ίδιες συνθήκες, βεβαίως, πληρούν και τα κτίρια που κατασκευάζονται από το Δημόσιο, για τη στέγαση αστυνομικών Υπηρεσιών.

Σε όσους χώρους δεν πληρούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς παραμονής των κρατουμένων, γίνονται οι απαραίτητες βελτιωτικές παρεμβάσεις, με την έγκριση των αναγκαίων κονδυλίων για συντηρήσεις και επισκευές των κτιρίων που διαθέτουν κρατητήρια, καθώς και για την πραγματοποίηση καθαρισμών, πέραν των συνήθων και απολυμάνσεων στα κρατητήρια και τους λοιπούς κοινοχρήστους χώρους, ενώ επιδιώκεται και η μεταστέγαση Υπηρεσιών σε κατάλληλα κτίρια.

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος των αστυνομικών Υπηρεσιών, από το Υπουργείο μας αναπτύσσεται μεγάλης κλίμακας κτιριολογικό πρόγραμμα, σε συνεργασία με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (K.E.Δ.). Στα πλαίσια δε του προγράμματος αυτού αξιοποιείται και η νέα δυνατότητα που παρέχεται με τον ν. 3389/2005 «Σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα» (Σ.Δ.I.T.), ώστε σταδιακά να στεγασθούν οι Υπηρεσίες μας σε κατάλληλα κτίρια, που θα διαθέτουν σύγχρονους, άνετους και υγιεινούς χώρους εργασίας και διαμονής του προσωπικού και των προσερχόμενων σε αυτές πολιτών, καθώς και χώρους κατάλληλους για την ασφαλή και αξιοπρεπή κράτηση των κρατουμένων.

Πάντως, για τη δημιουργία χώρων κράτησης και στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας για τη βελτίωσή τους και τη διασφάλιση υγιεινής διαμονής και προστασίας των κρατουμένων, έχει καταρτιστεί Τεχνική Περιγραφή των χώρων κράτησης βάσει της οποίας κατασκευάζονται-ανακατασκευάζονται οι χώροι κράτησης των αστυνομικών Υπηρεσιών, αφού ελήφθησαν υπόψη, μεταξύ των άλλων και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων. H πραγματοποίηση των βελτιωτικών εργασιών που αφορούν τους χώρους κράτησης εκτελούνται κατά το δυνατόν άμεσα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πρόληψης Βασανιστηρίων, με την προϋπόθεση ότι το κτίριο επιτρέπει τη δυνατότητα παρέμβασης, ενώ στην περίπτωση που το οίκημα είναι μισθωμένο απαιτείται η συναίνεση του ιδιοκτήτη για την εκτέλεση εργασιών. Σε όλες τις νέες μισθώσεις που συνάπτονται, τίθεται πλέον ως όρος η κατασκευή κατάλληλων χώρων κράτησης.

Στο πλαίσιο αυτό, για την κατά το δυνατό βελτίωση των συνθηκών κράτησης, στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Pεθύμνου, από την αρμόδια Υπηρεσία του Σώματος εξετάζεται και η πιθανή δυνατότητα δημιουργίας νέων χώρων κράτησης, που όμως καθίσταται δυσχερής λόγω της δομής του κτιρίου, ενώ εκτιμάται ότι δε θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παράλληλα, συντάσσεται τεχνική περιγραφή-προϋπολογισμός μελέτης, για την κατασκευή σύγχρονων χώρων κράτησης στο Αστυνομικό Τμήμα Σπηλίου, με την ολοκλήρωση των οποίων θα είναι δυνατή η μερική αποσυμφόρηση των χώρων κράτησης των Υπηρεσιών έδρας.

Τέλος, σας πληροφορούμε ότι, για την οριστική επίλυση του στεγαστικού προβλήματος της εν λόγω Διεύθυνσης και των Υπηρεσιών έδρας της, αποφασίσθηκε την 01-09-2008 από τη Διυπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Tομέα (Δ.E.Σ.Δ.I.T.), η ένταξη του έργου στις Σ.Δ.I.T. Ως εκ τούτου, θα κατασκευαστεί σύγχρονο αστυνομικό μέγαρο, σε οικοπεδική έκταση 2.880τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Pεθύμνου και προς τούτο η αρμόδια Υπηρεσία του Σώματος κατά το μήνα Ιανουάριο τρέχοντος έτους ζήτησε από την K.E.Δ. την άμεση δρομολόγηση και συνεργασία με τον οικείο Δήμο, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες παραχώρησης της έκτασης και αποτραπούν τυχόν καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.»

 

 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Δευτέρα, 18 Ιούν 2018

Αρθρογραφία