Δημοκρατία και συγκέντρωση ΜΜΕ: οι δημοσιογράφοι απαιτούν νέους κανόνες μετά τις ιταλικές εκλογές.

Εκτύπωση

Δημοκρατία και συγκέντρωση ΜΜΕ: οι δημοσιογράφοι απαιτούν νέους κανόνες μετά τις ιταλικές εκλογές.

17/10/2008

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, ανακοίνωσαν σήμερα ότι η μεροληψία των ΜΜΕ στην Ιταλία υπέρ του μεγιστάνα του Τύπου Silvio Berlusconi παρέχει «ακαταμάχητη, συγκονιστική ένδειξη ότι νέοι κανόνες απαιτούνται για να θέσουν όρια στη συγκέντρωση της εξουσίας των ΜΜΕ στα χέρια πολιτικών ή όσων βρίσκονται κοντά τους».

«Όποτε συμβαίνει συγκέντρωση των ΜΜΕ, είναι αναπόφευκτο ότι τα ΜΜΕ θα γίνονται μέσο υπεράσπισης στενών πολιτικών ή εμπορικών συμφερόντων,» είπε ο Aidan White, ο Γενικός Γραμματέας της ΔΟΔ.

«Η εκλογή του Silvio Berlusconi ως Πρωθυπουργού της Ιταλίας παρέχει ακαταμάχητη απόδειξη. Ελέγχει τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ΜΜΕ όπως επίσης πολλές από τις διαφημίσεις της χώρας, και οι επιχειρήσεις του τον υπηρέτησαν καλά.»
Η ΔΟΔ σημειώνει ότι μία ανεξάρτητη έρευνα για την κάλυψη των εκλογών έδειξε ότι, ενώ το κρατικό ιταλικό κανάλι, το RAI, έδινε στα δύο κύρια κόμματα και στους υποψηφίους τους σχεδόν ίση κάλυψη, τα τρία ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια του Berlusconi του έδιναν τέσσερις φορές μεγαλύτερο χρόνο προβολής απ? ό,τι στους αντιπάλους του. (Ανακοινώθηκε από την International Herald Tribune, 8 Μαϊου 2001.)

«Αυτή η μεροληψία ήταν αναπόφευκτη», είπε ο Aidan White. «Είναι σκανδαλώδες ότι μία από τις επιφανέστερες δημοκρατίες στον κόσμο επιτρέπει τόσο μεγάλη διαπλοκή συμφερόντων». Η ΔΟΔ λέει ότι οι υποσχέσεις του κου Berlousconi να διαχωρίσει τα επιχειρησιακά του συμφέροντα από την πολιτική του ζωή είναι «απρόθυμες και καθόλου πειστικές».
«Εκκλήσεις σε πολιτικούς να συμπεριφέρονται ως δημοκράτες όταν έχουν στην κατοχή τους τα μισά ΜΜΕ της χώρας είναι άσκοπες» λέει η ΔΟΔ, «νέοι νόμοι είναι αναγκαίοι που να καθιστούν παράνομη τη συνύπαρξη τέτοιων αντιθετικών συμφερόντων και να εξασφαλίζουν ότι η συγκέντρωση των ΟΜΜΕ δεν παρεμβαίνει στη δημοκρατική διαδικασία».

Ο κος Adrian White.


Η ΔΟΔ σημειώνει ότι για δέκα χρόνια η Κομισιόν δεν κατάφερε να σημειώσει οποιαδήποτε πρόοδο σε νέους κανόνες που να περιορίζουν την συγκέντρωση των ΜΜΕ. «Η Κομισιόν και το Κοινοβούλιο πρέπει να ξυπνήσουν απέναντι στους κινδύνους. Πρέπει να αντιπαλαίψουν τώρα την αντίθεση των ιδιοκτητών των ΜΜΕ οι οποίοι, σε πείσμα της καθαρής απόδειξης ότι η δημοκρατία μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, αρνούνται να δεχτούν οποιοδήποτε περιορισμό στη δύναμη των ΜΜΕ.»


« επιστροφή στη κατηγορία Διεθνή

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 25 Απρ 2018

Αρθρογραφία