Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλής για σημαντικά ζητήματα των ατόμων με αναπηρία.

Εκτύπωση

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατέθεσε ερώτηση στη Βουλής για σημαντικά ζητήματα των ατόμων με αναπηρία.

Η ερώτηση απευθύνεται προς τον Υπουργό Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων και αφορά θέματα εκπαίδευσης των ΑμεΑ.

Στο κείμενο της ερώτησης της η Βουλευτής του Νομού αναφέρει τα εξής:
«Με τις υπ αριθμό 111/13.3.1998 και 157/20.7.2001 αποφάσεις της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης έγινε δεκτή η εισήγηση της Κοσμητείας της Σχολής Επιστημών Αγωγής για ίδρυση και λειτουργία Τμήματος Ειδικής Αγωγής.

Αποσπάσματα των προαναφερθέντων πρακτικών της Συγκλήτου υποβλήθηκαν με το υπ? αριθμό 4013/6.8.2001 έγγραφο της Πρυτανείας του Πανεπιστήμιου Κρήτης προς το Υπουργείο Παιδείας, χωρίς ωστόσο να δοθεί οποιαδήποτε απάντηση.

Η Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Αγωγής επανήλθε στο αίτημα της και κατά τα επόμενα χρόνια ενώ σχετικά αιτήματα έχουν κατ επανάληψη υποβληθεί και από το Σωματείο Ατόμων με Αναπηρία Νομού Ρεθύμνου χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Ωστόσο η ίδρυση του τμήματος Ειδικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο κρίνεται απολύτως αναγκαία καθώς θα καλύψει το μεγάλο κενό που διαπιστώνεται στην κατάρτιση των φοιτητών, αυριανών δασκάλων και νηπιαγωγών σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση τους στις επιμέρους κατηγορίες μαθητών με αναπηρία.

Σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών, η εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρία απαιτεί εξειδικευμένους επιστήμονες, οι οποίοι και θα προσφέρουν τις επιστημονικές τους γνώσεις στα παιδιά, οι ανάγκες των οποίων είναι αυξημένες και χρήζουν ιδιαίτερης κατάρτισης και αγωγής.

Η ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο Ρέθυμνο θα καλύψει αυτό το κενό και θα συμβάλλει τα μέγιστα στον κρίσιμο τομέα της εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία.

Γενικότερα ωστόσο απαιτείται μεγαλύτερη ενεργοποίηση στα θέματα εκπαίδευσης των μαθητών με αναπηρία καθώς διαπιστώνεται σωρεία προβλημάτων.

Ειδικότερα στην αρχή κάθε σχολικής περιόδου προκύπτουν σημαντικά κενά στην στελέχωση του 1ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Ρεθύμνου, στα ΕΕΕΕΚ και στα τμήματα ένταξης της γενικής εκπαίδευσης με εκπαιδευτικούς και σε ειδικότητες υποστηρικτικών υπηρεσιών. Έχει διαπιστωθεί, ότι τα κενά αυτά καλύπτονται κάθε χρόνο στο μέσο της σχολικής χρονιάς κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.

Επίσης ορισμένες αίθουσες διδασκαλίας στα τμήματα ένταξης της γενικής εκπαίδευσης είναι ακατάλληλες και δεν καλύπτουν τις απαιτούμενες προδιαγραφές ενώ στο τμήμα ένταξης τυφλών μαθητών δεν υπάρχει προσαρμοσμένος ηλεκτρονικός υπολογιστής παρά τα συνεχή αιτήματα προς το Υπουργείο Παιδείας.

Κατόπιν των παραπάνω

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

1. Τι προτίθεται να κάνει για την ίδρυση Τμήματος Ειδικής Αγωγής στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστήμιου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

2. Τι προτίθεται να κάνει για την έγκαιρη τοποθέτηση εκπαιδευτικών στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου, στα ΕΕΕΕΚ και στα τμήματα ένταξης της γενικής εκπαίδευσης του νομού Ρεθύμνου.

3. Τι προτίθεται να κάνει για την λειτουργία αιθουσών διδασκαλίας που θα καλύπτουν τις ανάγκες για τα τμήματα ένταξης της γενικής εκπαίδευσης και πότε θα γίνει η εγκατάσταση προσαρμοσμένου ηλεκτρονικού υπολογιστή στο τμήμα ένταξης τυφλών μαθητών του νομού Ρεθύμνου.» 

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 25 Μάι 2018

Αρθρογραφία