Συλλογική κατάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών ο νέος νόμος

Εκτύπωση

Συλλογική κατάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών ο νέος νόμος , παρά τις σημαντικές αποκλίσεις από την Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. 

Η Γ.Σ. των γιατρών του Νοσοκομείου και των Κ.Υ. του Ρεθύμνου εκτιμά ότι το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε επί της αρχής και κατ άρθρον από τη Βουλή ( εκκρεμεί μόνο η τυπική ψηφοφορία επί του συνόλου ), παρά τις υπαναχωρήσεις της κυβέρνησης από την αρχική κλαδική συμφωνία ΟΕΝΓΕ-Υπουργείου Υγείας, αποτελεί μια συλλογική κατάκτηση των νοσοκομειακών γιατρών και καρπό πολύχρονων αγώνων για την εργασιακή και μισθολογική αναβάθμιση τους.

Τόσο η προβλεπόμενη ενίσχυση του ΕΣΥ με 2000 νέους γιατρούς εντός του 2009, όσο και οι μισθολογικές αυξήσεις, η χορήγηση του ρεπό μετά από ενεργό εφημερία , η βαθμολογική εξέλιξη μέχρι τη διευθυντική βαθμίδα και η δυνατότητα επαναδιαπραγμάτευσης μετά από 1 χρόνο, δημιουργούν μια νέα πιο ευνοϊκή αφετηρία για τη λειτουργία των νοσοκομείων και τη θέση των νοσοκομειακών γιατρών.

 Με τη σταθερή απαίτηση μας να αποτελέσει η Δημόσια Περίθαλψη πολιτική προτεραιότητα για την Πολιτεία , επιβάλλαμε σε μια κυβέρνηση που δεν είχε την πολιτική βούληση στήριξης του ΕΣΥ, να νομοθετήσει μέτρα που συνεπάγονται αυξημένη χρηματοδότηση της Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το γεγονός αυτό έχει μεγάλη σημασία για την επάρκεια και την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών υγείας , ειδικά σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης κατά την οποία διευρύνεται η ζώνη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού .

Το τελικό νομοσχέδιο από το οποίο απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία όπως οι 2500 προσλήψεις γιατρών εντός του 2010, δεν είναι βέβαια η Κλαδική Συμφωνία που συνυπογράψαμε, αλλά σίγουρα είναι ένα θετικό βήμα που οφείλουμε να εδραιώσουμε και να διευρύνουμε. 

Οι Ενώσεις Γιατρών ΕΣΥ και η ΟΕΝΓΕ έχουν υποχρέωση να επιμείνουν στην υλοποίηση όλων των θετικών ρυθμίσεων του νόμου και κυρίως στην διεκπεραίωση των 200Ο προσλήψεων εντός του 2009 με άμεση συγκρότηση των νέων Συμβουλίων Επιλογής και με κατανομή των θέσεων από την Επιτροπή Προσλήψεων στη βάση των πραγματικών αναγκών των νοσοκομείων.

Ταυτόχρονα πρέπει να παραμείνουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα για την υιοθέτηση όλων των όρων της αρχικής Κλαδικής Συμφωνίας τον επόμενο χρόνο, έτσι ώστε να προχωρήσουμε σε μια συνολική αλλαγή του σημερινού απαράδεκτου εφημεριακού καθεστώτος αλλά και σε μια διαφορετική προοπτική του Δημόσιου Συστήματος Υγείας με δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των πολιτών και κυρίως με καλύτερες υπηρεσίες.

ΕΝΩΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ ΕΣΥ ΝΟΜΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 22 Μάι 2018

Αρθρογραφία