Καλή Σαρακοστή. Τα κούλουμα στο Ρέθυμνο

Εκτύπωση

Καλή Σαρακοστή. Τα κούλουμα στο Ρέθυμνο
 
3/2/09

του Βασίλη Κασιμάτη

Σύμμαχος και πάλι ο καλός καιρός. Εμφανή πλέον τα σημάδια του ερχομού της Άνοιξης.
Με πλήθος εκδηλώσεων, παραδοσιακά ήθη και έθιμα και σύμμαχο τον καλό καιρό γιορτάστηκαν τα κούλουμα σε ολόκληρη τη Κρήτη.

Τα παραδοσιακά εδέσματα, οι χοροί, το πέταγμα του χαρταετού και η αναβίωση εθίμων κυριάρχησαν χθες Καθαρά Δευτέρα.

Στη πόλη του Ρεθύμνου το γλέντι στήθηκε στη κεντρική πλατεία όπου ο Δήμος Ρεθύμνης έκλεισε με το καλύτερο τρόπο το εορταστικό τριήμερο χαρίζοντας στους επισκέπτες του αλλά και στους ντόπιους για μια ακόμα φορά.... μια γλυκιά  ανάμνηση. 

Εμείς αποφασίσαμε αυτή τη φορά να βγούμε εκτός πόλης και να κάνουμε το ρεπορτάζ σε ένα γραφικό χωριό του Νομού.
Επιλέξαμε το Γεράνι που απέχει μόλις 5 λεπτά από τη πόλη του Ρεθύμνου (7 χλμ).
Εκεί ο Δήμος "Νικηφόρου Φωκά" και ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού οργάνωσαν στη πρώτη πλατεία του χωριού μια όμορφη γιορτή. 

Οι ψησταριές άναψαν, ένα μεγάλο τραπέζι στήθηκε και οι τοπικοί μεζέδες προσφέρθηκαν σε αφθονία στους επισκέπτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα.
Και δεν ήταν και λίγοι αυτοί. Πλήθος κόσμου μιας και ο καιρός μας έκανε και πάλι το χατίρι και αργά το μεσημέρι κατέφθασαν και οι μασκαράδες όπου έκαναν μια μίνι παρέλαση για μια τελευταία φορά για φέτος.

Ακολούθως πολύ ήταν αυτοί που επέλεξαν να κατηφορίσουν στην παρακείμενη παραλία του χωριού  Γεράνι, κάτω από τη γέφυρα, στο όμορφο λιμανάκι με την «Παναγία την Καμαριανή», για το πέταγμα του χαρταετού.
Εκεί ήταν έτοιμος και ο Τάκης από τη γραφική ψαροταβέρνα «Παράδεισος», η οποία γέμισε με θαμώνες για τους καθιερωμένους Σαρακοστιανούς μεζέδες και τα θαλασσινά.

Άντε και του χρόνου με υγεία.
Με τσι γειές μας... 


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία