Η Όλγα στον Υπουργό Πολιτισμού για το μνημειακό πλούτο του Ρεθύμνου

Εκτύπωση

Η Όλγα στον Υπουργό Πολιτισμού για το μνημειακό πλούτο του Ρεθύμνου

Η Βουλευτής Ρεθύμνου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη είχε σήμερα Παρασκευή 27/2/08 συνάντηση με τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Αντώνη Σαμαρά, με τον οποίο συζήτησαν εκτενώς θέματα της αρμοδιότητας του για το νομό Ρεθύμνου.

Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε προς τον κ. Υπουργό ότι κύριο ζητούμενο είναι η ανάδειξη του μνημειακού πλούτου του νομού μας, η διάσωση του και η αξιοποίηση του για ιστορικούς, επιστημονικούς εκπαιδευτικούς, και τουριστικούς σκοπούς.

Ο κ. Υπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα πρόθυμος και αποφασισμένος να ανταποκριθεί στα αιτήματα, που του ετέθησαν από την Βουλευτή του νομού, δίδοντας μάλιστα άμεση προτεραιότητα σε δύο πολύ σημαντικά έργα αποκατάστασης μνημείων της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου: 

  1. Στη στερέωση του μιναρέ του Τεμένους Χουσεΐν Πασά, γνωστό ως Νερατζέ Τζαμί, στο οποίο από το 2005 τοποθετήθηκε για στατικούς λόγους σε όλο το ύψος του μιναρέ, μεταλλικό ικρίωμα αφού κατέπεφταν κομμάτια από το ανώτερο τμήμα του.
  2. Στην επίσπευση της ολοκλήρωσης των διαδικασιών για την απαλλοτρίωση των καταστημάτων που βρίσκονται στην πρόσοψη του ναού του Αγίου Φραγκίσκου στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου. Για την ολοκλήρωση της αναστύλωσης του μνημείου απαιτείται η απαλλοτρίωση των δύο παρεκκλησίων και του Ιερού Βήματος στα ανατολικά του ναού, τα οποία σήμερα ανήκουν σε ιδιώτες και στεγάζουν τα προαναφερθέντα καταστήματα.

 

Παράλληλα ο Υπουργός Πολιτισμού και η Βουλευτής του νομού μας συμφώνησαν, ότι πρωτεύον ζήτημα για το Ρέθυμνο είναι η μελέτη και κατασκευή ενός νέου Κεντρικού Αρχαιολογικού Μουσείου στην πόλη.

Η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε, ότι το θέμα του μουσείου χαρακτηρίζεται ως προτεραιότητα από όλους τους φορείς του νομού, καθώς χιλιάδες αντικείμενα και αρχαιολογικοί θησαυροί, βρίσκονται σε αποθηκευτικούς χώρους, αφού το σημερινό μουσείο δεν διαθέτει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για να αξιοποιηθούν.

Ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε στην κ. Κεφαλογιάννη, ότι άμεσα θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο κλιμάκιο ειδικών για να εξετάσουν την έκταση, που παραχωρεί ο Δήμος για την ανέγερση του Μουσείου και σε κάθε περίπτωση θα επισπεύσει κάθε σχετική διαδικασία.

Η κ. Κεφαλογιάννη ενημέρωσε επίσης τον κ. Υπουργό για τα έργα του κάστρου της Φορτέτσας. Αφού αναφέρθηκε στις εργασίες αποκατάστασης των τειχών που πραγματοποιήθηκαν από το Γ? Κ.Π.Σ. επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις για τα τείχη του Κάστρου και κατά την τέταρτη χρηματοδοτική περίοδο.

Στο μεταξύ εκτός των παραπάνω έργων, για τα οποία και επιταχύνονται οι σχετικές διαδικασίες χρηματοδότησης, η κ. Κεφαλογιάννη έθεσε σειρά άλλων αναγκών του νομού αρμοδιότητας του Υπουργού Πολιτισμού.

Ειδικότερα αναφέρθηκε στην ανάγκη να συνεχιστούν οι αρχαιολογικές ανασκαφές στην Αρχαία Ελεύθερνα, στην Αξό Δήμου Κουλούκωνα, στην Αρχαία Σύβριτο και στο Θρόνος Αμαρίου, στην Αργυρούπολη του Δήμου Λαππαίων και σε άλλους αρχαιολογικούς χώρους του νομού.

Ζήτησε επίσης τη χρηματοδότηση των έργων αποκατάστασης των Ιερών Μονών Αρκαδίου, Πρέβελη, Βωσσάκου και Χαλέπας καθώς και του Ι.Ν. Παναγίας Κεράς στο Δήμο Συβρίτου, επισημαίνοντας, ότι απαιτείται η δημιουργία δικτύου βυζαντινών και μεταβυζαντινών αρχαιοτήτων στο νομό με χρηματοδότηση έργων διάσωσης των σπουδαίων μνημείων που κινδυνεύουν.

Η Βουλευτής του νομού ενημέρωσε ακόμα τον κ. Υπουργό για σοβαρά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι Εφορίες των αρχαιοτήτων στην Κρήτη σε ό,τι αφορά την έλλειψη προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού αλλά και των περιορισμένων χρηματοδοτήσεων. Τόνισε ότι τα προβλήματα αυτά δυσχεραίνουν τη λειτουργία των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών με αποτέλεσμα να καθυστερεί η υλοποίηση έργων και να κινδυνεύουν πολλά μνημεία της υπαίθρου με απόλυτη καταστροφή και εξαφάνιση. Επίσης αναφέρθηκε στο ζήτημα της έλλειψης μόνιμων φυλάκων με αποτέλεσμα οι υπηρεσίες να αδυνατούν να ασκήσουν οποιοδήποτε έλεγχο και προστασία στα μνημεία αρμοδιότητάς των, κυρίως στην ύπαιθρο, όπου βρίσκεται και ο κύριος όγκος τους.

Τέλος ζήτησε να εξεταστεί και να ικανοποιηθεί το ζήτημα του Κέντρου Σύγχρονη Εικαστικής Δημιουργίας του Δήμου Ρεθύμνου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να συνεχιστεί και να στηριχθεί το έργο του, καθώς δεν αποτελεί απλώς ένα περιφερειακό πολιτιστικό κέντρο αλλά ένα κέντρο πολιτισμού Πανευρωπαϊκής εμβέλειας και αναγνώρισης.


 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 24 Απρ 2018

Αρθρογραφία