Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα νερά του Φράγματος των ποταμών

Εκτύπωση

Συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τα νερά του Φράγματος των ποταμών

 


της Ελπίδας
Δημακοπούλου
Βασικό θέμα της συζήτησης μετάξύ άλλων αποτέλεσε η διαχείριση των νερών του ταμιευτήρα του φράγματος ποταμών Αμαρίου. Παρόντες οι Αντινομάρχες, νομαρχιακοί σύμβουλοι, ο Διευθυντής του ΟΑΔΥΚ κ Βαγγέλης Μαμαγκάκης, ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κ. Γιώργης Μαρινάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΚΔ και Δήμαρχος Αρκαδίου κ. Μανώλης Μανωλακάκης κ.α.
Ακολούθως, σήμερα το πρωί μας παραχώρησαν αποκλειστικές δηλώσεις ο Νομάρχης Ρεθύμνου κ Γ. Παπαδάκης και ο Δήμαρχος Ρεθύμνου κος Γ. Μαρινάκης για την ΡΕΘΕΜΝΙΩΤΙΚΗ ΑΓΟΡΑ και το AgoraTV. 

Ο κ. Παπαδάκης έκανε λόγο αρχικά για τη σπουδαιότητα της παρουσίας και δραστηριοποίησης του Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης στα Χανιά και στο Ρέθυμνο εξ? αιτίας των πολλών, μικρών και μεγάλων έργων που έχει πραγματοποιήσει, με αποκορύφωμα το έργο του φράγματος ποταμών, ενώ τόνισε και την ανάγκη πληρέστερης στελέχωσης του παραρτήματος του Οργανισμού στο Ρέθυμνο και αναβάθμισής του σε επίπεδο διεύθυνσης, έτσι ώστε να μπορεί να εκπονεί μελέτες και να υλοποιεί μεγάλα έργα.Σχετικά με το θέμα των νερών του φράγματος, ο Νομάρχης διαχώρισε την έννοια της λειτουργίας του φράγματος, που απαιτεί καλή τεχνογνωσία, από την έννοια της διαχείρισης των νερών. Σε αυτό το σημείο επισήμανε ότι από τα 22 εκ. κυβικά εκατοστά ωφέλιμα είναι τα 15 εκ των οποίων ένα μεγάλο μέρος θα εξυπηρετήσει τις υδρευτικές ανάγκες τριών Δήμων του Ρεθύμνου (Αρκαδίου, Ρεθύμνου, Νικ. Φωκά), ενώ το άλλο μεγαλύτερο μέρος του νερού θα χρησιμοποιηθεί για τις αρδευτικές ανάγκες των ίδιων τριών Δήμων.

Τέλος τόνισε ότι σχετικά με το θέμα της διαχείρισης των νερών απαιτείται πολιτική βούληση και γι? αυτό η τοπική κοινωνία και οι φορείς της θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδημοτική επιχείρηση, ενώ για το θέμα της λειτουργίας δεν είναι ακόμη σε θέση να απαντήσει για την έναρξη αξιοποίησης του έργου γιατί το Διοικητικό Συμβούλιο του Ο.Α.ΔΥ.Κ. δεν έχει αποφασίσει ακόμη σχετικά αφού θα πρέπει να ληφθούν υπόψη παράγοντες για την καλύτερη και ασφαλέστερη χρήση του φράγματος.

Από τη άλλη ο κ. Μαρινάκης συμφωνεί βεβαίως με το ότι ο Ο.Α.ΔΥ.Κ. διατελεί έργο υψίστης σημασίας στην ανάπτυξη της Δυτικής Κρήτης με τα έργα που έχει φέρει εις πέρας από το 1977. Σχετικά με το θέμα του φράγματος ποταμών θεωρεί όμως ότι θα ήταν περισσότερο φρόνιμο οι χρήστες/πελάτες του υδρευτικού όγκου να έχουν μεγαλύτερο μερίδιο λόγου και ρόλου στη διαχείριση και στη λειτουργία του νερού και του φράγματος γενικότερα.  
         


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Τρίτη, 19 Ιούν 2018

Αρθρογραφία