Υποδοχή στην Κρήτη των ηγετών της Ορθόδοξης Εκκλησίας

Εκτύπωση

Υποδοχή στην Κρήτη των ηγετών της Ορθόδοξης Εκκλησίας

 Κoρυφαίο ιστορικό γεγονός για τον τόπο μας και την Εκκλησία της Κρήτης αποτελεί η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και των προκαθήμενων των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών στο νησί μας την Πέμπτη 16 Οκτωβρίου.

Η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο της περιοδείας- προσκυνήματος που πραγματοποιούν σε πόλεις, τις οποίες επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος, με αφορμή το Έτος του Αποστόλου των Εθνών.
Με σεβασμό και αγάπη καλεί όλους τους πιστούς και τον κλήρο να υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη στο νησί, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, κ. Ειρηναίος.

Ο κ. Βαρθολομαίος θα φτάσει στο Ηράκλειο την ερχόμενη Πέμπτη 16 Οκτωβρίου συνοδευόμενος από τους προκαθήμενους των ανά τον κόσμο Ορθοδόξων Εκκλησιών, στο πλαίσιο της περιοδείας- προσκυνήματος που πραγματοποιούν σε πόλεις, τις οποίες επισκέφθηκε ο Απόστολος Παύλος και βρίσκονται εντός της κανονικής δικαιοδοσίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η περιοδεία γίνεται με αφορμή το έτος του Αποστόλου Παύλου αφού φέτος συμπληρώνονται 2.000 χρόνια από τη γέννηση του Αποστόλου των Εθνών.

Στο Ηράκλειο θα πραγματοποιηθεί και η καταληκτήρια συνεδρία του διεθνούς βιβλικού συμποσίου που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στους σταθμούς της περιοδείας.

Η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και των προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Κρήτη αποτελεί μεγάλη τιμή για τον τόπο μας, όπως τόνισε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης. Ο κ. Ειρηναίος υπογράμμισε ότι αποτελεί χρέος όλων μας, όσοι συμμετέχουν στην περιοδεία να τύχουν ζεστής φιλοξενίας και να δουν το καλό πρόσωπο της Κρήτης. «Η Κρήτη θα επικοινωνήσει με τον κόσμο και ο κόσμος με την Κρήτη», σημείωσε.

Ο Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας, κ. Μακάριος, αναφέρθηκε στην τελευταία επίσκεψη Οικουμενικού Πατριάρχη στο νησί μας που πραγματοποιήθηκε το 1992. «Θυμάμαι ότι μετά την επίσκεψη του Πατριάρχη, αναθερμάνθηκε η πίστη του λαού», τόνισε. Στη συνέχεια, ανέγνωσε το εξής απόσπασμα που ο ίδιος ξεχώρισε από το μήνυμα των προκαθημένων των ορθοδόξων εκκλησιών που έστειλαν από κοινού την Κυριακή, «η αρχή της κοσμικότητας του κράτους δύναται μεν να διατηρηθεί, είναι, όμως, ανεπίτρεπτος η ερμηνεία αυτής ως ριζικής περιθωριοποιήσεως της θρησκείας από όλας τας σφαίρας της ζωής του λαού». Τόνισε, ακόμα, ότι με την επίσκεψη του κ. Βαρθολομαίου και των προκαθήμενων των Ορθοδόξων Εκκλησιών στο νησί, η Κρήτη γιορτάζει το βάπτισμά της ενώ είπε πως θα επιδράσει πνευματικά στους ποικίλους πειρασμούς των καιρών μας.

παρουσίασε, στη συνέχεια, τα αναμνηστικά που θα δωρίσει στους φιλοξενούμενούς της η Ιερά Μητρόπολη και, είναι, μεταξύ άλλων, μια εικόνα του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος παραδίδει την εκκλησία της Κρήτης στον Απόστολο Τίτο καθώς και ένα cd με παραδοσιακά τραγούδια από το δάσκαλο της Κρητικής μουσικής, Λεωνίδα Κλάδο.

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση αναμένουμε το κορυφαίο ιστορικό γεγονός για τον τόπο και την εκκλησία μας», τόνισε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσού, Ευγένιος. Η παρουσία, όπως είπε, του κ. Βαρθολομαίου στο νησί μας δηλώνει πως η Κρήτη αποτελεί πιστή και αφοσιωμένη θυγατέρα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στην Κρήτη θα βρίσκονται, μαζί με τον κ. Βαρθολομαίο, ο πατριάρχης Αλεξανδρείας, κ. Θεόδωρος, οι αρχιεπίσκοποι Κύπρου, κ. Χρυσόστομος, Αθηνών και πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμος, Τιράνων και πάσης Αλβανίας, κ. Αναστάσιος, Τσεχίας και Σλοβακίας, κ. Χριστόφορος καθώς και ο μητροπολίτης Ταλλίνης και πάσης Εσθονίας, κ. Στέφανος. Οι υπόλοιπες Εκκλησίες θα εκπροσωπηθούν δι? αντιπροσωπειών εξ αρχιερέων.


« επιστροφή στη κατηγορία Κρήτη

Σημειρινή ημερομηνία Τετάρτη, 23 Μάι 2018

Αρθρογραφία