ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Ή ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ;

Εκτύπωση

13ο ΕΤΗΣΙΟ ΤΑΚΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΝΑΕ

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ Ή ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ;

Πριν μερικές μέρες πραγματοποιήθηκε το 13ο Ετήσιο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στις 18 και 19 Φεβρουαρίου, στο οποίο συμμετείχα ως σύνεδρος.

Οι εντυπώσεις που απεκόμισα είναι σύμφωνες με την πλειονότητα των Συνέδρων που αισθάνθηκαν κατά την λήξη των εργασιών του, ιδαίτερα έντονη απογοήτευση και αγανάκτηση, αφού αυτό στο Συνέδριο εξελίχθηκε σε μια παρωδία που συνηγορούσε στην αποδυνάμωση του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Καθ όλη τη διάρκεια του Συνεδρίου επιβεβαιώθηκε και αποδείχθηκε περίτρανα ότι η Κυβέρνηση αρνείται κατ εξακολούθηση να επιλύσει ζωτικής σημασίας προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός της αιρετής Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να έχουν οδηγηθεί σε οξεία κρίση και η αντιμετώπισή τους να μην επιδέχεται πλέον ουδεμίας αναβολής.

Ο θεσμός της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης αντί να ανελίσσεται παραμένει εγκλωβισμένος στη στασιμότητα. Αντί να προοδεύει υπονομεύεται. Η προοπτική της μετεξέλιξής του δεν ενισχύεται με πόρους αλλά υποχρηματοδοτείται. Δεν υποστηρίζεται θεσμικά αλλά αποψιλώνεται συστηματικά.

Και δυστυχώς την ίδια τακτική, φίλα προσκείμενη προς την κυβερνητική πολιτική, ακολουθεί και το Προεδρείο της ΕΝΑΕ αφού με μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική ενέργειά του, η οποία και καταγγέλεται, μεθόδευσε την παρακώλυση δημοκρατικών ενεργειών του Συνεδρίου.

Ο Πρόεδρος κ. Δράκος απεχώρησε με την παράταξή του από την αίθουσα του Συνεδρίου αρνούμενος να προχωρήσει στην καταμέτρηση ψήφων σε «απόφαση-ψήφισμα» που κατατέθηκε από την παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ», διαβλέποντας ότι η πρόταση της παράταξής του προς το Συνέδριο, δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη πλειοψηφία.

Σαφέστατα η ανησυχία για το αδιέξοδο που οδηγούνται οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις στην χώρα μας δεν εντοπίζεται και δεν εκδηλώνεται μόνον σε τοπικό επίπεδο και συγκεκριμένα στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ρεθύμνου, αλλά σε όλες τις Ν.Α. της Ελλάδας. Απόδειξη αποτελούν οι δηλώσεις του Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ψωμιάδη σε συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης όπου σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του πρόσφατου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ είπε:

« Ζήτησα δυναμικές κινητοποιήσεις.
Ξεκάθαρες κουβέντες: Εμάς μας ενδιαφέρει να λυθούν τα προβλήματα της Ν.Α. Ακόμη κι αν διαφωνεί το Προεδρείο της ΕΝΑΕ, εμείς θα συμμετέχουμε σε κινητοποιήσεις που θα εξαγγελθούν από τις άλλες παρατάξεις, εφ όσον δεν είναι κομματικές αλλά έχουν ωςσκοπό το κοινό συμφέρον των Νομαρχιών....

...Υποβαθμίζεται η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Δεν αρκούν μόνο οι ΚΑΠ. Από κει και πέρα τι γίνεται; Υπάρχουν προβλήματα εδώ και 15 χρόνια, που δεν λύθηκαν γιατί δεν υπάρχει βούληση. Θεωρώ ότι και το Προεδρείο της ΕΝΑΕ δεν στάθηκε στο ύψος του. Αναφέρομαι στο Προεδρείο και όχι στο Δ.Σ.»

Αντίθετη γνώμη όμως δείχνει να έχει με όλα αυτά ο Νομαρχιακός Σύμβουλος και επικεφαλής της μειοψηφίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ρεθύμνου κ. Κωστής Μαθιουδάκης ο οποίος και παρακολούθησε το Συνέδριο της ΕΝΑΕ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει στο άρθρο του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Κρητική Επιθεώρηση» και στο φύλλο της Τρίτης 24-2-2009, αποδεικνύεται ότι ο κ. Μαθιουδάκης κωφεύει εσκεμμένα ή αγνοεί σκόπιμα τα σοβαρότατα προβλήματα των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, αφού πλέκει διθυραμβικά εγκώμια στην απαράδεκτη κυβερνητική πολιτική.

Η αλήθεια για το θεσμό της Ν.Α. που ασφυκτιά εγκλωβισμένος σε χρονίζοντα προβλήματα είναι εντελώς διαφορετική από την εικόνα που προσπαθεί να δώσει με το άρθρο του ο κ. Μαθιουδάκης.
Για να γίνει αντιληπτή η χαοτική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Νομαρχίες και καλούνται όχι μόνο να επιβιώσουν αλλά και να προσφέρουν έργο στους πολίτες, παραθέτω τα πλέον σημαντικά σημεία από την «Απόφαση» την οποία έκδωσε η παράταξη «Κίνημα Αυτοδιοίκησης στην ΕΝΑΕ».

«Ένα χρόνο μετά το 12ο Τακτικό Συνέδριο της ΕΝΑΕ στη Δράμα η κατάσταση παραμένει δραματική αφού η κυβέρνηση παρά τις δημόσιες δεσμεύσεις της, δεν προχώρησε στην ψήφιση του νέου Κώδικα των Ν.Α. ο οποίος θα ψηφιζόταν πριν το περασμένο καλοκαίρι και ακόμη περιμένουμε, δεν έδωσε καμία χρηματοδότηση για την μεταφορά των μαθητών, τη συντήρηση του οδικού δικτύου, τις αμοιβές των μηχανικών. Συνεχίζεται η αποψίλωση των υπηρεσιών των Νομαρχιών χωρίς να γίνει καμία πρόσληψη παρά τις εδώ και 4 χρόνια υποσχέσεις της για ενίσχυσή τους με 1.500 άτομα. Δημιουργεί σύγχυση στους πολίτες με την ίδρυση νέων υπηρεσιών, παράλληλων με αυτές της Ν.Α. και αμφιβόλου αποτελέσματος όπως ο ΕΦΕΤ, η Υπηρεσία Ελέγχου Αγοράς, Κέντρα Αγροτικής Ανάπτυξης. Μειώνει στον προϋπολογισμό του 2009 κατά 31,7% τη χρηματοδότησή μας από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Καθηλώνει το ποσοστό εσόδων μας στο 0.52% του Ακαθαρίστου Εγχώριου Προϊόντος σε σχέση με το 11% των κρατών μελών της Ε.Ε.

Καταργεί στην πράξη το ρόλο των Ν.Α. και την Περιφερειακή Ανάπτυξη με τη μεταφορά ή διαχείριση κονδυλίων του ΕΣΠΑ από κρατικές υπηρεσίες.

Η κυβέρνηση απαξιώνει μεθοδευμένα πλέον το θεσμό των Ν.Α. αντιμετωπίζοντάς τις πλέον όχι ως ισότιμο κοινωνικό εταίρο αλλά ως ανταγωνιστή που απειλεί τις εξουσίες της. Για το λόγο αυτό η παράταξη στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα διεκδίκησης και απαίτησης όλων όσων οφείλονται να αποδοθούν στις Ν.Α. και ζητάει:

Να κατατεθεί σχέδιο νόμου για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση, να ψηφιστεί ο Νέος Κώδικας των Ν.Α., να αποδοθούν οι παρακρατηθέντες πόροι των ΚΑΠ, να εξοφληθούν τα ποσά για τη μεταφορά των μαθητών, να αποδοθούν τα οφειλόμενα για την συντήρηση του οδικού δικτύου, να καταβληθούν οι αμοιβές των μηχανικών, να ψηφιστεί το επίδομα που δόθηκε στους υπαλλήλους των Περιφερειών και για τους υπαλλήλους των Ν.Α., να προσληφθεί άμεσα προσωπικό, να αυξηθεί το κονδύλι από το ΠΔΕ για Νομαρχιακά έργα, να αυξηθεί το ποσοστό των εσόδων από τον ΦΠΑ από 2% σε 4%, να καθοριστεί νέος ΚΑΠ οριζόμενος στο 30% του φόρου καπνού, κ.α.

Ως παράταξη καλούμε την κυβέρνηση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2009 να απαντήσει αν αποδέχεται τα «αιτήματα-προτάσεις» που καταθέτουμε με την «απόφαση» του Συνεδρίου μας. Σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτά, σύμφωνα με την «απόφαση» του Συνεδρίου η ΕΝΑΕ να προχωρήσει:

- Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με τριήμερο κλείσιμο όλων των υπηρεσιών των Νομαρχιών στις αρχές Απριλίου.

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών.

-Σε έκτακτο Συνέδριο με θέμα «Η οικονομική αυτοτέλεια των Ν.Α.» και διακοπή υλοποίησης κρατικών αρμοδιοτήτων (π.χ. μεταφορά μαθητών, έκδοση αδειών οδήγησης κλπ)».

ΙΩΑΝΝΑ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ-ΜΠΙΡΛΙΡΑΚΗ
ΑΝΤΙΝΟΜΑΡΧΗΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
& ΣΥΝΕΔΡΟΣ 13ΟΥ ΕΤΗΣΙΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΝΑΕ

 


« επιστροφή στη κατηγορία Ρέθυμνο

Σημειρινή ημερομηνία Παρασκευή, 23 Μάρ 2018

Αρθρογραφία